Vágólapra másolva!
A Bayern München Arjen Robben lassan szokásosnak mondható góljával győzött 1-0-ra az Olympique Lyon ellen a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. A németek végig sokkal veszélyesebben futballoztak, a franciák abban a rövid időszakban sem mutattak semmit, amikor Franck Ribéry kiálítása miatt emberelőnyben játszottak. A második félidő elején aztán Jeremy Toulalan is piros lapot kapott, így kiegyenlítődött a létszám, Robben ezután szerezte a gólt.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés:
Bayern München (német) - Olympique Lyon (francia) 1-0
München, Allianz Arena
v.: Rosetti (olasz)
Bayern: Butt - Lahm, Van Buyten, Demichelis, Contento - Robben (Hamit Altintop, 85.), Schweinsteiger, Pranjic (Gomez, 63.), Ribéry - T. Müller, Olic (Timoscsuk, 46.).
Lyon: Lloris - Réveillére, Cris, Toulalan, Cissokho - Ederson (Bastos, 70.), Gonalons, Källström, Pjanic (Makoun, 56.), Delgado (Govou, 79.) - Lisandro López.
gól: Robben (69.)
piros lap: Ribéry (37., Bayern), Toulalan (54., Lyon)

Története talán legfontosabb mérkőzésére készült a Lyon, amely korábban sohasem jutott el a legjobb négy közé a BL-ben, de a Real Madrid és a Girondins Bordeaux kiejtése után megjött az étvágya. A Lyon útjában az a Bayern München állt, amely rendre idegenben bizonyította, hogy nem szabad leírni, kezdte a Juventus elleni 4-1-es győzelemmel, amivel kiharcolta a nyolcaddöntőt, aztán folytatta Firenzében és Manchesterben.

A münchenieknél az eltiltott Van Bommel helyén Pranjic kezdett, a balhátvéd pedig Contento lett a szintén a lelátóra kényszerülő Badstuber helyett. A vendégeknél Lisandro López ismét egészséges volt, így elfoglalta a helyét a csatársorban, Toulalan viszont ezúttal nem a középpályán kapott szerepet, hanem egy sorral hátrébb, Cris mellett a védelem közepén.

Elmaradtak a viharos rohamok az első tíz percben, a 13. percben viszont óriási ziccer adódott a hazaiak előtt, egy baloldali szöglet után Schweinsteiger fejelt, mivel Lloris rosszul mozdult ki, de a szőke középpályás fél méterrel a bal alsó mellé bólintott. Az első negyedóra épphogy lepörgött, amikor megint Schweinsteiger volt az egyik főszereplő, beadása után Müller fejelt a kapu fölé.

Egyre veszélyesebbé vált a Bayern, Ribéry indult meg nagy lendülettel, Crist simán kicselezte, majd jobbal, 17 méterről a jobb kapufa mellé tüzelt. Egyirányú forgalom zajlott a pályán, egy indítás után Robben készítette le a labdát a balján érkező Olicnak, aki elkapkodta a helyzetet, és ballal a lelátóra rúgta a labdát.

A Bayern állandó nyomás alatt tartotta ellenfelét, Robben és Ribéry adogatása után Müller lőhetett, de magasan fölévágta a labdát, majd összecsúszott Crisszel, akit ápolni kellett, de visszatért. A Lyon első lehetősége Ederson előtt adódott, a brazil lövése Demichelisen megpattanva vágódott a kapu mellé. A 37. percben Ribéry nyújtott lábbal pakolt oda egy jó nagyot Lisandro López bokájára, Rosetti bíró pedig egyből a piros lapot kapta elő a zsebéből, egyik legfontosabb emberét vesztette el a Bayern.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Gonalons fejeli el a labdát Müller elől

A 43. percben Källström küldött hatalmas erejű lövést a Bayern kapujára, Buttnak nagyot kellett nyújtózkodnia, hogy kitolja a labdát a léc alól. Az első félidő gól nélkül zárult, Van Gaal pedig átvariálta csapatát a szünetben, Olic személyében lekapott egy csatárt, és beküldte Timoscsukot, hogy stabilizálja a középpályát. A második félidőt is bátran kezdte a Bayern, Pranjic kifelé tekeredő lövése talán mellé ment volna, de Lloris azért inkább megfogta.

A Bayern rajtatartotta a lábát a gázpedálon, jöttek az újabb helyzetek, Robben bedása után Schweinsteiger fejelt fölé, aztán Müller botlott bele a labdába a kapuval szemben. Az 54. percben kiegyenlítődött a létszám, Toulalan három perc alatt összeszedett két sárgát, így ő is mehetett az öltőzőbe. Robben is beindult, két csel után lövőhelyzetbe hozta magát, de balos lökete elsuhant a bal sarok mellett. A csereként beállt Gomez előnyhöz juttathatta volna a Bayernt, de rossz ütemben ugrott fel, így erőtlen lett a fejese.

Ami nem sikerült a német csatárnak, az összejött Robbennek, a holland klasszis befelé húzott, ballal lőtt, a labda kicsit megpattant a keresztbemozgó Müller hátán, és végül a kapu közepébe vágódott, talán Lloris is ludas volt a gólban, előre elmozdult ugyanis balra (1-0).


Ha Llorist hibáztattuk a gólért, akkor dicsérni kell azért a bravúrért, amit Robben újabb veszélyes lövésénél mutatott be, Gomez ugyan rárajtolt a kipattanóra, de mivel a lövés pillanatában lesen állt, kifelé járt szabadrúgás.

A 89. percben Govou még ráijesztett a müncheniekre, de balos kísérlete nem talált kaput, így a müncheniek egygólos előnnyel várhatják a keddi visszavágót.