Társoldalunk:

Dárdai csapatát rossz volt nézni Berlinben

2010.05.02. 23:29

Ezrek ünnepelték vasárnap Münchenben a Bayern München 22. bajnoki címét, miközben a berlini szurkolók Dárdai Pál csapatát, a legutóbbi tizenöt hazai meccsét mind elbukó Hertha BSC-t siratták. Az időközben futballtartománnyá vált német fővárosnak - szívében a híres Olimpiai Stadionnal - 13 év óta először nem lesz első ligás csapata.

Noha a Bundesliga tavaszi szezonjából egy forduló még hátra van, a bajnoki cím sorsa, illetve az első számú kieső már eldőlt. Szakértők szerint Louis van Gaal csapata teljesen megérdemelten nyerte a bajor klub történetének újabb - ezúttal már a 22. - bajnokságát, míg ugyanezek a szakértők vélekedtek úgy, hogy a Friedhelm Funkel vezette berlini kék-fehérek nem érdemelték meg a bennmaradást.

Az a Hertha, amelyet a tavalyi bajnokságban alig néhány fordulóval a zárás előtt még bajnokaspiránsnak tartottak, a mostani idényt szinte mindvégig az utolsó helyen, utcahosszal lemaradva zárta. A meglehetősen kritikus sajtó vélekedése szerint mindennek fő okát a vezetés által elkövetett hibák, a rossz személyi döntések, a meggondolatlan és elsietett átigazolási politika, és nem utolsósorban az jelentette, hogy nemcsak a védelem volt lyukas, de a Hertha csatárai idegenben és otthon is sorra puskázták el a jobbnál jobb helyzeteket.

Ráadásul Dárdaiék nem csupán kiestek, de minden valószínűség szerint azzal is beírták a klub nevét a Bundesliga történetébe, hogy a tizenöt egymást követő hazai vereséggel beállították a német bajnokság eddigi negatív rekordját. Azt a rekordot, amelyet 1966 óta az akkor első ligás Tasmania 1900 Berlin csapata tartott.

Ezzel szemben Louis van Gaal csapata - mindenekelőtt a holland Robben és a francia Ribery vezényletével - meglehetősen gyenge kezdés után valósággal szárnyalt a tavaszi szezonban, mégpedig úgy, hogy az ugyancsak holland sikeredző - a rendkívül gólerős Thomas Müllerrel az élen - több fiatalt is beépített a csapatba. Müller amúgy világhírű elődjének, a többszörös gólkirály Gerd Müllernek a babérjaira tör, és a szakértők szerint a dél-afrikai vb-re készülő válogatottból már alighanem kihagyhatatlan lesz.

Nem véletlen az sem, hogy Münchenben a bajnoki cím elnyerése után már azonnal fantasztikus álmokat szövögetnek. A szurkolók, de a csapat vezetői is abban reménykednek, hogy kedvenceik nem érik be a Bundesliga első helyével, hanem mindezt a német kupa, de leginkább a Bajnokok Ligája megnyerésével kívánják teljessé tenni. Mindehhez az előbbiben már csak a Werder Brement, az utóbbiban pedig az olasz Internazionálét kell legyőzniük. A legfrissebb felmérések szerint egyébként minden 100 müncheni szurkoló közül 99 erre fogad.

Berlinben viszont már jóval kevesebben fogadnának arra, hogy a Hertha egyéves kitérő után 2011-ben ismét jegyet válthat majd az első osztályra. A bennfentesek arra is emlékeztettek: a klub fennállása óta ötödik alkalommal esett ki az első ligából, de az azonnali visszajutás eddig még egyezer sem sikerült. A csapat most minden bizonnyal szétesik, legjobbjai aligha érik be a második ligával, és így az amúgy is súlyos adósságokkal küszködő klubnak további veszteségekkel, megcsappant nézőszámmal és ebből fakadóan az Olimpiai Stadionban üres lelátókkal kell számolnia. 

A sors iróniája, hogy a stadion jövő szombaton ugyanakkor még zsúfolásig tele lesz. Akkor ugyanis a kieső, azaz a Hertha BSC a győztest, a Bayernt fogadja. Dárdaiék fogadkoznak, hogy győzelemmel búcsúznak, de Robben, Ribery és Müller aligha nyugszik bele mindebbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK