Vágólapra másolva!
A Bayern München 0-1-ről fordítva, a győztes gólt a 92. percben szerezve győzött a Manchester United ellen a Bajnokok Ligája-negyeddöntő első mérkőzésén. A Lyon kétgólos előnyt szerzett a bordeaux-i visszavágóra a francia csapatok BL-rangadóján.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:
Bayern München (német) - Manchester United (angol) 2-1 (0-1)
München, Allianz Arena, 65 ezer néző
v.: Frank De Bleeckere (belga)
Bayern:
Butt - Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber - Altintop (Klose, 86.), Van Bommel, Pranjic (Timoscsuk, 89.) - Olic, Müller (Gomez, 73.).
MU: Van der Sar - Neville, Ferdinand, Vidic, Evra - Fletcher, Carrick (Valencia, 70.), Scholes - Nani (Giggs, 82.), Park (Berbatov, 70.) - Rooney.
gól: Ribéry (77.), Olic (92.), illetve Rooney (2.)
sárga lap: Badstuber (57.), illetve Neville (76.), Scholes (79.), Rooney (88.)

A Manchester United álomszerűen kezdte a mérkőzést, a szemfüles Rooney már a második percben betalált. Az első félidő ezt követően kiegyenlített küzdelmet hozott, a másodikban viszont már jobb volt a Bayern, ám Van der Sar parádés védéseinek köszönhetően sokáig tartotta előnyét az angol csapat.

Ribéry szabadrúgásánál viszont már a holland kapus sem tehetett semmit, mert a Rooney-n megpattantó labda becsapta. Az MU-nak jó eredmény lett volna az 1-1, a Bayernnek viszont nem, s az utolsó pillanatig küzdő házigazdák végül Evra ügyetlenkedését kihasználva megnyerték a mérkőzést, bár a továbbjutás még korántsem dőlt el.

Rooney gyors gólt szerzett, a MU-é volt az első félidő

A müncheniek egyik kulcsjátékosa, Arjen Robben nem épült fel a mérkőzésre, olyannyira, hogy Louis van Gaal vezetőedző még a cserék közé sem jelölte a holland szélsőt.

Gary Neville ugyanúgy kezdő volt a Manchesterben, mint 11 éve a barcelonai BL-döntőben, amelyet 1-0-s Bayern-vezetést követően az utolsó percekben fordított meg az angol csapat. Paul Scholes most játszott, 1999-ben eltiltás miatt nem volt a pályán. Az akkori meccset végigfocizó Ryan Giggs ezúttal a kispadról várt bevetésre. (A Bayernben egyetlen olyan játékos sincs, aki megmaradt volna az akkori BL-döntős együttesből.)

Kedd este az Allianz Arena 65 ezer nézője előtt az utóbbi hetekben-hónapokban aranylabdás formában futballozó Rooney már másfél perc elteltével gólt szerzett. Nani a jobb oldali szögletzászló közeléből középre tekert szabadrúgása megpattant az egyszemélyes sorfalat álló Van Bommelen, a berobbanó MU-csatár pedig - miután védője, Demichelis elcsúszott - ballal, közelről a léc alá vágta a labdát (0-1).

Rooney - 1-0

A következő 10 percben a müncheniek birtokolták többet a labdát, de mit sem értek vele, mert kiválóan védekeztek a vendégek. Az angolok tizenhatosán belüli Bayern-kényszerítőt semlegesítették a manchesteriek, majd a fejvédő maszkban futballozó Demichelis - szöglet utáni - fejese elkerülte Van der Sar kapuját.

A 16. percben, pár pillanaton belül kétszer is zavart okozott a ManUnited. Rooney remek csellel verte át Van Buytent, ám utána lőni már nem tudott, mert a holland védő megakadályozta ebben. Ezután Nani lapos, 14 méteres lövése kerülte el épphogy a bal kapufát.

Nani 4 perccel később a jobb oldalról adott középre, labdája a fölső kapufára pattanva hagyta el a játékteret, Butt fellélegezhetett.

Forrás: MTI

A másik oldalon Ribéry parádésan ívelt előre, ám a védők felett elszálló labdájába Altintop csak belekapni tudott, így odalett a helyzet. A 28. percben ismét a török lőhetett volna gólt: Van der Sar feleslegesnek tűnő öklözését 16-ról, kapásból lőtte kapura, de az "eltört" labda rossz irányba ment. Ha Olic még ebbe a lövésbe ügyesen belekap, akkor 1-1 az állás, ám a labda elsuhant a Bayern-csatár lábai alatt.

Továbbra is a Bayern támadott többet, a 34. percben például Pranjic 27 méteres, ballábas bombáját védte látványos vetődéssel Van der Sar. Aztán kiderült, hogy Rooney is tud hibázni: a Demichelis felett elszálló labdát szépen lekezelte, majd 6 méterről a kapusba lőtt.

