Vágólapra másolva!
A török sajtó nyilvánosságra hozta egy 2005-ös parlamenti bizottsági meghallgatás jegyzőkönyvét, amelyben Ilhan Cavcav, a Genclerbirligi labdarúgóklub elnöke azzal vádolta meg Petry Zsoltot, egykori játékosát, a magyar válogatott jelenlegi kapusedzőjét, hogy 25 ezer dollárért eladta az 1995-ös Törökország-Magyarország Eb-selejtezőt. Petry szerint személyes bosszú vezette a török klubelnököt.

A Radikal című török újság pénteki számában lehozta annak a parlamenti bizottsági meghallgatásnak a jegyzőkönyvét, amelyben Ilhan Cavcav, a Genclerbirligi elnöke úgy nyilatkozott, klubjának játékosa, a magyar válogatott akkori kapusa, Petry Zsolt az 1995-ös Európa-bajnoki selejtező előtt 25 ezer dollárt kapott, hogy segítsen a török győzelemben.

Az isztambuli mérkőzésen török válogatott 2-0-ra győzött, s végül története során kijutott az Európa-bajnokságra.

A 38-szoros válogatott Petry Zsolt az MTK-ban mutatkozott be az élvonalban, majd szerepelt a Videoton, a Honvéd és a Dunaferr együtteseiben is. Külföldön a belga Gent, a Charleroi, a holland Feyenoord, a török Genclerbirligi, a finn Kotkan, a német Eintracht Frankfurt és a Bundesliga II-ben érdekelt Padernborn gárdájában védett, 2005-től utóbbi csapat kapusedzője lett, 2008-tól Erwin Koeman munkáját segíti a nemzeti csapatnál. Petry 1984-ben alapembere volt a Bicskei Bertalan által vezetett, az ifjúsági Eb-n aranyérmet nyert magyar csapatnak.

Petry szerint személyes bosszú vezette a Genclerbirligi klubelnökét, mert a fizetése elmaradása miatt feljelentette az egyesületet a FIFA-nál. "Számomra szent dolog a válogatott, ilyen dolgot pedig nem csinál az ember, klubszinten sem" - nyilatkozta a a Pepsifoci.hu-nak. "Nekem a Genclerbirligivel kétéves szerződésem volt, de egy év után szerettem volna elmenni. Olyan összeget kértek viszont értem, amit nem volt olyan csapat, amelyik kifizetett volna. A Charleroi-val aztán sikerült megállapodni, de volt egy olyan kitétel a szerződésemben, amely szerint, ha legalább egy hónappal csúsznak egy havi béremmel, akkor szabadon igazolhatóvá válok. Ez pedig így is volt, ezért feljelentettem a klubot a FIFA-nál. Ők is tudták, hogy nincs esélyük, ezért még a döntés kihirdetése előtt jöttek a fenyegetések, vonjam vissza a feljelentést. Mondták, hogy vigyázzak a családomra, meg ilyen-olyan balesetek történhetnek velem, de nem tettem semmit, és meg is nyertem az ügyet, aztán ingyen mentem a Feyenoordhoz."

Az egykori kapus elmondta, akkor már emlegették a törökök neki a bundagyanút. "Hogyha komolyan gondolták volna, hogy ezt végigviszik, akkor már annak idején megpróbáltak volna valamit valóban felhozni ellenem, hogy ne essenek el a szép átigazolási összegtől. Sajnálom, hogy a nevemmel kapcsolatban egy ilyen dolog jön elő, de nem tudok mit tenni".

A mérkőzés jegyzőkönyve:
Törökország - Magyarország 2-0 (2-0)
1995. szeptember 6., Isztambul, Inönü-stadion, 50 000 néző
v.: Vaclav Krondl (cseh)
Törökország: Rüstü Recber - Osman Özköylü, Ogün Temizkanoglu, Alpay Özalan, Recep Cetin, Tugay Kerimoglu, Abdullah Ercan, Oguz Cetin, Sergen Yalcin (Tolunay Kafkas, 46.), Hakan Sükür, Hami Mandirali (Bülent Korkmaz, 90.). Szövetségi kapitány: Fatih Terim
Magyarország: Petry Zsolt - Telek András, Mészöly Géza, Nagy Norbert (Klausz László, 46.), Farkasházy László, Lipcsei Péter, Kozma István, Halmai Gábor, Illés Béla (Sallói István, 46.), Arany László, Kiprich József. Szövetségi kapitány: Mészöly Kálmán
gól: Hakan Sükür (9., 31.)

A MTI 1995-ös helyszíni meccstudósítása alapján az első, 9. percben esett gólnál "az alapvonalnál Hami Mandirali kapta a labdát a bal oldalon, átívelt, és a túlsó kapufánál érkező Hakan Sükür magasan felugorva Mészölyt megelőzve, két-három lépésről a kapuba bólintott".

A második találatnál - a tudósítás alapján - Petry nem háríthatott: "A 31. percben megismétlődött az első gól előtti jelenet. Azzal a különbséggel, hogy Hami Mandirali ezúttal nem az alapvonaltól, hanem a térfél közepéről, az oldalvonal mellől ívelte be a labdát. Hakan hét méterről úgy csúsztatott Mészöly mellől a hosszú sarokba, hogy Petrynek esélye sem volt a hárításra".