Vágólapra másolva!
Két kapusa, Shay Given és Stuart Taylor sérülése miatt a Manchester City - a Guardian című angol napilap internetes oldala szerint - az idény végéig leigazolná Fülöp Mártont, a Sunderland harmadik számú kapusát. A bajnoki negyedik helyre hajtó csapat vezetői már jelezték a Premier League-nek, hogy járuljon hozzá a 26 éves magyar játékos rendkívüli kölcsönszerződéséhez, aki az [origo]-nak azt mondta: őt még senki nem kereste, de nagyon szívesen menne a Cityhez.

Fülöp Márton az idény első felében 12 bajnokin is kezdő volt a Sunderlandben, ám a skót Craig Gordon felépülését - és a Chelsea elleni, január 16-i 7-2-es vereséget - követően kikerült a kapuból. Olyannyira, hogy Steve Bruce vezetőedző még a kispadról is száműzte, ahová Fülöp helyett a 22 éves északír Trevor Carsont ültette le.

A mellőzését követően Fülöp az [origo]-nak is megerősítette, hogy idény végén mindenképp elhagyja a Sunderlandet. "Három és fél évet töltöttem Sunderlandben, eljött az ideje, hogy új kihívásokat keressek" - nyilatkozta márciusban.

Úgy tűnik, nem kell nyárig várnia a váltással, hiszen a Manchester City szeretné azonnal leigazolni kölcsönben. Átigazolási szezonon kívül, külön engedéllyel a kluboknak lehetőségük van kölcsönbe játékost igazolni, amennyiben megindokolják, hogy miért van szükségük a kiszemeltre (az ilyen átigazolást "emergency loan"-nak nevezik Angliában, amelynek minimum 28, maximum 93 napig érvényesnek kell lennie, a határidő november vagy március negyedik csütörtöke).

Király Gábor már játszott rendkívüli igazolásként Angliában

2006-ban, illetve 2007-ben - ahogyan a Soccernet.com is emlékeztet rá - így fordulhatott elő, hogy a Crystal Palace-ban mellőzött Király Gábort idény közben vehette kölcsön a West Ham United, majd az Aston Villa (előbbi csapatban csak kispados volt, míg utóbbiban öt mérkőzésen is bevetették).

A Manchester Citynél azért égetően sürgős és fontos Fülöp megszerzése, mert az Arsenal elleni, 0-0-ra végződött bajnokin kifordult Shay Given válla, a második számú kapus, Stuart Taylor pedig nemrég térdműtéten esett át, s a héten még csak könnyített edzéseket végezhet, de nem bevethető a kapusrangsorban negyedik, 28 éves kolumbiai David Gonzalez sem.

Forrás: AFP
Mancini súlyos kapusgondokkal küzd

A City már elküldte a Premier League-nek a hivatalos átigazolási kérelmet, orvosi papírokkal igazolva a két sérülést. A manchesterieknek jelenleg csak egy bevethető kapusuk van, a feröer-szigeteki Gunnar Nielsen, s egyedül vele nem szívesen futnának neki a még BL-t érő negyedik helyért zajló csatának.

Pedig Roberto Mancini menedzsernek van még egy jó kapusa, Joe Hart, ám őt korábban a klub kölcsönadta a Birminghamnek, ahol ráadásul olyannyira jól védett, hogy beválasztották a Premier League év csapatába, a szabályok szerint azonban a 23 éves angol kapust idény közben nem lehet visszahívni. A Goal.com hétfőn kora délután arról írt: a Manchester City azzal a gondolattal is eljátszott, hogy a FIFA-hoz forduljon Hart visszahívása miatt, a Guardian cikke szerint viszont Fülöp kölcsönvételére van a legnagyobb esély.

Fülöp boldogan menne Manchesterbe

Fülöp Márton számára óriási kiugrási lehetőség lehetne egy hárommeccses kölcsönszerződés, hiszen ha jól teljesítít, felkeltheti az esetleges nyári kérők érdeklődését, arról nem is beszélve, hogy nagyban hozzájárulhat a manchesteri klub története egyik legnagyobb sikeréhez. Az 1970-ben KEK-győztes klub a Bajnokok Ligájában még sohasem indult.

A 20-szoros magyar válogatott szívesen menne Manchesterbe, noha még nem tud semmi konkrétumról: "Az érdeklődést nem erősíthetem meg, engem ugyanis még senki nem keresett meg hivatalosan. Ám ha a hír igaz, akkor játékra készen és motiváltan állok a City rendelkezésére. Számomra már az is óriási megtiszteltetés, hogy egy ilyen nagy múltú klubnál szóba került a nevem" - mondta Fülöp hétfő este az [origo]-nak.

Milyenek a ManCity BL-esélyei?

A Mancini-csapat sorsolása nagyon jó, hiszen hazai pályán játszhat a nagy riválisokkal. Május elsején az Aston Villát, ötödikén a Tottenhamet fogadja a Manchester City, majd a zárófordulóban a West Ham Unitedhez látogat. A Tottenham előbb a Boltont látja vendégül, majd a ManCity elleni vendégjáték után, a már kiesett Burnley ellen zárja a bajnokságot. Az Aston Villának már csak két meccse lesz, a City elleni bajnoki után a 38. fordulóban a Blackburn utazik Birminghambe. Matematikai esélye még a Liverpoolnak is van a negyedik hely megszerzésére.

Az élcsoport állása:
1. Chelsea 36 93-32 80 pont
2. Manchester United 36 81-28 79
3. Arsenal 36 78-39 72
4. Tottenham Hotspur 35 63-37 64
5. Aston Villa 36 51-35 64
6. Manchester City 35 69-42 63
7. FC Liverpool 36 61-33 62