Vágólapra másolva!
A játékosok honosítása megszokott jelenség a nemzetközi labdarúgásban, és egy tavalyi szabálymódosítás után a futballisták immár bármilyen korban válthatnak, sőt, a válogatottság sem feltétlenül kizáró tényező. Közvetlenül a világbajnokság előtt még több ország is bízik benne, hogy sikerül ilyen módon erősítenie.

A FIFA tavaly nyáron változtatta meg azt a szabályt, amely szerint a kettős állampolgársággal rendelkező labdarúgók 21 éves korukig dönthetik el, hogy melyik válogatottat választják. A korhatárt eltörölték, így ha valaki felnőttként nem szerepelt tétmérkőzésen egy adott ország színeiben, akkor bármikor válthat a másikra, függetlenül attól, hogy korosztályos szinten játszott-e. Sejteni lehetett, hogy a világbajnokság előtt sokan gondolkodnak el azon, hogy milyen jó lenne mégis válogatottnak lenni, és tavasszal valóban felgyorsultak az események.

A legfrissebb hírek szerint a paraguayiak argentin szövetségi kapitánya, Gerardo Martino komolyan fontolgatja, hogy meghívót küld a Borussia Dortmundban szereplő honfitársának, Lucas Barriosnak. Hajnal Tamás klubtársa már 15 gólnál jár a Bundesligában, ám hiába reménykedik abban, hogy számításba veszik az argentin válogatottnál, Diego Maradonának ugyanis csapatra való világklasszis támadó áll a rendelkezésére. Paraguay nem áll jól, főleg azok után, hogy a vb-selejtezők során legeredményesebb paraguayi csatárt, Salvador Cabanast januárban fejbe lőtték, és bár csodával határos módon felépült, Dél-Afrikában aligha lesz ott.

Barrios Cabanashoz hasonló stílusú, jól fejelő középcsatár, aki megnyugtató megoldás lenne Martino számára. A játékos Argentínában született, de az édesanyja paraguayi, ezért is kapta meg az állampolgárságot márciusban. Nem ő lenne az első külföldi a paraguayi keretben, Jonathan Santana, Néstor Ortigoza és a válogatottsági örökranglistán második Roberto Acuna is argentin származásúak.

Boateng akár a testvére ellen is játszhat

Az afrikai országok közül Ghána bízik abban, hogy sikerül még időben elintéznie a Portsmouth játékosának, Kevin-Prince Boatengnek a papírjait. A múlt héten az FA-kupa elődöntőjében a Tottenham Hotspur ellen eredményes középpályás Berlinben született német anyától és ghánai apától, nagybátyja, Robert pedig (ő a norvég Rosenborgban futballozott) ghánai válogatott is volt. Kevin-Prince viszont a német korosztályos csapatokban szerepelt, játszott például a 2005-ös U19-es Eb-n, és amikor a ghánaiak még 2006-ban megkörnyékezték, kijelentette, hogy Németországot szeretné képviselni.

Forrás: AFP

A FIFA szabálymódosítása lehetővé tette, hogy Boateng meggondolja magát, és 2009-ben már igent mondott a ghánaiak felkérésére. Már az idei Afrika-kupára is szerették volna benevezni a középpályást, de nem sikerült minden szükséges okmány benyújtaniuk a FIFA-nak, így aztán Boatengnek még mindig várnia kell, hogy felhúzhassa a ghánai mezt. Ha a világbajnokságig ezt sikerül elintézni, akkor Dél-Afrikában megtörténhet, hogy egy testvérpár tagjai két különböző országot képviseljenek majd - Kevin-Prince öccse, a Hamburgban futballozó Jerome ugyanis német válogatott.

Az új-zélandi szövetség munkatársai gyorsabbak voltak a ghánaiaknál, így már februárra sikerült honosítaniuk az Ipswich Town középhátvédjét, Tommy Smitht, aki március 3-án Mexikó ellen be is mutatkozott a válogatottban. A 20 esztendős hátvéd ugyan Angliában született, de gyermekkorát Új-Zélandon töltötte, és tizenévesen tért vissza Nagy-Britanniába, ahol már 17 évesen profi szerződést kapott az Ipswichnél. Meghívták az angol korosztályos válogatottba, játszott például 2007-es U17-es világbajnokságon is, ám miután tavaly decemberben Új-Zéland kijutott a vébére, Smith úgy döntött, hogy megéri váltani - elvégre ki tudja, mikor lesz megint esélye arra, hogy vébén szerepeljen.

Az új-zélandiak már rutinosak voltak, hiszen csapatukban két olyan labdarúgó is akad, akit honosítottak: Michael McGlinchey korábban a skót, Rory Fallon pedig az angol korosztályos válogatottakban szerepelt.

Ausztrál kapust hívnak az olaszok

Az, hogy a fenti országok így próbálnak erősíteni, nem meglepő, a világbajnok olasz válogatott esetében viszont már kifejezetten szokatlan, hogy felmerül a honosítás lehetősége - igaz, a 2006-os vébén az argentin Mauro Germán Camoranesi révén volt már erre példa.

A brazil Amauri esetében már egy éve tart az állampolgársági huzavona: miután a támadó a 2007-2008-as idényben remekelt a Palermóban, majd a Juventus vette meg, felmerült annak a lehetősége, hogy meghívják a válogatottba. Ehhez csupán az olasz állampolgárság hiányzott, aminek megszerzése azonban folyamatban volt: 2000 óta él az országban, és szintén brazil származású felesége, Cynthia 2009-ben megkapta az olasz útlevelet. Amauri persze a brazil csapatban is szerepelhetett volna, Dunga 2009-ben meg is hívta őt az Olaszország elleni mérkőzésre, de a játékos nemet mondott, majd nem sokkal később színt vallott, és kijelentette, hogy ő Olaszországot szeretné képviselni. Április 12-én ez elől minden akadály elhárult, Amauri Torinóban letette az állampolgári esküt, már csak Marcello Lippin múlik, hogy mikor játszhat a válogatottban.

Forrás: AFP

Lippi azonban nem csak Amaurival számolhat, állítólag felvette a kapcsolatot a Reading ausztrál kapusával, Adam Federicivel is, legalábbis a játékos a minap ezt állította egy interjúban. Federici rendelkezik olasz útlevéllel (szülei kivándoroltak Ausztráliába), és bár rendszeresen tagja az ausztrál keretnek, a válogatottban még egyszer sem lépett pályára, általában a kispadon ül Mark Schwarzer mögött. Az olaszoknál mindezt Gianluigi Buffon mögött tehetné meg.

www.global-soccer.eu