Vágólapra másolva!
A londoni 2-2-es odavágót követően az Arsenal ugyan vezetést szerzett az FC Barcelona otthonában, ám Lionel Messi erre négy góllal válaszolt, így a címvédő végül magabiztos, 6-3-as összesítéssel jutott be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, ahol az olasz Inter vár rá.
  • Melyik volt Messi legszebb gólja? A videók alatt szavazhat a kedvencére!

A londoni odavágón parádésan kezdett a Barcelona, 2-0-s vezetéshez jutott, s amikor sokan szinte már elkönyvelték a címvédő továbbjutását, az Arsenal a padlóról felállva egyenlített, így megmaradt az esélye arra, hogy a második mérkőzésen bejusson a négy közé.

A Barca jobban kezdett a Nou Campban, mégis a több kulcsjátékosát nélkülöző Arsenal került előnybe a harcias Bendtner góljával. A BL-elődöntőről álmodozó angol híveknek három perc örömmámort engedélyezett Messi, sőt, gyors egyenlítését követően - még az első félidőben - további két gólt lőtt a pamplonai születésű Almuniának.

A folytatásban kiegyenlítettebb lett a mérkőzés, a Barcelona jól tartotta előnyét, az Arsenal pedig elpuskázta azt a pár lehetőséget, ami adódott. Ám hogy senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy melyik a jobb csapat (és ki a legjobb játékos), arról a lefújás előtt pár perccel Messi gondoskodott: szemfüles köténygóllal állította be a 4-1-es végeredményt.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
Barcelona (spanyol) - Arsenal (angol) 4-1 (3-1)
Barcelona, Nou Camp, 95 ezer néző
v.: Wolfgang Stark (német)
Barcelona: Valdes - D. Alves, G. Milito, Márquez, Abidal (Maxwell, 53.) - Busquets, Xavi, Keita - Messi, Krkic (Touré, 55.), Pedro (Iniesta, 86.).
Arsenal: Almunia - Sagna, Vermaelen, Silvestre (Eboué, 64.), Clichy - Denílson, Diaby - Walcott, Nasri, Rosicky (Eduardo, 73.) - Bendtner.
gól: Messi (21., 37., 42., 88.), illetve Bendtner (18.)
sárga lap: Denílson (31.), Rosicky (44.), Eboué (67.)
továbbjutott:a Barcelona, 6-3-as összesítéssel

A csapatokat - de főleg az Arsenalt - sérülések és eltiltások tizedelték, a hazai csapatból Carles Puyol és Gerard Pique eltiltás miatt hiányzott, Zlatan Ibrahimovic pedig az Athletic Bilbao elleni mérkőzést megelőző bemelegítés során sérült meg. Az Arsenalból három meghatározó játékosnak is ki kellett hagynia a BL-negyeddöntőt, Andrej Arsavin, William Gallas és Cesc Fabregas egyaránt megsérült az elmúlt angol fordulóban.

Első félidő: Messi triplával válaszolt az Arsenal vezető góljára

Bár a Barcelona számára egy 0-0 is elődöntőt ért volna, a hazaiak láthatóan nem döntetlenre játszottak. A BL-címvédő rögtön nekiesett az Arsenalnak, s mint minden mérkőzésen, ezúttal is figyelt arra, hogy amit csinál, az közönségszórakoztató legyen. Ennek megfelelően Keita bal oldali beadását - a harmadik percben - Xavi sarokkal tette kapura, igaz, a labda két méterrel a kapufa mellett gurult ki.

Eztán Messit és Almuniát csodálhatták a nézők, az argentin 15 méterről, ballal lőtt laposan a bal alsó felé, de az angolok remekül vetődő spanyolja kiütötte a labdát. A harmadik helyzet is a Barcáé volt, Krkic centerezését követően - a 10. percben - Pedro fordult kapura, de lapos lökete jócskán elkerülte a kaput.

Az Arsenal védelme nemigen tudott mit kezdeni a villámgyors katalán támadókkal, a 12. percben ismét Messi volt az, akit nem tudtak blokkolni: az Aranylabda-címvédő 16-ról, ballal célozta meg a jobb pipát, s a lefelé csapódó labda a kapufát megkerülve, kívülről érintette csak a hálót.