Van der Sar sem foghatott meg mindent

A második játékrészben már 33 másodperc elteltével nagy helyzetet puskázott el a Bayern: Ribéry lendületes elfutás után Olicot szöktette, aki balról egyből lőtt, de Van der Sar nagy bravúrral védett.

Tíz percre rá Altintop két remekbe szabott csel után jobbal tüzelt 15 méterről, az akció hőse ismét csak Van der Sar volt, hiszen hárította a lövést. Még alig igazította meg a kesztyűjét a holland kapus, máris munkája akadt: Van Bommel 25 méteres bombalövését látványosan hatástalanította.

A 68. percben Olic lőtt, a labda megpattant Scholes-on, végül a kapu mögött landolt. A 72. percben Müller sarkazását követően Olic 5 méterről a rövidet célozta meg, de Van der Sar ezúttal is a helyén volt.

Neville kezezését követően 23 méterről végezhetett el szabadrúgást a Bayern: Ribéry derékmagasságú lövése a sorfalban felugró Rooney-n irányt változtatva vágódott a tehetetlen Van der Sar kapujának a jobb oldalába (1-1).

Ribéry - 1-1

Ribérynek megjött az önbizalma, de 20 méteres, középre tartó lövése csemege volt a MU-kapus számára.

Volt esélyük még az angoloknak is, a csereként beállt Giggs bal oldali szögletét az előrelopakodó Vidic 7 méterről bombaerősen fejelte a felső lécre.

A véghajrá azonban - nemúgy, mint 1999-ben - a Bayerné volt: a 91. percben Gomez balról jobbra követte a labdát a 16-oson belül, majd nagy helyzetben 10 méterről lőtt, Van der Sar ekkor még mentetti tudott.

Egy perccel később viszont már a holland kapus is tehetetlen volt; a földre huppanó Gomezről előrecsorgó labdát nem vette észre a manchesteri Evra, a lehetőségre azonnal lecsapott Olic, aki négy védőt is megtréfálva került ziccerhelyzetbe, s egy lövőcsel után higgadtan helyezett el Van der Sar mellett (2-1).

Olic - 2-1

Ezúttal tehát a Bayern fordított 0-1-ről a Manchester United ellen, ám a németek öröme még nem lehet teljes, az Old Traffordon rendezendő visszavágón sokat érhet az idegenben szerzett gól Sir Alex Ferguson csapata számára. Bár kulcskérdés, hogy mennyire komoly a pályát a lefújáskor fél lábon ugrálva elhagyó Rooney sérülése.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:
Olympique Lyon (francia) - Girondins Bordeaux (francia) 3-1 (2-1)
Lyon, Stade de Gerland, 40 ezer néző
v.: Felix Brych (német)
Lyon: Lloris - Réveillére, Cris, Bodmer, Cissokho - Toulalan, Makoun - Delgado (Gonalons, 87.), Pjanic (Källström, 65.), Bastos (Govou, 65.) - Lisandro
Bordeaux: Carrasso - Chalmé (Henrique, 83.), Sané, Ciani, Trémoulinas - Plasil, Fernando, Gouffran (Bellion, 86.), Gourcuff, Wendel (Jussie, 71.) - Chamakh.
gól: Lisandro (10., 77 - a másodikat 11-esből), Bastos (32.), illetve Chamakh (14.)
sárga lap: Govou (74.), Lisandro (80.)

A debreceni BL-csoportból továbbjutott Lyon a Real Madrid búcsúztatása után ismét bebizonyította, hogy erős csapata van. A Bordeaux ellen már a 10. percben vezetéshez jutott: a magasan a kapu elé ívelt labdát Ciani ügyetlenül Bodmer felé fejelte, a lyoni védő a jobb oldalról egyből lőtt laposan, amibe a kapu előtt ólálkodó Lisandro kapott bele, és közelről lőtt a hálóba (1-0).

Mindössze négy perccel később a jobbszélen meglóduló Gourcoff pazar visszahúzós csellel játszotta magát tisztára, és tökéletes beadását a legmagasabbra ugró Chamakh fejelte Lloris kapujába (1-1).

A 32. percben jutottak ismét vezetéshez a hazaiak: a Trémoulinas feje fölött elszálló labdát az ötös jobb sarkánál helyezkedő Bastos szerezte meg, majd egy visszahúzós cselt követően, ballal lőtt a kapu bal oldalába.

Nézze meg a meccs négy gólját!

A második félidőben a Chalmé - abszolút nem szándékos - kezezéséért megítélt büntetőt Lisandro váltotta gólra, beállítva a 3-1-es végeredményt. A Lyon két góllal nyert ugyan, de a Bordeaux sem játszott rosszul, a visszavágón még kivívhatja a továbbjutást a Girondins, amely számára már egy 2-0 is üdvözítő lenne.

A visszavágókat jövő szerdán rendezik.

A szerdai program:
Arsenal (angol) - FC Barcelona (spanyol) 20.45
Internazionale (olasz) - CSZKA Moszkva (orosz) 20.45