Vágólapra másolva!
Az Újpest FC vasárnap szerződést bontott William McStay vezetőedzővel, s hétfőtől már Mészöly Géza irányítja a csapat felkészülését. A skót szakember felajánlotta lemondását, amelyet a lila-fehér futballklub sportigazgatója, Kovács Zoltán elfogadott - adta hírül az egyesület honlapja. A Vasastól decemberben távozott, 43 éves Mészöly 2004 és 2006 nyara között 75 mérkőzésen már volt a lila-fehérek szakvezetője.

A szezon előtt érkezett William McStay-jel együtt távozik a csapattól Joe McBride másodedző is. McStay-t tavaly július 1-jén nevezték ki Újpest-edzőnek, előtte a Celtic tartalékcsapatát irányította, a skót klubnál 15 évig dolgozott.

A tavaszt a harmadik helyről kezdő Újpest szombaton a kiesés ellen küzdő Haladás otthonában is vereséget szenvedett - ezzel ötödször kapott ki a tavaszi szezonban -, s a hatodik helyre csúszott vissza a tabellán.

Idén a Ligakupában két vereség mellett egyszer ikszelt és egyszer nyert az Újpest, míg a Magyar Kupában lejátszott egyetlen mérkőzését elveszítette a ZTE ellen. Legutóbbi hat mérkőzését mindet elbukta a lila-fehér klub. McStay 2010-es mérlege az Újpesttel: tizenegy meccs, nyolc vereség, egy döntetlen, két győzelem.

Az Újpest FC hivatalos weboldala a McStay távozásáról szóló hír után mindössze 12 perccel jelentette be, hogy a csapat új edzője Mészöly Géza lesz.

A korábbi 18-szoros magyar válogatott Mészöly labdarúgó-pályafutásának befejezése után 2001-től a Fót csapatánál vállalt munkát, amelynél egy évet töltött, 2002-2004-ig a REAC csapatát irányította, majd 2004-2006-ig Újpesten dolgozott. A lila-fehér csapattal két bajnoki ezüstérmet szerzett (2005-ben a negyedik helyen végzett a fővárosi együttes). Újpesti munkavállalása után 2006-ban lett a Vasas vezetőedzője, ahonnan 2009 novemberében távozott. Az elmúlt hónapokban főleg az utánpótlás területén tevékenykedett: 2010 februárjában Ürömön nyílt meg a nevével fémjelzett Mészöly Focisuli, míg március végén a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség elnökségi tagjává választották. A visszatérő szakember hétfőn már edzést vezényel a Megyeri úton.

Az eddigi edzőváltások a Soproni Liga 2009/10-es szezonjában:
szeptember 15., Szombathelyi Haladás: Csertői Aurél helyett Róth Antal
október 21./28., Kecskeméti TE-ERECO: Tomislav Sivic (szerb) helyett Csertői Aurél
október 23./27., Budapest Honvéd: Sisa Tibor helyett Massimo Morales (olasz)
október 29., Ferencváros: Bobby Davison (brit) helyett Craig Short (brit)
december 21., Vasas: Mészöly Géza helyett Giovanni Dellacasa (olasz)
január 1., Diósgyőr: Aczél Zoltán helyett Tornyi Barnabás
április 4., Újpest: William McStay (skót) helyett Mészöly Géza