Vágólapra másolva!
A Manchester Unitednek halvány reménye még volt arra, hogy megvédje bajnoki címét a Premier League-ben, ám ehhez a Chelsea-nek az utolsó fordulóban botlania kellett volna a Wigan ellen. Erről azonban szó sem volt, Carlo Ancelotti csapata 8-0-ra lemosta riválisát, így megtartotta egypontos előnyét, a ManUnited 4-0-s Stoke elleni diadala pedig csak a második helyhez volt elegendő. Didier Drogba a második félidőben klasszikus mesterhármast ért el, így - a 26 gólos Wayne Rooney-t megelőzve - 29 találattal lett angol gólkirály.

A Chelsea idei teljesítményéről mindent elmond, hogy oda-vissza verte az Arsenalt, a Manchester Unitedet és a Liverpoolt is, ráadásul hazai pályán gólt sem kapott egyik riválistól sem (Ancelotti titkáról bővebben itt olvashat!). A befejezés méltó volt a bajnoki idényben mutatotthoz, a Wigan ellen nyolc gólt vágott a Chelsea, így nem lehet olyan ember Angliában, aki megkérdőjelezné a londoniak bajnoki aranyérmének a jogosságát, még ha csak egy ponttal is előzték meg a utolsó három évben zsinórban első ManUnitedet. A záróforduló presztízskérdése volt még, hogy ki lesz az angliai gólkirály, Wayne Rooney vagy Didier Drogba. A csatát végül egyértelmű fölénnyel a Chelsea játékosa nyerte meg, hiszen bár mindkét csatár 26-26 góllal kezdte meg az utolsó 90 percet, míg a gól nélküli angolt lecserélték, addig az elefántcsontparti mesterhármast ért el.

A Chelsea-nek vasárnap csak magával kellette törödnie, a játékosok is jól tudták: bármilyen arányú győzelemmel az élen maradnak, mindegy, mit játszik a MU a Stoke Cityvel. Ám hogy a szurkolóik ne izguljanak sokáig, arról a tavalyi gólkirály Nicolas Anelka gondoskodott: Drogba 17 méterről elvégzett szabadrúgása megpattant a sorfalon, Lampard előre fejelt labdája a leshatáron helyezkedő Malouda felé szállt, aki mellel tette le a labdát Anelkának, a francia csatár pedig hat méterről, fordulásból bevágta a labdát Pollitt kapujába.

Anelka - akinek ez volt a századik meccse Chelsea-mezben - tavaly 19 góllal lett gólkirály, idén ez még az élmezőnyhöz is kevés lett volna, mindössze hatodik helyet ért volna.

Anelka gólja után felszakadtak a gátak

A Chelsea a gól után úgy játszott, mintha idegenben szerepelne, elsősorban a védekezésre koncentrált, és kontrákra épített. Egy ilyen ellentámadás során futott el nagyszerűen Drogba a jobbszélen, trükkös labdamegkerülés után erősen középre lőtt, ám Caldwell felszabadított.

Ekkor még sikerrel járt a védő, a 31. percben viszont már nem: Lampardot csak szabálytalanul tudta a 16-oson belül megállítani, ami duplán fájhatott a meccset figyelő MU-fanatikusoknak: a Chelsea 11-eshez jutott, Caldwellt pedig kiállította a bíró. Lampard magabiztosan lőtt a jobb alsóba (2-0).

Forrás: AFP
Még több kép a Chelsea-Wigan meccsről

A Lampard-góllal szinte egy időben megszerezte a vezetést a Manchester United is a Stoke ellen: Giggs szöglete után Fletcher közelről a bal felsőbe lőtt. Sőt a 38. percben már a MU is két góllal ment: Berbatov remek megindulása után Giggs 7 méterről, laposan lőtt a kapu közepébe (2-0).

A második félidőben tovább növelhette volna előnyét a Chelsea, ám két oka is volt annak, hogy ez nem sikerült: Drogba bal oldali beadása után Lampard elegáns mozdulattal csak a kapufára tudott emelni, de ha bemegy, akkor sem gól, mert Anelka lesen volt.

Az emberelőnyben megtáltosodott a Chelsea, szinte akkor lőtt gólt, amikor akart. Az 54. percben Kalou kényszerítőzött látványosan Lamparddal, majd öt méterről nem hibázott (3-0).

A másik meccsen a ManUnited hiába rúgta a gólokat

Pont ekkor Higginbotham öngóljával Manchesterben növelte előnyét a United is, ám ennek a bajnok cím szempontjából nem volt jelentősége, hiszen a Chelsea Londonban a 4-0 után is tovább rúgdosta a gólokat, a Wigan feltámadására esély sem volt.

