Vágólapra másolva!
Egy hét alatt nagyot fordult a világ a Manchester Uniteddel: elbukta a Chelsea elleni bajnoki rangadót, majd kiesett a Bajnokok Ligájából. Az angol szakértők szerint a MU kerete komoly erősítésre szorul a nyáron, azonban Sir Alex Ferguson máshogy vélekedik. És még mindig az ő szava a döntő az Old Traffordon.

A Manchester Unitednek még mindig van matematikai esélye, hogy megvédje a bajnoki címet, és sorozatban negyedszer is az élen végezzen a Premier League-ben, azonban ehhez immár az kell, hogy a jelenleg listavezető Chelsea a hátralévő öt fordulóban hibázzon.

Noha a MU a jelenlegi szezont sem zárja trófea nélkül, hiszen már megnyerte a Ligakupát, a szurkolók felemás érzésekkel beszélnek az idényről, amely alighanem visszaesést jelent majd a legutóbbi évekhez képest.

Elvégre a csapat nemcsak bajnok volt az elmúlt szezonokban, hanem 2008-ban és 2009-ben döntőt játszott a Bajnokok Ligájában - két éve győzött is. Cristiano Ronaldo távozása ugyan már előrevetítette, hogy az idény átmeneti lesz, és ahhoz képest a gárda nem teljesített rosszul, azonban a legtöbb angol szakértő úgy véli, a klubnak többet kellene költeni, azaz inkább befutott klasszisokat szerződtetni.

Drága Villa nem kell

A The Times szakírója, James Ducker szerint Ferguson most már nem számíthat komolyan idősebb játékosaira, mint Gary Neville, Ryan Giggs vagy Paul Scholes, akik a mostani szezonban meglepően sok lehetőséget kaptak, a sorsdöntő pillanatokban azonban már nem tudták azt nyújtani, amit fénykorukban.

Véleménye szerint, a már közel két éve sérült Owen Hargreaves, a bizonytalan jövőjű Nemanja Vidic (a szerb védőt szinte naponta hozzák kapcsolatba a különböző olasz és spanyol sztárklubokkal), és a csalódást okozó Dimitar Berbatov példája is azt jelzi: a MU kerete nem elég erős, a csapat teljesítménye túlságosan is Wayne Rooneytól függ.

Ducker úgy véli, a manchesterieknek nem ártana még egy gólerős támadót vásárolniuk, de a többi csapatrészbe is jól jönne egy-egy nemzetközi klasszis.

Hasonló véleményen van a Telegraph szakértője, Mark Ogden is, aki úgy véli, hogy Ferguson láthatóan nem bízik Berbatovban: a Bayern München ellen inkább a nem teljesen egészséges Rooneyt játszatta, és a bolgárt csak a mérkőzés hajrájában cserélte be.

Berbatovot tavaly nyáron klubrekordnak számító összegért vették meg, és ehhez képest a 81 tétmérkőzésen szerzett 26 gól harmatos teljesítmény. A fentiek fényében kifejezetten érdekes a The Guardian azon állítása, miszerint a manchesterieknek lehetőségük lett volna megszerezni a Valencia világklasszis támadóját, David Villát, azonban a spanyolok által kért közel 40 millió fontos vételárat túl magasnak találták.

Csak fiataloknak

Ugyan az egyesület ügyvezetője, David Gill állítása szerint a bankszámlán 140 millió font pihen, vagyis van pénz az erősítésekre, de a klub 700 millió fontos adóssága miatt kétszer is meggondolják, kire és mennyit költsenek. A Guardian arra hivatkozik, hogy az egyesület átigazolási politikája szerint nem adnak ki nagyobb összeget 27 évnél idősebb játékosért, mert az ilyen életkorú labdarúgó esetében kicsi az esélye, hogy két-három év múlva nyereséggel tudnak túladni rajta.

Forrás: AFP

Berbatov nem váltotta be a reményeket

Az amerikai Glazer család 2005-ben vásárolta meg a klubot, azóta egyedül Berbatov jelentett kivételt a fenti szabály alól. Ezt a játékospolitikát tulajdonképpen Ferguson is elismerte, amikor a legfrissebb új szerzeményről, a mexikói Javier Hernándezről kérdezték.

"Csak esetenként igazolunk idősebb, érettebb futballistát. Ha egy 27 éves játékos kitölti az ötéves szerződését, akkor már csak sokkal alacsonyabb összegért lehet eladni. Minden nyáron kapcsolatba hoznak minket nagynevű játékosokkal, akik megszerezhetőek lennének. Ilyen volt tavaly például Karim Benzema, akinek az életkora megfelelő, de túlságosan sokat kértek érte" - magyarázta a szakember.

A helyzet tehát világos: a MU nem akar belemenni egy olyan átigazolási versenybe, mint amilyet például a Real Madrid generál, inkább igyekszik fiatalokat szerződtetni, és őket beépíteni a csapatba. Ennek megfelelően érkezik a nyáron a már említett Hernández, aki Európában teljesen ismeretlen (más kérdés, hogy 21 éves korára már mexikói válogatottnak számít, és valószínűleg ott lesz a vébén is), illetve a Fulhamtől megvett védő, Chris Smalling.

További erősítések ugyan nem elképzelhetetlenek az Old Traffordon, de Ferguson elmondta, hogy a szurkolóknak nem érdemes nagybevásárlásra számítaniuk. "Kiváló kerettel rendelkezünk, amely csak egy-két poszton igényel erősítést. Természetesen megvannak az elképzeléseink, de nem érkezik majd sok játékos a nyáron. Egyébként is, azt gondolom, hogy az elmúlt években az árak nagyon elszabadultak" - jelentette ki a mester az egyesület hivatalos magazinjában, az Inside Unitedben.

Pletykálhatnak tehát Franck Ribéryről, Edin Dzekóról, Benzemáról vagy Marek Hamsíkról, nagy meglepetés lenne, ha bármelyikük is az Old Traffordon folytatná pályafutását.