Vágólapra másolva!
Bár Dzsudzsák Balázs egy hónapja azt nyilatkozta, akkor marad a PSV-nél, ha klubja kiharcolja a BL-részvételt, a kitűzött cél elbukása után sem gondolkozik a távozáson, és arról sem tud, hogy az elitligáról lemaradó csapat anyagi problémák miatt eladná őt a nyáron. Dzsudzsák szerint a PSV azokon a meccseken bukta el a bajnokságot, amelyeket a papírforma alapján meg kellett volna nyernie, és bár a harmadik hely nem teszi boldoggá, a saját teljesítményével elégedett, már csak azért is, mert 13 találatával vezeti a házi göllővőlistát.

- A Voetbal International című holland lapnak egy hónapja azt mondta, akkor marad a PSV-nél, ha a csapat BL-t érő helyen végez. Mit gondol most erről, így, hogy a PSV-nek már csak matematikai esélye van a második hely megszerzésére?
- Nem gondolkozom a távozáson, mindenki úgy beszél, mintha lejárna a szerződésem, és biztos lenne, hogy elmennék a PSV-től, de nincs okom a váltásra. Persze azt azért sajnálom, hogy csak harmadikok leszünk.

- Már semmi esélyt nem lát a második helyre?
- Nem, a csapaton belül is mindenki beletörődött a harmadik helybe. A hétvégén hazai pályán le kell győzni a Groningent, hogy szépen búcsúzzunk a közönségünktől, aztán a bajnokság után mindenki mehet haza felfrissülni, nyáron pedig újult erővel kell belevágni a felkészülésbe.

- Holland lapok korábban azt írták, ha a PSV nem jut a BL-be, akkor az anyagi gondjai miatt a legértékesebb játékosait, köztük önt is kiárusítja. Van esély rá, hogy ez fog történni nyáron?
- Elképzelhető, de feleslegesen nem áltatom magam, ha lesz érdeklődő, a menedzseremet úgyis értesítik. A PSV-nek új elnöke lesz májusban, gondolom, lesznek változások, de valószínűbbnek tartom, hogy a kiárusítás helyett inkább megerősítik a csapatot.

- Ezek szerint, ha csak önön múlik a döntés, akkor marad?
- A maradás mellett szólnak az érvek, régóta húzódik, hogy mi lesz vagy mi lehet nyáron, de egyelőre felesleges belemenni, két évig még a PSV-hez köt a szerződésem. Persze örülnék, ha tudnék váltani közben, vagy akár a két év után, de amíg nincs semmi konkrétum, addig felesleges feszegetni a témát.

- És a vezetőség hogy áll a maradásához?
- Biztos nem az a céljuk, hogy gyengüljön a csapat, nem hiszem, hogy ki akarják cserélni nyáron a keretet, sőt, ahogy már mondtam, komoly erősítések lesznek, mert a bajnokság megnyerése lesz az elsődleges feladat a következő szezonban.

- Az öltözőben milyen a hangulat most, hogy elúszott a bajnokság?
- Mindenki ideges és csalódott, a legutóbbi meccs után az edző, Fred Rutten is elmondta a magáét. Nem úgy indult a szezon, hogy a végén csak a harmadik hely jut nekünk, de most már kár ezen keseregni, le kell játszani a hátralévő két meccset és tanulni a hibákból. Ha együtt marad ez a keret, vagy sikerül megerősíteni, akkor a következő szezonban a mostaninál jobb eredményt érhetünk el, hiszen elég visszaemlékezni a Hamburg elleni Európa Liga-meccsekre, szerintem a németeket oda-vissza lefociztuk, vagyis megmutattuk, milyen lehetőségek rejlenek a csapatban. A hozzáállás az egész szezonban jó volt, sajnos a koncentrációval voltak gondok.

- Mi lehet a Twente titka? Amikor decemberben beszéltünk, azt mondta, ha egyszer botlanak, onnantól kezdve nem fogják tudni visszaküzdeni magukat. Ehhez képest két körrel a vége előtt is ők vezetik a bajnokságot.
- El kell ismerni, nagyon egyben vannak, de a szerencse is mellettük állt jó pár esetben, sok meccset nyertek meg az utolsó percekben. Amit csinálnak, azt jól csináljak, bárki ellen képesek nyerni, pedig viszonylag egyszerű a játékuk. Kíváncsi vagyok, hogy bírják a bajnokság végét, a legutóbbi fordulóban kikaptak az AZ Alkmaartól, most pedig a Feyenoorddal játszanak, és elég nagy rajtuk a nyomás.

Forrás: AFP

- A Twente-PSV versenyfutás idővel az Ajaxszal bővült, sőt, az amszterdamiak már közelebb állnak a Twentéhez, mint a PSV-hez. Mi miatt tudott előzni az Ajax, belejátszhatott, hogy a PSV erejét felőrölte, hogy egy ideig az EL-ben is érdekelt volt?
- Ez is benne van, de sokkal inkább azon múlt, hogy ők behúzták a kötelezőket, mi pedig nem. A rossz sorozatunk a Sparta Rotterdam elleni hazai meccsen kezdődött, amikor a 93. percben kapott gól miatt csak egy pontot szereztünk, aztán két fordulóval később kikaptunk Bredában, ekkor előzött meg minket a Twente. Utána kikaptunk az Ajaxtól, és ikszeltünk a Twentével, de még ezek is belefértek volna, ha a kötelező győzelmeket nem szúrjuk el.

- Danko Lazovic váratlannak mondható eligazolása a Zenithez mennyire játszhatott szerepet a visszaesésben? A szerb csatár eligazolása előtt stabil kezdőjátékos volt, és a gólokkal sem állt rosszul.
- A csapat látványos játékában neki is megvolt a szerepe, a távozása után nem igazán sikerült megtalálni a megfelelő helyettesét. Sajnos a futballhoz ez is hozzátartozik, hogy egy csapat miképp tud reagálni egy-egy váratlan eseményre, nekünk ez esetben csak hellyel-közzel sikerült.

- Felemás szezont zár, a PSV-vel úgy tűnik, sem a bajnoki cím, sem a BL nem sikerül, ugyanakkor 13 bajnoki gólnál jár, ami pályafutása legjobb teljesítménye, emellett adott még 15 gólpasszt is. Ezek a pozitív egyéni statisztikák enyhítik a klubsikerek elmaradása miatti bosszúságot?
- Soha nem helyeztem előtérbe az egyéni sikereket a csapatéval szemben, úgyhogy nagyon sajnálom, hogy csak a harmadik hely maradt nekünk. Ugyanakkor nagyon jóleső érzés, hogy vezetem a házi góllövőlistát, komoly motivációt jelent, hogy egy Európában is ismert csapatnál két év után a legeredményesebb játékos tudok lenni. Voltak negatívumok az idényben, amikből tanulni kell, de csak azt tudom mondani, a jövőben ilyen legyen a legrosszabb szezonom.