Forrás: AFP

A gólszerző személye is fontos volt, hiszen Didier Drogba a forduló előtt még holtversenyben állt a góllövőlista élén Wayne Rooney-val. A 64. percben parádés, ollózó mozdulattal húzta kapura a labdát, a kipattanót Lampard középre ívelte, az elefántcsontparti csatár pedig néhány lépésről a hálóba fejelt - ezzel élre állt a mesterlövészek versenyében. De ezzel még nem volt vége a Chelsea- és a Drogba-shownak.

Nem sokkal később Emmerson Boyce a 16-oson belül felvágta Ashley Cole-t, s a 11-est ezúttal nem Lampard, hanem - talán azért, hogy biztos legyen a gólkirályi cím? - Drogba vállalta, s nagy lövése a jobb kapufa belső éléről vágódott a hálóba (6-0).

Mindeközben Rooney-t Manchesterben lecserélték, így Drogba hivatalosan is gólkirály lett.

Drogba hármat számolt Rooney-ra

Ám nem 28 góllal, hiszen a 80. percben megint betalált: Lampard lapos szöktetését Joe Cole lőtte kapura, Politt védett, de a labda épp Drogba elé került, aki közelről bekotorta (7-0).

Forrás: AFP
Még több kép a Chelsea-Wigan meccsről

Park belőtte a negyediket a a Fulhamnek, így a címvédő MU is szép győzelemmel lett ezüstérmes, ám mivel a BL-ben sem jutott döntőbe a csapat, így biztos, hogy Sir Alex Fergusont az egyetlen megszerzett trófea, a Ligakupa-győzelem nem teszi elégedetté. Bár a szurkolók szerint már az is nagy dolog, hogy Cristiano Ronaldo és Carlos Tévez távozásával az utolsó meccsig versenyben volt a MU, és 85 pontot szerzett.

A MU-nál még szebb győzelemmel lett bajnok a Chelsea, hiszen a 90. percben az alapvonalnál a rendkívül erőszakos Joe Cole még be tudta adni, az érkező Ashley Cole pedig 10 méterről, ballal, kapásból szépen lőtt a jobb alsóba (8-0).

A lefújás után örömmámorban tört ki a Chelsea-stadion, a sokszor mogorva tulajdonos, Roman Abramovics is vigyorogva fogadta a gratulációkat, Drogbáék pedig biztosan megisznak pár pohár pezsgőt az éjszakai ünneplés során.

Ferguson nem felejt, Ancelotti le akar részegedni

"Tapsot érdemel a Chelsea, hogy megnyerte a címet. Ez a világ legkeményebb bajnokságba, én jól tudom, milyen nehéz megnyerni - a legutóbbi hármat nekünk is az volt. Gratulálok Carlo Ancelottinak, mert nagyszerű eredményt ért el. "Ő egy jó menedzser és egy jó srác" - nyilatkozta a manchesteri meccs után Sir Alex Ferguson, hozzátéve, hogy továbbra sem tud túllépni a májusi MU-Chelsea (1-2) meccsen esett lesgólon, amelyet Drogba szerzett. Befejezésül a skót tréner azt mondta, hogy számára a BL-kiesés nagyobb kudarc, mint a bajnoki: "Ott lenne a helyünk a döntőben" - tette hozzá.

"Csak könnyű kérdéseket tegyenek fel, mert már sok pezsgőt ittam" - viccelődött Ancelotti a Chelsea 8-0-s győzelme után. "Nagyon boldog vagyok, köszönet illeti mindenkit, aki támogatott minket, ám első helyen a tulajdonos, Roman Abramovics áll. No és a játékosok, akik annyira keményen dolgoztak és olyan jó környezetet teremtettek a csapat körül, hogy már csak ezért is megérdemeltük ezt a címet. Mindenki fantasztikus munkát végzett, ez egy óriási pillanat a számomra. Mi vagyunk a bajnokai a világ legerősebb bajnokságának. Ennél jobb dolog nem létezik" - nyilatkozta az olasz edző, hozzáfűzve, hogy soha nem szokott lerészegedni, de most kivételt fog tenni, mert ez egy speciális nap a számára. "Remélem, ez az aranyérmem nem az utolsó lesz a Chelsea-vel."

Az Arsenal elverte a tartalékos Fulhamet, Fülöpék ikszeltek

Eldőlt az is, hogy az Arsenal szerezte meg a bronzérmet, mert bár a bajnokság hajrájára egy kicsit kiengedtek Arsene Wenger tanítványai, a 38. fordulóban azért 4-0-ra legyőzték a tartalékosan felálló, Gera Zoltánt nélkülöző Fulhamet, amely a szerdai, Atlético Madrid elleni Európa Liga-döntőre készül. A Tottenham pedig győzni sem tudott, a kiesett Burnley 0-2-ről fordítva 4-2-re diadalmaskodott - igaz, a Spurs-rajongók a hét közben megszerzett negyedik BL-helynek is nagyon örülnek.

