Vágólapra másolva!
Gera Zoltán csapata, a Fulham értékes gól nélküli döntetlent ért el az Európa Liga-finálé május 12-ei házigazdája, a német Hamburg otthonában az elődöntő első mérkőzésén. A másik angol csapat, a Liverpool 1-0-ra kikapott a spanyol Atlético Madrid otthonában. A visszavágókat jövő héten rendezik.

A vendéglátó hamburgiak számára azért is nagyon fontos a Fulham elleni ütközet, mert ha bejutnak a döntőbe, akkor hazai pályán, a HSH Nordbank Arenában hódíthatják el a trófeát május 12-én. Az angolokat viszont, noha a Premier League-ben jelenleg csak a tizedikek, érdemes komolyan venni, hiszen nagy skalpokat gyűjtöttek be az elődöntőig vezető úton.

Már több sztárcsapatot elbúcsúztattak Geráék

A csoportkörben az AS Roma mögött a másodikak lettek, majd kiejtették az UEFA-kupa utolsó - tavalyi - győztesét, az ukrán Sahtar Donyecket, ezt követően a Juventuson is átléptek, a negyeddöntőben pedig a német bajnok Wolfsburg sem tudott mit kezdeni Geráékkal. A magyar légiós sokat hozzátett csapata sikersorozatához: eddigi tizenegy EL-meccsén öt gólt szerzett, sok gólpasszt adott és jól játszott. A Juventus ellen például duplázott, az előző körben a Wolfsburg ellen pedig a meccs első percében adott szenzációs gólpasszt Zamorának. Roy Hodgson Zamora mögött árnyékékként szerepelteti, s a 31 éves magyar - aki épp csütörtökön ünnepelte születésnapját - ezen a poszton érzi magát a legjobban (korábban bal és jobb oldali középpályásként is szerepelt már a Fulhamben - felemás sikerrel).

Mindkét oldalon egy-egy alapember sérülése okozott gondot az edzők számára. A német csapatban a gólzsák Mladen Petric szenvedett combsérülést, az angol együttesben az amerikai középpályás, Clint Dempsey szintén a combjával bajlódott, ő kihagyta a Fulham legutóbbi három meccsét. Bár a horvát és az amerikai játékos nem kerülhetett be a kezdőcsapatokba, a kispadra már mindketten odaülhettek.

Európa Liga, elődöntő, első mérkőzés:
Hamburger SV (német) - Fulham (angol) 0-0
Hamburg, HSH Nordbank Arena, 48 ezer néző
v.: Claus Bo Larsen (dán)
Hamburg:
Rost - Demel (Rincon, 82.), Boateng, Mathijsen, Aogo - Pitroipa, Jarolím, Zé Roberto, Trochowski - Guerrero (Petric, 72.) - Van Nistelrooy.
Fulham: Schwarzer - Baird, Hughes, Hangeland, Konchelsky - Duff, Etuhu, Murphy, Davies - Gera - Zamora (Dempsey, 52.).

Jól zárt a Fulham védelme

Nem telt el egy perc, s Van Nistelrooy néhány csellel máris megkavarta a Fulham-védelmet, de Schwarzer leszedte a lábáról a labdát. A második és a harmadik helyzet is a hazaiaké volt: Trochowski a 3. percben 18 méterről lőtt kevéssel mellé, majd a 9. percben, 17 méterről, ballal ismét ő szúrta rá, s a kapu előtt megpattanó, kellemetlen lövés pár méterrel kerülte el a bal kapufát.

Az első félidő legnagyobb Fulham-helyzeténél Zamora remek passza után Gera jutott lövőhelyzetbe, 16-ról tüzelt, a Boatengen megpattant labda centikkel kerülte el Rost kapuját. A Hamburg sokkal többet birtokolta a labdát, mint a Fulham, próbált támadásokat felépíteni, ám a vendégek jól állták a sarat, a védelmüket nemigen lehetett áttörni. A 30. percben például Van Nistelrooy próbálkozott volna 18 méterről, ám a labdát könnyedén blokkolta az egyik Fulham-védő.

Forrás: MTI

Mathijsen szabálytalan becsúszása után Gera a földön maradt, a holland hátvéd sárga lapot kapott.

A hamburgi Pitroipa is távolról igyekezett veszélyeztetni, gurítása azonban még passznak is gyenge lett volna. Van Nistelrooy kapura fordulása legalább látványos volt, de ebben a 16 méteres lövésben sem volt elég erő, Schwarzer büszkén ölelte magához a labdát.

