Vágólapra másolva!
Sebes Gusztáv, a legendás magyar Aranycsapat néhai edzője és szövetségi kapitánya lett minden idők harmadik legnagyobb fociedzője a Los Angeles Times összeállításában.

Sebes Gusztáv (1906-1986) vezetésével érte el a magyar nemzeti futballválogatott világraszóló sikereit az 1950-es években. Ő volt 1945-től 1949-ig a válogatott edzője, 1949-től 1956-ig pedig szövetségi kapitánya, irányításával lett a magyar csapat olimpiai bajnok 1952-ben, Helsinkiben.

A Los Angeles Times úgy fogalmazott, hogy Sebes Gusztáv volt a lángész az 1950-es évek rendkívüli magyar csapata mögött, amelyik ezüstérmet szerzett az 1954-es svájci világbajnokságon. A válogatott az ő irányításával 32 egymást követő mérkőzésen veretlen tudott maradni, ez máig rekord. Sebes a 4-2-4-es felállás alkalmazásának úttörője és a világhírű holland edző, Rinus Michels előfutára volt - írta az újság. A tekintélyes kaliforniai lap Michelst - akit a FIFA 1999-ben az évszázad edzőjének kiáltott ki - a második helyre sorolta.

Minden idők legnagyobb fociedzője a lap szerint a német Helmut Schön volt, aki a legtöbb, 25 világbajnoki mérkőzésen edzősködött és ugyancsak a legtöbb, 16 győzelmet szerzett irányításával országa válogatottja. Vezetésével a nyugatnémetek 1966-ban második helyet, 1970-ben harmadik helyet, 1974 pedig az első helyet szerezték meg a világbajnokságon. Ő az egyetlen edző, akinek csapata világ- és Európa-bajnokságot is nyert, utóbbit 1972-ben.

Sebes Gusztávot a Los Angeles Times rangsorában két brazil edző, Vicente Feola és Mário Zagallo követi, utánuk jön az olasz Vittorio Pozzo és a holland Guus Hiddink. Minden idők legjobb fociedzőinek tízes listáját a brazil Tele Santana, az argentin César Luis Menotti és az angol Bobby Robson zárja.