Vágólapra másolva!
Nagy Béla, a DVTK ügyvezető igazgatója a klub hivatalos honlapján elismerte, hogy csapata tartozik a Győrnek, ám szerinte a felek közel állnak a megegyezéshez, azt pedig, hogy a klub rajta van az APEH végrehajtás alatt álló adózók listáján, "csekély problémának" nevezte. A Bors nevű napilap szerint elképzelhető, hogy Tornyi Barnabás távozása 18 millió forintjába kerül a Diósgyőrnek.

"Valóban tartozunk a Győrnek. Azonban megnyugtatok mindenkit, tárgyalásban állunk a győriekkel, és közel a megegyezés. S hogy hogyan kerültünk ebbe a szituációba? Sajnos - részben a gyenge szereplés miatt - nem úgy alakultak a bevételeink, ahogyan terveztük, nem realizálódott néhány potenciális szponzor szerepvállalása, ezért nem tudtunk fizetni. De még egyszer elismétlem, hamarosan rendeződik ez az ügy" - idézte a DVTK.eu Nagy Bélát, a DFC Kft. ügyvezető igazgatóját.

Klement Tibor, a Győri ETO FC ügyvezetője a Kisalföld csütörtöki számában elárulta, a téli átigazolási időszakban kölcsönadott Bajzát Péterért, Bojan Brnovicért, Zoran Supicért és Zámbó Bencéért a DVTK nem fizetett ki százezer eurót (közel 27 millió forintot), noha ezt március 15-ig meg kellett volna tennie.

"Miután nem kaptuk meg a pénzt, a nyolcnapos fizetési felszólítással éltünk a DVTK felé. Ez is eredménytelen volt, így a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottságához fordultunk. A bizottság szerdai üléséről a Diósgyőr kimentette magát, információim szerint ezért a jövő héten kedden tárgyalják a kölcsönadási ügyünket" - mondta Klement.

A Bors című napilap szerint Tornyi Barnabással fél plusz egyéves, határozott idejű szerződést kötött a DVTK Tornyi Barnabással, ezért, ha meneszteni akarják, 15 hónapnyi járandóságát, 18 millió forintot kell kifizetni a számára.

Tornyi szerint hét napig bele sem néztek a beszámolójába

"Több pontra számítottunk, nagy tételben le mertem volna fogadni, hogy az első négy tavaszi meccs után nem állunk pont nélkül" - mondta Tornyi, aki még kedd délután a Borsod Online kamerája előtt is úgy nyilatkozott, esze ágában sincs lemondania, estére azonban mégis felajánlotta lemondását az ügyvezetőnek.

A szakember szerint ő napok óta igényelte volna a konzultációt a vezetéssel, de nem sikerült beszélnie Nagy Bélával.

"A negyedik forduló utánra kellett elkészíteni a beszámolómat, én személyesen átadtam minden dokumentumot. Majd négy olyan újságcikk jelent meg, amely szerint a beszélgetést elnapolták, a beszámolómat megtartottam. Ez mind dezinformáció. Ami tény: hét napig zárt borítékban, olvasatlanul feküdt az anyagom az asztalon. Bele sem néztek. Ez nem Tornyi, ez a Diósgyőr sorsa, ezt illene komolyabban gondolni."

A klub sportigazgatója, Tóth László a sportnapilapban úgy nyilatkozott, "az eddig lejátszott ötszáznegyven bajnoki percünkből majd ötszáz értékelhetetlen volt." Kérdés, ezt sikerült-e megbeszélnie Tornyival?

"A beszélő viszony azt feltételezi, hogy mindkét fél azonos földrajzi helyen van. Amikor az egyik fél nincs ott, sőt, az elmúlt 3 hónapban csak harmincvalahány percet tölt a pálya környékén, s a 17 edzőmeccsből egyet sem lát, nem jön be az öltözőbe, nem keresi az edzőt, akkor az nem beszélő viszony" - nyilatkozta Tóthról a távozó vezetőedző.

"Minden családnak vannak hálószobatitkai, nem akarok abba a hibába esni, hogy ezeket kifecsegjem. Nem rohangálok újságírókhoz, nem tüntetem fel rossz színben a klubot, nekem ez szív kérdés" - vélte Tornyi, aki arra a kérdésre, hogy érzi-e azt, hogy a bajban kellene összefogni, azt felelte: "Kellene..."

