Vágólapra másolva!
Egy hónappal a szezon vége előtt még mindegyik topligában óriási a harc a bajnoki címért, és matematikailag még a kieső csapatok kiléte sem dőlt el. Az viszont hétfő óta már biztos, hogy a Newcastle United a következő idényben biztosan ott lesz az élvonalban, és rajtuk kívül több patinás klub is jó eséllyel pályázik arra, hogy visszakerüljön a legjobbak közé. Amelyik együttesnek viszont nem sikerül egyből visszakapaszkodnia, hosszú időre eltűnhet a süllyesztőben.

A Newcastle United a The Championship legutóbbi fordulójában tulajdonképpen játék nélkül harcolta ki a feljutást: a riválisok eredményeinek köszönhetően Kádár Tamás csapata akár ki is kaphatott volna. A fekete-fehérek persze méltóképpen ünnepelték visszatérésüket a Premier League-be, hazai pályán 2-1-re legyőzték a Sheffield Unitedet, majd a mérkőzés után óriási volt az öröm a St. James Parkban. A topligák másodosztályaiban a Newcastle az első csapat, amely kiharcolta a feljutást, és szinte biztos, hogy megnyeri a The Championship küzdelmeit.

A klubot a szezon előtt is a legnagyobb esélyesnek tartották, hiszen tavaly esett ki az élvonalból, ugyanakkor a szurkolók féltették attól, hogy úgy jár, mint korábban a Leeds United, amely még a másodosztályból is kiesett. A Newcastle sok szempontból hasonló problémával szembesült: a futballisták fizetése túl magas volt a másodosztály bevételeihez képest, és a költségek csökkentése érdekében rengeteg játékost eladtak a nyáron, távozott például Sébastien Bassong, Damien Duff, Michael Owen, Obafemi Martins, Habib Beye és Geremi is. Tetézte a gondokat, hogy a klubnak edzője sem volt: Chris Hughtont eredetileg csak ideiglenes megoldásnak tartották a tulajdonosok. A szakember azonban bizonyította, hogy lehet rá számítani, és igazi csapatot kovácsolt a megmaradt keretből, januárban pedig némi erősítésre is futotta, ami elég volt ahhoz, hogy a Newcastle csak egy évet töltsön a második vonalban.

Angliában pokoli nehéz az újoncok helyzete

A Szarkákat minden bizonnyal a West Bromwich Albion is követi majd: a Premier League-ből szintén tavaly kiesett klub ugyan más utat járt be, mint a Newcastle (a WBA-nál sokkal kevesebb volt a távozó, tulajdonképpen együtt maradt a keret), de ugyanúgy kiemelkedett a Championship mezőnyéből.

Gera Zoltán egykori csapatának már csak egy győzelem hiányzik ahhoz, hogy bebiztosítsa feljutását, négy fordulóval a zárás előtt 11 pont az előnye a harmadikkal szemben. A harmadik feljutó kiléte viszont egyelőre nagy kérdés, hiszen az osztályozós helyekért óriási a csata. Jelenleg a Nottingham Forest, a Cardiff City, a Swansea City és a Leicester City áll playoffot érő pozícióban, de a Blackpool lemaradása is mindössze egyetlen pont. Ebből az öt csapatból három (a Swansea, a Cardiff és a Blackpool) még sohasem szerepelt a Premier League-ben.

Igaz, könnyen lehet, hogy sikerük esetén is csak egyetlen idényt tölthetnek majd a legjobbak között, mert a statisztikák szerint a topligák közül Angliában a legnagyobb különbség az első- és a másodosztály között. Az elmúlt öt évben egyszer sem fordult elő, hogy mindhárom újonc bennmaradt volna (erre a PL 17 éve alatt csak egyszer volt példa), és a 15 feljutó közül nyolc rögtön gyengének találtatott, mehetett vissza a Championshipbe. Ennek elsősorban pénzügyi okai vannak: a második vonalban a csapatok anyagi lehetőségei sokkal behatároltabbak, hiszen a televíziós bevétel aprópénz a Premier League-hez képest. A legjobbak között ebből a forrásból a klubok átlagosan 45 millió fonthoz jutnak, a Championshipben ugyanez csak egymillió font. A másodosztályú gárdák a feljutást követően persze megpróbálnak erősíteni, nagyobb bevételük jelentős részét erre költik, de a gyors csapatépítés mindig rizikós.

