Vágólapra másolva!
Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) és a Premier League (PL) egyaránt elutasította a Portsmouth késve beadott UEFA-licenc-kérelmét, hogy a csapat jövőre is elindulhasson az Európa Ligában. Így a PL-ből már kiesett klub hiába vívta ki ezt a jogot az FA-kupa döntőjébe való bejutással, helyettük majd a bajnokság hetedik helyezettje indulhat a második számú európai kupasorozatban. Ez a csapat jelenleg a Liverpool.

Hiába játszhat május 15-én FA-kupa-döntőt a már biztos Bajnokok Ligája-induló Chelsea ellen a Portsmouth, és szerzett elméletben ezáltal jogot az Európa Ligában való indulásra, a dél-angliai csapat már biztosan nem vehet részt a sorozatban. A csődgondnok által irányított klubnál ugyanis sokáig úgy gondolkodtak, hogy semmi esetre sem indulnak el a nemzetközi kupában, abban az esetben ugyanis számos játékosuknak extra prémiumot kellene fizetniük, azt pedig a csapat nem engedheti meg magának.

Április 12-én azonban, egy nappal azt követően, hogy a csapat bejutott az FA-kupa döntőjébe, a klub irányítói mégis beadták a lincenckérelmet a szövetséghez. Erre márciusig lett volna lehetőség, de a Portsmouth bízott a szövetség és a PL engedékenységében. Azonban mind az FA, mind a PL konzekvens maradt, és csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy elutasítja a Portsmouth licenckérelmét.

Az UEFA korábban azt mondta az angol klubnak, hogy május 31-ig még beadhatják a licenckérelmet, amit meg is tettek, az FA és a PL azonban az egyesület rossz anyagi helyzetére hivatkozva elutasította a Portsmouth kérelmét.

Egyes vélemények szerint a klubot egyébként is a 2008-as FA-kupa megnyerése állította lejtőre, ami után számos játékosnak kellett hatalmas pénzeket kifizetnie, ráadásul még a keret megerősítésébe is belekezdett a csapat. A kettős terhelést azonban nem bírták a játékosok, a klub anyagilag és szakmailag is csődbe ment, idén kiesett a PL-ből, a tulajdonosok egymás kezébe adták a klubház kilincsét, ma pedig csődgondnok irányítja az egyesületet, amelynek a legfrissebb pénzügyi jelentés szerint 119 millió font adóssága van.

Az FA döntése értelmében így felszabadult egy Európa Liga-indulást érő hely, amit majd a bajnokságban hetedik helyen végző csapat fog megkapni. Ez három fordulóval bajnokság vége előtt a Liverpool, amelyik öt ponttal előzi meg a nyolcadik helyezett Evertont, és ugyanennyi a hátránya a már BL-indulást jelentő negyedik helyen álló Tottenhammal szemben.