Vágólapra másolva!
A címvédő Barcelona a Milánóban összeszedett kétgólos hátrányából csak egyet tudott ledolgozni, így a Bajnokok Ligája madridi fináléjában az Inter és Bayern München találkozik majd május 22-én. Az eleve védekezésre berendezkedő Inter a 28. percben tíz emberre fogyatkozott, amikor a belga játékvezető túl szigorúan kiállította a Busquetset karjával eltaláló Mottát, de a Barcelona nagyon impotensen játszott, helyzete is alig volt, a hősiesen bekkelő olaszok megérdemelten jutottak a döntőbe, José Mourinho megint megcsinálta.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Barcelona (spanyol) - Inter (olasz) 1-0 (0-0)
Barcelona, Nou Camp
v.: De Bleeckere (belga)
Barcelona: Víctor Valdés - Daniel Alves, Piqué, Y. Touré, G. Milito (Maxwell, 46.) - Busquets (Jeffren, 63.), Xavi, S. Keita - Messi, Ibrahimovic (Krkic, 63.), Pedro.
Inter: Júlio César - Maicon, Lúcio, Samuel, J. Zanetti - Cambiasso, Motta - Eto'o (Mariga, 86.), Sneijder (Muntari, 67.), Chivu - D. Milito (Córdoba, 81.).
gól: Piqué (84.)
piros lap: Motta (28., Inter)
továbbjutott: az Inter, 3-2-es összesítéssel

A Guardiola-éra legnehezebb feladata előtt állt a Barcelona az Inter elleni BL-elődöntő visszavágója előtt, hiszen amióta a klub egykori középpályása irányítja a katalánokat, még egyszer sem szenvedett a csapat kétgólos vereséget. José Mourinho azonban nagy varázsló, tökéletes taktikát eszelt ki az első meccsre, villámgyors akciókkal szétzilálta a Barca védelmét, miközben az Inter védői és szűrői piócaként tapadtak a katalánok labdaművészeire.

Mourinho Intere tökélyre fejlesztette a tavalyi BL-elődöntőben a Chelsea által használt taktikát, és valósággal megfojtotta a Barca játékát, és tegyük hozzá, hogy a bíró sem fújt az olaszok ellen, hiszen Diego Milito gólja valószínűleg lesről született, Daniel Alves esése pedig ért már büntetőt hasonló esetekben.

A visszavágón Guardiola nem számíthatott a sárga lapjai miatt eltiltott Puyolra, így Yaya Tourét tette a védelem közepére Piqué mellé, Gabriel Militót pedig a hátvádsor bal oldalára vezényelte, Maxwell így a kispadon kezdett. Az Inter ugyanazzal a kezdőcsapattal állt volna fel, mint a San Siróban, vagyis Sneijder, Eto'o, Pandev és Diego Milito is szerepet kapott volna, de az utolsó pillanatban Pandev kikerült, és Chivu cserélte mezre a melegítőjét.

A Barcelona-játékosok azt kérték, hogy közönségük teremtsen félelmetes hangulatot, amellyel nem volt hiba, a hazai szurkolók egy látványos élőképpel készültek, amelynek közepén egy Barca feliratú sálat tartó drukker alakja rajzolódott ki.

Úgy kezdődött a meccs, ahogyan azt várni lehetett, a Barca csak másodpercekre engedte át a labdát az Internek, amely viszont kettős védelmi vonalat húzott fel a saját térfelén, és ezzel tanácstalanná tette a címvédő játékosait. Diego Militóék már a labdakihozatalt is igyekeztek megzavarni, Cambiasso és Motta pedig megint remekül szűkítette a védelem előtti területet, az Inter-játékosok így mindig odaértek a passzokra, a Barca hiába adogatta kézilabdás módon a védőfalat, nem talált rést.

A 28. percben aztán a belga bíró kiállította Mottát, aki ugyan eltalálta a karjával Busquetset, de a spanyol középpályás alaposan rájátszott az esetre, az ütés nem volt szándékos, Busquets pedig a magánszáma végén azzal tette fel az i-re a pontot, hogy a földön fetrengve a fejére szorított kezei között kinézett, hogy elérte-e a célját.