Az élvonalból kiesett újoncok száma szezononként

AngliaFranciaországNémetországOlaszországSpanyolország
2008/0912-11
2007/08222-1
2006/07211-1
2005/061-112
2004/0521-12


Mint a táblázatból látható, a többi topligában nem ilyen nagy a különbség az első- és a második vonal között. Érdekes módon az elmúlt öt évben a Serie A-ban szerepeltek a legjobban az újoncok, ami főleg annak tudható be, hogy olyan patinás klubok kerültek vissza az elitbe ebben az időszakban, mint a Genoa, a Napoli vagy a Juventus - utóbbi nem is a pályán elért eredményei miatt búcsúzott az élvonaltól, hanem a calciopoli-botrány miatt. De az újoncok ebben a szezonban is remekül szerepelnek, a Bari és a Parma biztosan megőrzi élvonalbeli tagságát.

Mindez jó hír lehet a Lecce hívei számára, hiszen jelenleg ez a klub vezeti a Serie B-t - a délolasz együttes kilenc fordulóval a zárás előtt hat ponttal előzi meg a harmadik Torinót. Olaszországban Angliához hasonlóan az első kettő jut fel egyenes ágon az élvonalba: a Lecce mellett most a Sassuolo áll feljutó helyen, míg az osztályozós pozíciókat a Torino mellett a Cesena, a Brescia és az Ancona foglalja el - de még a Grosseto is harcban áll a playoffért, és ez a kiegyensúlyozottság mindenképpen jót tesz az olasz másodosztály színvonalának.

Torghelle és Szabics még reménykedhet

Spanyolországban még 11 forduló vár a csapatokra a másodosztályban, viszont itt nincsen semmiféle rájátszás: az első három helyezett készülhet az élvonalra. Nagy meglepetés lenne, ha a jelenleg fölényesen vezető Real Sociedad nem jutna fel: a baszkok előnye kilenc pont a harmadikkal szemben, és a szurkolók alig várják, hogy három év elteltével csapatuk visszatérhessen oda, ahová mindig is tartozott. A San Sebastián-i együttes elsősorban az utánpótlására épít, míg a második Hércules Alicante (amely utoljára az 1996-97-es idényben játszott a Primera Divisiónban) inkább sokat próbált, az élvonalat is megjárt veteránokban bízik. A nagy szenzációt a harmadik okozza: a Cartagena ugyanis jelenlegi formájában csak 1995-ben alakult, ez az első szezonja a második ligában. A kiscsapat egyelőre olyan patinás, élvonalat is megjárt klubokat előz meg, mint a Levante, a Real Betis vagy a Numancia.

Forrás: EPA
A Betis újra a Barcával meccselne az élvonalban

A statisztikák szerint Anglia után Franciaországban a legnagyobb a különbség az élvonal és a másodosztály között: a legutóbbi két idényben egyaránt csak egy-egy újonc tudott megkapaszkodni a Ligue 1-ben. Azért vannak kivételek: a mostani szezonban az újonc Montpellier-nek bajnoki esélyei vannak, a Francia Kupában pedig rendre jól szerepelnek a másodosztályúak: tavaly a Guingamp hódította el a trófeát, és az elmúlt tíz évben háromszor is volt második ligás csapat a döntőben.

Idén hét fordulóval a zárás előtt a Caen szinte biztos lehet abban, hogy egy év után visszajut a Ligue 1-be. Az élvonalból tavaly kiesett klub jelenleg 12 ponttal vezet a negyedik helyezett előtt. Franciaországban nincs playoff, az első három helyezett örülhet. A Caen mellett erre jelenleg a Stade Brestnek és a Metznek van a legjobb esélye, de utóbbi gárda nyomában viszonylag szorosan ott van az Arles-Avignon, az Angers, a Nimes és a Le Havre is - még sok minden történhet.

Németországban egyedi szisztéma rendelkezik a feljutókról: a másodosztály első két helyezettje "csont nélkül" az élvonalba kerül, míg a harmadik osztályozót játszik a Bundesliga 16. helyezettjével. Öt körrel a zárás előtt a Kaiserslautern szinte már csak matematikailag veszítheti el az első helyet, hat ponttal előzi meg a második St. Paulit. A hamburgi kiscsapatnak viszont izgulnia kell a második hely miatt, mert jelenleg csak egyetlen ponttal jobb Torghelle Sándor és Szabics Imre csapatánál, az Augsburgnál, amely mögött a Fortuna Düsseldorf lemaradása öt pont. Az első három hely sorsa eldőltnek tűnik, de a dobogósok sorrendje ez esetben nagyon nem mindegy.

www.global-soccer.eu