Forrás: AFP
Fülöp Márton megbízható vészkapusa volt a ManCitynek

Fülöp Márton egy gólt kapott a döntetlenre végződött West Ham-Manchester City mérkőzésen, s kölcsönkapusként - a három meccs alapján - abszolút bevált, a hazai csapat góljában nem volt benne.

WHU-ManCity 1-1:

http://rd3.videos.sapo.pt/play?file=http://rd3.videos.sapo.pt/zOQslU7SIPO2rm6o5OzN/mov/1


Premier League, 38. forduló:
Chelsea - Wigan 8-0 (2-0)
gól:
Anelka (6., 56.), Lampard (32., 11-esből)., Kalou (54.), Drogba (64., 69., 80. - a másodikat 11-esből), As. Cole (90.)
kiállítva: Caldwell (Wigan, 31.)

Manchester United - Stoke City 4-0 (2-0)
gól:
Fletcher (31.), Giggs (38.), Higginbotham (54., öngól), Park (84.)

Arsenal - Fulham 4-0 (3-0)
gól:
Arsavin (21.), Van Persie (26.), Baird (38. - öngól), Vela (84.)

Aston Villa - Blackburn Rovers 0-1 (0-0)
gól:
Dunne (84. - öngól)

Bolton Wanderers - Birmingham City 2-1 (1-0)
gól:
Davies (32.), Klasnic (58.), illetve McFadden (76.)

Burnley - Tottenham Hotspur 4-2 (1-2)
gól:
Elliott (42.), Cork (55.), Paterson (71.), Thompson (88.), illetve Bale 3., Modric (32.)

Everton - Portsmouth 1-0 (0-0)
gól:
Biljaletgyinov (90.)

Hull City - FC Liverpool 0-0

West Ham United - Manchester City 1-1 (1-1)
gól: Boa Morte (17.), illetve Wright-Phillips (21.)

Wolverhampton Wanderers - Sunderland 2-1 (1-1)
gól:
Doyle (10.), Guedioura (78.), illetve Jones (8.)
kiállítva: Turner (Sunderland, 83.), Colback (Sunderland, 90.)

A végeredmény:
1. Chelsea 38 103-32 86 pont - Bajnokok Ligája-induló
2. Manchester United 38 86-28 85 - BL-induló
3. Arsenal 38 83-41 75 - BL-induló
4. Tottenham Hotspur 38 67-41 70 - BL-induló
5. Manchester City 38 73-45 67 - Európa Kupa-induló
6. Aston Villa 38 52-39 64 - Európa Kupa-induló
7. FC Liverpool 38 61-35 63 - Európa Kupa-induló
8. Everton 38 60-49 61
9. Birmingham City 38 38-47 50
10. Blackburn Rovers 38 41-55 50
11. Stoke City 38 34-48 47
12. Fulham 38 39-46 46
13. Sunderland 38 48-56 44
14. Bolton Wanderers 38 42-67 39
15. Wolverhampton Wanderers 38 32-56 38
16. Wigan Athletic 38 37-79 36
17. West Ham United 38 47-66 35
18. Burnley 38 42-82 30 - kiesett
19. Hull City 38 34-75 30 - kiesett
20. Portsmouth 38 34-66 19 - kiesett
A Portsmouth együttesétől 9 pontot levontak.

Góllövőlista:
29 gól: Drogba (Chelsea)
26: Rooney (Manchester United)
24: Bent (Sunderland)
23: Tévez (Manchester City)
22: Lampard (Chelsea)
18: Defoe (Tottenham), Torres (Liverpool)
15: Fabregas (Arsenal)
14: Adebayor (Manchester City)
13: Agbonlahor (Aston Villa), Saha (Everton)
12: Berbatov (Manchester United), Malouda (Chelsea)
11: Anelka (Chelsea)
10: Arsavin (Arsenal), Bellamy (Manchester City), Carew (Aston Villa), C. Cole (West Ham), Jerome (Birmingham), Rodallega (Wigan)

Az elmúlt tíz év bajnokai:
1999: Manchester United
2000: Manchester United
2001: Manchester United
2002: Arsenal
2003: Manchester United
2004: Arsenal
2005: Chelsea
2006: Chelsea
2007: Manchester United
2008: Manchester United
2009: Manchester United
2010: Chelsea

Angol bajnoki örökranglista:
18 - FC Liverpool, Manchester United
13 - Arsenal
9 - Everton
7 - Aston Villa, Sunderland
5 - Newcastle United
4 - Sheffield Wednesday, Chelsea
3 - Huddersfield Town, Leeds United, Wolverhampton Wanderers, Blackburn Rovers
2 - Portsmouth, Preston North End, Burnley, Manchester City, Tottenham Hotspur, Derby County
1 - Sheffield United, West Bromwich Albion, Nottingham Forest, Ipswich Town