Forrás: AFP

Motta kitette a kezét, de Busquets alaposan rájátszott az esetre

Az emberelőny sem változtatott azonban érdemben a meccs képén, a Barca próbálta még nagyobb nyomás alá helyezni az olaszokat, akik még elszántabban harcoltak, Chivu bement a középpályára Cambiasso mellé, Eto'o pedig szinte a balhátvéd helyén segített be Zanettinek.

A szünet után is görcsösen, ötlet nélkül adogatott a Barca, Ibrahimovic használhatatlan volt, Messi percekre eltűnt, Xavi pedig szintén nem tudott érvényesülni a bunkerfoci ellen. Talán abban bíztak a hazaiak, hogy az Inter ugyanúgy elfárad, mint Milánóban, de ez nem történt meg, mivel a kényszerítőzések rendre pontatlanok voltak, így távoli átlövésekkel próbálkoztak Guardiola fiai, de ezek sem jártak sikerrel.

A hajrában a Barca edzője ismét felküldte Piquét, aki Milánóban is többször helyzetbe került, a belső védő pedig lesgyanús helyzetből indulva amolyan kispályás megoldással szerezte meg a vezető gólt.


Az idő azonban nagyon sürgette a címvédőt, hiába teremtett pokoli hangulatot a Nou Camp közönsége, csak egy érvénytelenített gólig jutottak a hazaiak (Yaya Touré kezezését le lehetett fújni, bár nem szándékosan kapott bele a labdába), így az olaszok ünnepelhettek a lefújás után. Mourinho nem is fogta vissza magát, a pályán keresztülfutva örömködött, amivel kiváltotta Víctor Valdés ellenszenvét, de a többiek még időben közbeléptek, így nem lett balhé az esetből. A milánóiak eufóriáját az sem zavarta meg, hogy bekapcsolt a gyep alá szerelt öntözőrendszer, az Inter 1972 után játszhat újra a legrangosabb nemzetközi sorozat döntőjében, a Barcelona pedig ugyanúgy nem tud ismételni, mint eddig egyetlen címvédő, mióta BL-re keresztelték a BEK-et.

Online közvetítés, első félidő:

Pörgősen kezdett a Barca, az első perc végén máris kiharcoltak egy szabadrúgást a hazaiak az Inter 16-osánál, de abból nem lett semmi, majd Pedro vállalta magára az első lövést, ami azonban elkerülte a kaput. Ahogy az várható volt, az Inter megszállta a saját térfelét, de Diego Milito vezérletével az elöl lévő trió igyekezte megzavarni a labdakihozatalt. Másodpercekre sem volt a labda az Internél, a Barca viszont semmire nem ment a sok passzolgatással, Daniel Alvest ezt megunva szólóba kezdett, Motta felrúgta, meg is kapta a meccs első sárga lapját.

Folytatódott az első meccsen is látott Messi-Maicon csata, akkor egy ütközésnél a kis argentin a vállával eltalálta a brazil jobbhátvéd fejét, akinek ezt két foga bánta, most pedig az alapvonalnál brusztoltak egy labdáért, és megint Maicon húzta a rövidebbet, vállal a reklámátáblának esett, de rövid ápolás után visszatért.

Mindent elmondó adat a 18. percben: a Barca 80 százalékban birtokolta a labdát, miközben játékosai 180 alkalommal passzoltak egymáshoz, szemben az Inter-játékosok tíz átadásával. Xavi egy pazar átvétellel először tudott rést találni az Inter-bunkeren, de lövés helyett Ibrahimovicnak akart gólpasszt adni, szándékát pedig lelesték a védők. A 22. percben Chivu először maradt le Dani Alvesről, aki jól tekert középre, Pedro dropból perdített 12 méterről, de egy fél méterrel eltévesztette a bal sarkot.

A 28. percben Motta vezetgette a labdát, Busquets hátulról megtámadta, a brazil középpályás a karját kitette, hogy távol tartsa magától ellenfelét, akinek minimálisan eltalálta a nyakát, Busquets a földre rogyott, a belga bíró pedig ütés miatt egyből a piros lapot mutatta fel a korábban már besárgult Mottának, aki így mehetett az öltözőbe. Mourinho a meccs előtt éppen azt nyilatkozta, hogy a Barca szerinte nyomás alá próbálja majd helyezni a bírót, biztosak lehetünk benne, hogy nem hagyja szó nélkül a kiállítást a portugál.