Önálló utat fog járni az új edző

Az újonnan kinevezett vezetőedző, Tóth László a Miskolci Városi Televíziónak elmondta, egy feladata van, átsegíteni a csapatot a negatív szérián. "Nem fogom elemezni az eddigi okokat, nem láttam az edzéseket, direkt nem mentem be az öltözőbe sem, amit fel is róttak nekem. Nincs türelem, nincs semmire idő, olyan szintre kell felhozni a játékosokat, hogy pozitív energiák jelenjenek meg. Bízom a játékosok ambíciójában, leírták őket nullára, veszítenivalójuk nincs. Ha nyerünk, vissza tudják szerezni önbizalmukat. Látom a szemükön, nagyon akarják a sikert, s meg is fogják ezt valósítani."

Forrás: MTI

Arra a kérdésre, kikéri-e elődje véleményét, nemmel válaszolt. "Nem fordulok hozzá, ő sem fordult hozzám, nem egyformán gondolkodunk a futballról és az életről. Bízom benne, hogy mint tisztes családapa, s mint futballban dolgozó szakember megtalálja a számításait. Egy biztos, önálló utat fogok járni."

Végrehajtás? Fizetésképtelenség?

Információnk szerint komoly anyagi nehézségekkel is küzd a klub. Hogy nagy a baj, arra az APEH honlapja is választ ad, amelynek április 6-án frissült adatbázisában a "végrehajtás alatt álló adózók" között megtalálható a Diósgyőr Futball Club Korlátolt Felelősségű Társaság is.

Az APEH sajtóosztályán az [origo] érdeklődésére elmondták, valóban megtalálható a klub, de mivel ezt hetente frissítik, elképzelhető, hogy az elmúlt héten kiegyenlítették a tartozást, de ez az átfutási idő alatt még nem jelent meg.

Ha ez igaz, akkor is megállapítható: egy héttel korábban a labdarúgóklubot működtető gazdasági társaság a végrehajtás alatt álló adózók között szerepelt.

Nagy Béla szerint nincs abban semmi rendkívüli, hogy a Diósgyőr FC Kft. szerepel az APEH listáján, mint adós. "Részletfizetést kértünk és kaptunk az iparűzési adó befizetésére, az összes többi (ÁFA, TB, EÜ stb.) adót és járulékot viszont rendeztük. Az eljárás leginkább ahhoz hasonlít, amikor valaki jelzáloghitelt vesz fel és a bank bejegyzi a jelzálogot a lakás tulajdoni lapjára, ami a rendszeres fizetés ellenére egészen addig ottmarad, amíg az utolsó fillérig nem törleszti a hitelt az adós. A megállapodás értelmében folyamatosan törlesztünk, de így is szerepelni fogunk az APEH listáján, amíg az utolsó részletet nem utaljuk át, ez így természetes. Még egy dologgal tudom érzékeltetni a probléma csekélységét: folyamatosan rendelkezünk 'nullás' APEH-igazolással, ami az NB I-es licenc megtartásának egyik alapfeltétele" - nyilatkozta az ügyvezető a Diósgyőr honlapján.

Tornyi Barnabás csapatai:
1980-1985: Szekszárd
1985-1986: Bonyhád
1986-1987: Szekszárd
1987-1988: Debreceni Kinizsi
1988-1990: Oroszlány SE
1990-1991: FC Tatabánya
1992: Diósgyőri VTK
1992: Rába ETO
1994-1995: New York Cosmopolitan
1995-1996: Marlboro SC
1996-1998: Diósgyőri VTK
1999: Magyarország U21
1999: ZTE
2000-2001: Kispest-Honvéd
2001: Al-Tadamon
2002: Vasas SC
2002: Dunaferr SE
2004-2005: Budakalász
2005-2006: Rojik FC
2007: FC Tatabánya
2007. július-augusztus: Kazincbarcika SC
2007. október-december: BFC Siófok
2008 január-2009 december: Al-Wahrah
2009 december-2010. április: Diósgyőri VTK