Vágólapra másolva!
A svéd Sven-Göran Eriksson vezeti Elefántcsontpart válogatottját a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon.

Az ország szövetsége vasárnap este internetes honlapján hozta nyilvánosságra döntését, a szerződésről ugyanakkor nem közölt részleteket.

"Több jelöltet is meghallgattunk" - áll a közleményben. "Eriksson feladata az lesz, hogy becsületesen helyt álljon a csapattal, ami nem lesz könnyű a világ legjobb 32 együttesét felvonultató mezőnyben."

Az afrikaiak kiszemeltje eredetileg Guus Hiddink volt, ám a holland mester két hete elutasította az ajánlatot. Ekkor került a képbe Eriksson mellett a német Bernd Schuster és a walesi Mark Hughes.

A 62 éves Eriksson kijutott az angolokkal a 2002-es és a 2006-os világbajnokságra, korábban bajnoki címet szerzett az olasz Lazióval, a portugál Benficával, a svéd Göteborggal pedig UEFA-kupát nyert. Az utóbbi időben nem tudott komoly sikereket felmutatni: a Manchester City trénereként és mexikói kapitányként is egy év elteltével menesztették, majd hét hónap után távozott az angol negyedik ligás Notts County sportigazgatói posztjáról.

A elefántcsontpartiakat a bosnyák Vahid Halilhodzic vezette ki a júniusi vb-re, ám őt idén februárban elküldték, miután az együttes kikapott az Afrika-kupa negyeddöntőjében. Az Elefántok a brazilokkal, a portugálokkal és az észak-koreaiakkal találkoznak a dél-afrikai vb G csoportjában.