A 31. percben Messi csavart okosan a jobb sarok irányába, Júlio César azonban hirtelen a semmiből előbukkant, és óriási vetődéssel kitolta a labdát. A Barca növelte a nyomást, de ezzel csak azt érte el, hogy megszaporodtak a beadások, helyzeteket továbbra sem tudtak kidolgozni a hazaiak. Vagy ha mégis sikerült eljutni a kapuig, akkor mindig odaért egy önfeáldozó védő, mint ahogy Samuel is blokkolni tudta Ibrahimovic lövését.

Forrás: AFP

Sneijdert a Real könnyű szívvel elengedte, most Madridban juthat a csúcsra

Kőkemény volt a meccs, Chivu méterekről becsúszva kaszálta el Messit, amiben az is közrejátszhatott, hogy a Barcelona nem rúgta ki a labdát, pedig Sneijder a másik térfélén a földön maradt. Chivu sárgát, a Barca szabadrúgást kapott, de Ibrahimovic hatalmas erejű bombája kifelé csavarodott, nem volt veszélyes a kapura.

Két perc hosszabbítás után De Bleeckere lefújta az első félidőt, ami úgy alakult, ahogy azt az Inter eltervezte, az olaszok célfutballjával ugyanúgy nem tudott mit kezdeni a Barca, mint az első meccsen, és bár a kiállítás után még nagyobb lett a címvédő mezőnyfölénye, ezzel semmire nem mentek Messiék.

Második félidő

A félidőben véget ért a két Milito testvérharca, Guardiola ugyanis lekapta Gabrielt, és bevitte a támadásban jobban használható Maxwellt, aki éppen az Intertől érkezett. A második játékrészt is ugyanolyan görcsös, ötlettelen játékkal kezdte a Barcelona, Ibrahimovic botrányosan rossz volt, Messi elöl a levegőt is elszívták, Xavi gyilkos passzaira pedig nem lehetett beindulni, mivel az olaszok minden területet lezártak.

A betömörülő védelem ellen az átlövések lehettek volna hatékonyak, tüzeltek is a katalánok, de Yaya Touré távoli kísérlete is a lelátón landolt. Iniesta kreativitása nagyon hiányzott a Barcából, amely ráadásul megkönnyítette az Inter dolgát azzal, hogy a szélről magasan lőtte középre a labdákat, pedig sem Pedro, sem Messi nem egy égimeszelő, Ibrahimovic viszont hiába magas, teljesen használhatatlan volt ezen a meccsen.

Guardiola le is cserélte a svédet, sőt, egy középpályást is beáldozott, bevitte Krkicet és Jeffrent. Ez sem hozott változást, a Barca teljesen tanácstalanul játszott, egy gól sem volt benne a játékában, nemhogy kettő. Mourinho újabb védőt hozott be, Diego Milito helyére Córdoba jött, de azt a kolumbiai védő is csak nézte, amikor Messi beadása után Krkic az ötösről a bal kapufa mellé bólintott. Ez volt a Barcelona első igazi helyzete, a 83. percben!

Forrás: AFP

Tavaly ők szerezték a Barca góljait a BL-döntőben, idén viszont csak Eto'ónak adatik meg a duplázás lehetősége, Messinek marad a szomorkodás

Egy perccel később aztán jött a Barca-gól, méghozzá Piqué jóvoltából, akinek az első meccs hajrájában is volt két ziccere: Xavi ütempasszára indult el a belső védő (Muntari valószínűleg beragadt a bal oldalon, ezért nem volt les), aki egy pazar csellel becsapott egy védőt, és leültette Júlio Césart, majd az üres kapuba helyezett (1-0).

Az addig is elképesztő hangulatot teremtő közönség a góltól teljesen bevadult, a Barca pedig megindította a végső rohamot, Xavi lövését üggyel-bajjal, Messiét simán fogta Júlio César. Krkic a négyperces hosszabbítás második percében ugyan betalált, de mivel előtte Yaya Touré kezezett, így kifelé járt szabadrúgást.

A végén még egy szöglet formájában megkapta az esélyt a Barca, de érthetetlen módon nem adták be a labdát, hanem visszatették 30 méterre, Daniel Alves ívelését pedig kivágta az Inter-védelem, így az olasz bajnok készülhet a május 22-i madridi fináléra, amelyben a Bayern München lesz az ellenfele.