Vágólapra másolva!
Gabriel Batistuta korosztályának egyik legeredményesebb csatára volt, azonban visszavonulása óta nem sokat lehet hallani róla. Ez nem véletlen, hiszen Batigol szinte teljesen elszakadt a sportágtól, ideje nagy részét a farmján tölti, de azért szurkol az argentin válogatottnak a vébén.

- Hogy él a visszavonulása óta?
- Nagyon nyugodtan. Két évet Ausztráliában töltöttem, ahol csak a pihenéssel törődtem. Aztán hazamentem Argentínába, a szülővárosomba, Santa Fébe. Golfozom, és mostanában lovaspólózni is elkezdtem. Van egy farmon az édesapámmal közösen, ahol lovakat tartunk.

- Mennyi focit néz?
- Többet, mint amikor magam is játszottam. Ha tehetem, kilátogatok a stadionokba, de általában a tévében nézem a meccseket. Úgy érzem, még mindig nem pihentem ki azt a nyomást, amin keresztülmentem pályafutásom húsz éve alatt.

- Nem is tervezi, hogy visszatér a sportágba?
- Megvan az edzői képesítésem, de ha valaha is szerepet vállalok a labdarúgásban, akkor azt nem trénerként, hanem maximum menedzserként teszem.

- Az edzői munkát túlságosan is stresszesnek tartja?
- Ez az egész világon így van. Sajnos az edzői munka sehol sem tart sokáig egy helyen, függetlenül attól, hogy az ember milyen eredményeket ér el, nyer vagy veszít. Én pedig nem akarom kitenni magam ennek.

- Argentínán kívül kit tart favoritnak a világbajnokságon?
- Brazília és Spanyolország is nagyon jól futballozik az utóbbi időben. Argentínának is van esélye a jó szereplésre, mert a csapatnak rengeteg kiváló játékosa van, és egy olyan edzője, aki focistaként maga is sok trófeát nyert, és ezt a győztes mentalitást át tudja adni a labdarúgóinak.

- Diego Maradonát sokat kritizálják, mert még nincs egy állandó, kialakult csapata. A világbajnokság más lesz, mert ott csak az előre kihirdetett 23-as keretből válogathat?
- A vébé annyiban lesz más, mert előtte egy hónapon keresztül folyamatosan dolgozhat ugyanazokkal a labdarúgókkal. Minden azon múlik, hogy ezen idő alatt a csapat mennyire csiszolódik össze, a játékosok mennyire lesznek képesek megtalálni az összhangot.

- Az 1994-es vébén együtt játszott Maradonával. Ő volt a legerősebb személyiség a keretben?
- Nem, abban a csapatban mindenki erős egyéniség volt. Mindenki elmondhatta a véleményét az öltözőben, természetesen Maradona is.

- Az 1998-as torna, amikor Argentína a negyeddöntőig jutott, kellemesebb emlék az ön számára?
- Igazán egyik vébé sem az, mert egyiket sem tudtuk megnyerni. Az argentin szurkolók számára teljesen mindegy, hogy a harmadik vagy az ötödik mérkőzés után utazik haza a csapat, ha nem világbajnok. Teljesen ugyanígy érzek én is.

- Miért éppen Katarban fejezte be a karrierjét? Máshová is igazolhatott volna.
- A pályafutásom a vége felé járt. Új kihívásra volt szükségem, meg akartam ismerni egy olyan kultúrát, amilyennek még nem találkoztam. Ha Spanyolországba vagy Angliába szerződtem volna, akkor majdnem teljesen ugyanazok az élmények értek volna, mint Olaszországban.

- Nehéz volt a beilleszkedés?
- Nem, az első pillanattól kezdve remekül éreztem magam. A feleségemmel és a gyermekeimmel költöztünk Katarba, remek iskolát találtunk, az egészségügyi ellátás is minden igényt kielégített, a negyedik fiam ott született. Ez is sokat számított abban, hogy két évig Katarban maradtam.

- Most pedig ön is azért lobbizik, hogy Katar rendezhesse a 2022-es világbajnokságot.
- Az ott eltöltött két év fantasztikus élmény volt a családom számára. A bokasérülésem miatt be kellett fejeznem a játékot, de a katari időszak mindig is kellemes emlék lesz. Nagyon boldog voltam, amikor a katariak felvették velem a kapcsolatot, hogy segítsem a pályázatukat, hiszen ez azt jelenti, hogy ők is jó emlékeket őriznek rólam.

Batistuta legnagyobb góljai

- Egy katari világbajnokság érdekes lenne, hiszen a döntők helyszínére valahogy mindig úgy gondol az ember, mint híres futballvárosokra.
- A FIFA mottója szerint a labdarúgás mindenkié. A Közel-Keleten még sohasem volt világbajnokság, de az elmúlt években az arab világ sokkal nyitottabbá vált, és egy ilyen torna nagy lehetőséget adna a térségnek.

- Mi a helyzet a körülményekkel? Nincsen túlságosan meleg?
- Két évet játszottam Katarban, és tény, hogy nagy a forróság, de a játékra tökéletesen alkalmas a klíma. Ráadásul a szakemberek jelenleg egy olyan berendezésen dolgoznak, ami lehetővé teszi, hogy a stadionban csak 20 fok legyen a hőmérséklet akkor is, amikor odakint ennek a duplája van.

- Lionel Messi eredetileg az ön nevelőegyesületében, a Newell's Old Boysban játszott, de már tinédzserként Európába került. Ön sokkal idősebben igazolt Olaszországba. Gondolja, hogy manapság a játékosok túl fiatalon szerződnek Európába?
- Igen. Én 18 éves voltam, amikor egyáltalán elkezdtem komolyabban futballozni, Messi ennyi idősen már rendszeresen játszott a Barcelonában. Ez a két véglet: én nagyon idősen kezdtem, ő pedig nagyon fiatalon. Az ideális valahol a kettő között van.

- Messin már fiatalon nagy a nyomás, önnek több ideje volt felnőni.
- A dél-amerikai játékosoknak mindig gyorsan fel kellett nőniük, de mentálisan nem mindig megfelelően felkészültek. Nehéz elképzelni egy angol, olasz vagy spanyol játékosról, hogy 18 évesen már alapember legyen csapatában. Argentínában viszont ennyi idősen a legtöbben már rendszeresen pályára lépnek. A kluboknak a fennmaradás érdekében folyamatosan el kell adniuk a játékosaikat, és így egyre fiatalabb labdarúgók debütálnak a felnőttek között.

Forrás: World Soccer

www.global-soccer.eu