Vágólapra másolva!
Egy belga internetes lap két Debrecen-játékost gyanúsítottként említ a ARD által kirobbantott bundaügyben: a német tv-csatorna azt állította, hogy az idei Bajnokok Ligája-sorozatban legalább egy mérkőzés bundagyanús.

Az UEFA emberei a múlt szombaton, május 15-én a bajnok DVSC-TEVA nyolc labdarúgóját hallgatták ki. Bár a játékosokat mind a hat Bajnokok Ligája-csoportmeccsről kérdezték, a legtöbbet a Fiorentina elleni hazai találkozó került szóba.

Szima Gábor, a DVSC klubelnöke szerint nem életszerű, hogy bárki is bundázott volna, amikor már egy döntetlenért is négyszázezer euró az UEFA-jutalom.

A belga Nieuwsblad újság szerint viszont az UEFA illetékesei három játékost gyanúsítanak, Vukasin Polekszicset és Mészáros Norbertet meg is nevezte közülük a lap.

"Az összes gyanúsított játékosnak ugyanaz a menedzsere, ami nem lehet véletlen, mert ez az ügynök az UEFA-nál is rajta van a gyanúsítottak listáján. Ő Filipovics Vladan, aki egyébként az Anderlechtnél játszó Juhász Roland képviselője is" - idézi a Nieuwsbladot a Nemzeti Sport.

"Úgy tűnik, Filipovics volt a kapcsolattartó a játékosok és azon bűnözők között, akik a Debrecen meccseit megvették. Nekik van egy bandájuk Belgiumban is. Ez az a horvát csoport, amely Ante Sapina és Marijo Cvrtak köré szerveződött. Cvrtak a 2008-2009-es idényben az UR Namur csapatánál jelentkezett játékosügynökként, és több futballistát is ingyen felkínált. Cvrtak arra használta a játékosokat, hogy az UR Namur több meccsét manipulálják. A Namur több súlyos vereség után kiesett. Cvrtakot a német hatóságok is gyanúba keverték ugyanabban a szezonban, mondván, manipulálta a Lierse és az Antwerp több mérkőzését,. Ezek után kezdtek el nyomozni a belga porondon is. Az UEFA szerint Sapina a Lokeren játékosainak megvásárlásában is benne volt, méghozzá a 2007. február 3-án játszott Lokeren-Gent találkozón, amelyet a Lokeren 3-1-re elvesztett. Sapina és Cvrtak jelenleg vizsgálati fogságban van Németországban" - sorolja a belga lap állításait a Nemzeti Sport.

Filipovics a lapnak kategórikusan cáfolt minden vádat.

A DVSC Futball Szervező Zrt. hivatalos honlapján közleményt adott ki, amelyben határozottan cáfolja és visszautasítja a sportnapilap által idézett állításokat.

"A korábban már közöltek szerint megfelel a valóságnak, hogy az UEFA képviseletében eljáró személyek több DVSC-játékost - közöttük Vukasin Polekszicset és Mészáros Norbertet is - személyesen meghallgattak a fogadási ügyekkel kapcsolatosan. Valótlan azonban az az állítás, hogy három játékost - közöttük az említett két labdarúgót - már gyanúsítanának. A meghallgatás során egyetlen egy játékost sem gyanúsítottak semmivel, velük semmilyen gyanúsítást, alapos gyanút nem közöltek, semmilyen őket érintő - jogellenes cselekményt megvalósító - konkrét elkövetési magatartásra nem utaltak. A feltett kérdések nagy része arra irányult, hogy a játékosok tudnak-e, hallottak-e bármilyen, a BL mérkőzésekkel kapcsolatos, esetlegesen "bundagyanús" körülményekről.

Valamennyi meghallgatott labdarúgó elmondta: sem a BL-ben megrendezett, sem más mérkőzések kapcsán nem követtek el semmilyen jogellenes cselekményt, a találkozók eredményét jogsértően semmilyen módon nem befolyásolták, ilyenre kísérletet sem tettek, és arról sem tudnak, hogy bármely játékostársuk ilyet tett volna.

Szintén megalapozatlan azon - a Vladan Filipovics közvetítő szerepére utaló - közlés, amely szerint a Debrecennek voltak olyan meccsei, amelyeket egyes bűnözők "megvettek". A DVSC vezetősége visszautasítja ezen állítást is, és rögzíti, hogy egyetlen egy olyan, a DVSC csapata által lejátszott mérkőzésről sem tud, amelyet bűnözők "megvettek" volna. Erre vonatkozó bizonyíték sem merült fel, sem az UEFA, sem más részéről, de a fentebb részletezettek szerint ilyennel nem is gyanúsítják a DVSC egyetlen játékosát, de a klubot sem" -áll a közleményben.