A parádéző Schwarzernek képtelenség volt gólt lőni

Zamora megsérült (a meccs utáni jelentések szerint Achilles-sérülést szenvedett), helyére Dempsey jött az 52. percben. Ezzel Gerára még nagyobb teher hárult a gólszerzést illetően. A hamburgiak bátrak voltak, szívesen, ám nagyon rosszul lőttel távolról. A 60. percben például a legurított labdát Jarolim 22-ről csúnyán fölé vágta. A másik oldalon Gera volt villámgyors a balszélen, éles középre adását azonban levadászta Rost.

Nem sokkal később ismét Gera került jó helyzetbe a hazai 16-oson belül, ám egy kis csetlés-botlás után hosszan szöktette magát, s mindhiába csúszott egy nagyot előre, a labda már a kapusé volt.

A következő helyzetben is Gera volt a főszereplő, lesgyanús helyzetben kapott jó labdát, amit kézzel vett le, így a tuti gólhelyzetbe kerülés helyett a magyar légiós sárga lapot kapott.

A mérkőzés összefoglalója:


Ezután Schwarzer percei következtek. Pitroipa két biciklicsel után a jobbszélről, 10 méterről a léc alá célzott, de az ausztrál kapus hárított. Trochowski hullófalevél-szerű bombája is beakadt volna, ha a Fulham-kapus nem tolja fölé a labdát, majd 14-ről Jarolím tesztelte, de Schwarzer eszén nem lehetett túljárni. Ez a három akció körülbelül két percen belül történt.

Bruno Labbadia Hamburg-tréner is bevetette a - sérült - titkos fegyvert, a 72. percben Guerrero helyére jött Petric. A hajrában volt is egy kellemetlen, éles lövése, amelyet Schwarzer újabb bravúrral védett.

A Fulham a szokásos szervezett védelemmel állt fel, a kapusa parádésan védett, és a kontrái is veszélyesek voltak. Gera sokat mozgott, sokat is volt játékban, többször helyzetbe került, akár gólt is szerezhetett volna. A Hamburg főleg távoli lövésekkel próbálkozott, ám a hazai játékosok semmilyen módon nem tudtá mattolni Schwarzert, aki a mezőny legjobbja volt. A visszavágón immáron - hajszállal - a Fulham az esélyesebb a fináléba kerülésre, a 0-0 kiváló eredmény, bár hazai pályán sokszor jól jön az idegenben lőtt gól, ami ezúttal nem jött össze az angoloknak.

Beügyetlenkedett Forlán- és meg nem adott Liverpool-gól Madridban

Európa Liga, elődöntő, első mérkőzés:
Atlético Madrid (spanyol) - FC Liverpool (angol) 1-0 (1-0)
Madrid, Vicente Calderon-stadion, 50 ezer néző
v.: Laurent Duhamel (francia)
Atlético: De Gea - Ujfalusi, Perea, Álvaro Domínguez, Antonio Lopez - Paulo Assuncao - Simao (Valera, 77.), Raúl García, Reyes (Camacho, 90.) - Jurado - Forlán (Eduardo Salvio, 85.).
Liverpool:
Reina - Johnson, Carragher, Kirgiakosz, Agger - Kuyt, Lucas, Mascherano, Benajun (El Zhar, 83.) - Gerrard - N'Gog (Babel, 64.).
gól: Forlán (9.)

A mérkőzés pikantériáját Fernando Torres pályára lépése jelenthette volna, aki Madridban óriási közönségkedvenc volt (igaz, már-már ugyanennyire szeretik őt Liverpoolban is), ám a spanyol Eb-aranyérmes térdműtéten esett át, így több hetes kihagyásra kényszerül. Excsapata ellen így nem játszhatott, de vélhetően a Premier League-ben sem focizhat már idén, a focivébére viszont szinte biztosan felépül.

Az Atlético Madrid már a 9. percben gólt szerzett. Az egykori Manchester United-csatár Diego Forlán egy balról érkező beadás után az ötösnél egy ritka ügyetlen fejessel próbálkozott, ami után a labda véletlenül nála maradt, s még a kapu felé tudta pöckölni. A visszaérkező Carragher megpróbált belekapni a labdába a gólvonalon, de - egy szintén balszerencsés mozdulattal - nem találta el azt, így a madridiak örülhettek (1-0).


A közepes színvonalú mérkőzésen a Liverpool nem tudott idegenben betalálni (Benajun gólját ugyanis les miatt érvénytelenítették), így roppant nehéz dolga lesz az Anfielden. Igaz, a liverpooliak hazai környezetben ritkán hagyják el vesztesen a pályát, kérdés, ha nyernek, milyen arányban, egy 2-1 ugyanis kevés lenne, az 1-0 pedig csak a hosszabbításhoz lenne elegendő.