A 18. percben váratlanul jutott vezetéshez az Arsenal, amely a kezdőkörben szerzett labdát a hazai csapat ellen. A leshatáron megiramodó Walcott remek kiugratást kapott, s bár egyedül is kapura vezethette volna a labdát, inkább középre adott, ám mindezt pontatlanul tette. Az érkező Bendtnert ez nem zavarta, becsúszva még sikerült kapura kanyarítania a labdát, amit Valdes elsőre hárított, másodjára azonban már tehetetlen volt. A dán csatár remek munkát végzett, már az első lövés leadásához is bravúrra volt szüksége, a visszapattanó hálóba passzolásakor pedig még inkább résen kellett lennie, hogy elérje a labdát (0-1).


Messi nem hagyta sokáig idegeskedni a barcelonai drukkereket, nem telt el három perc, és bevette a bal felső sarkot, amit kedd este korábban egyszer már majdnem kipókhálózott. A 16-os előterében Messi az ellenfél játékosával, Silvestre-vel "kényszerítőzött", s a visszakapott labdát 16 méterről zseniálisan csavarta a már említett helyre (1-1).

231601outform.html400350


A 32. percben ismét Messi zsonglőrködött, Silvestre-t pár lövőcsellel jól megforgatta, majd 13 méterről, a jobbösszekötő helyéről - jobb lábbal - az oldalhálóba bombázott.

Nem telt el öt perc, amikor Abidal bal oldali középre adásába belekaptak a vendégvédők, a labda azonban Pedróhoz került, aki azonnal Messihez passzolt, az argentin támadó pedig kilenc méterről a kapu közepébe emelt (2-1).

231602outform.html400350


Messinek azonban még ez is kevés volt, Keita fejese után egyedül indult meg a kapu felé, s a kifutó Almunia felett elegáns bokamozdulattal ívelte át a labdát (3-1).

231603outform.html400350


Három gólt szerzett, mindhárom szépségdíjas.

Második félidő: Bendtner kapufát fejelt, Messi belőtte a negyediket

A folytatásban már nem volt annyira egyértelmű a Barca-fölény, mint az első játékrészben, igaz, nem csoda, hogy a kétgólos vezetés tudatában visszavett a tempóból a hazai csapat. Dani Alves azért jobbról élesen belőtte a labdát, amit épphogy, de nem ért el Messi. Bendtner a 60. percben került nagy helyzetbe a 16-oson belül, de lövés helyett kivárt, Milito pedig szerelte - odalett a lehetőség.

A 67. percben Walcott jobbról középre gurított, meglepő módon mindenki hagyta, hogy a labda odaérjen az érkező Rosickyhoz, a cseh középpályás 17-ről, kapásból lőtt, de nem szorította le eléggé, a labda így jócskán elkerülte a jobb felsőt.

Forrás: MTI
Kattintson a fotóra és nézzen még képeket a meccsről!

A másik oldalon a Barca jutott szabadrúgáshoz, Messi gyorsan indította Pedrót, aki balról látványosan, majdnem tökéletes technikával emelt át Almunián. Azért csak majdnem, mert a labda centikkel elkerülte a kaput. Az események a félidő derekán felpörögtek, a 72. percben Bendtner 8 méteres fejese csattant a kapufán.

Clichy különös mesterhármasa: előbb szabálytalankodott (a bíró nem fújt), majd elszaladt a labdával, végül a két szélen futó társakat figyelmen kívül hagyva, elég önző módon 20-ról mellé durrantott. A másik oldalon az előrelopakodó Maxwell éles szögből, balról lőtt - az Arsenal-kapus védett.

A 88. percben tán már az Arsenal-játékos sem hittek a csodában, Messi talán ezt a koncentrációhiányt is kihasználva egyedült indult meg a kapu felé, két védőt is kicselezett, majd a bal oldalról előbb Almuniába lőtt, másodjára azonban nem kegyelmezett - kivárás után köténygóllal tette fel a koronát parádés keddi teljesítményére (4-1).

A meccs után ismét megtudhatta minden futballszurkoló, hogy 2009-ben miért lett a Barca Európa legjobb csapata, Messi pedig a legjobb játékos.

231604outform.html400350


A fináléba kerülésért a CSZKA Moszkvát kettős győzelemmel, 2-0-s összesítéssel búcsúztató Inter ellen játszik a Barcelona.

A szerdai BL-program - negyeddöntők, visszavágók:
Manchester United (angol) - Bayern München (német) 20.45 (első meccs: 1-2)
Girondins Bordeaux (francia) - Olympique Lyon (francia) 20.45 (első meccs: 1-3)

Az elődöntők első mérkőzéseit április 20-án és 21-én rendezik, a visszavágókra egy héttel később kerül sor, míg a finálét május 22-én játsszák a madridi Santiago Bernabeu-stadionban.