Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott hátvédje, Juhász Roland a középpályán kezdett a Németország elleni, szombati barátságos mérkőzésen, ám Erwin Koeman húzása nem jötte be, az ellenfél tetszés szerint alakította ki helyzeteit az első félidőben, Király Gábornak volt köszönhető, hogy a szünetben csak 0-1 volt az állás a Puskás-stadionban. A második játékrészre feljavult a magyar csapat, de a focivébére készülő németek még ekkor is jobban és többet támadtak, s végül - úgy, hogy a második gólban a magyar kapus is benne volt - 3-0-ra nyertek.

Juhász Roland - a védelem oszlopos tagja - ezúttal a középpályán kapott lehetőséget, de Erwin Koemannak ez a taktikai változtatása nem jött be, mivel az első félidőben a vendégek gyakorlatilag átrohantak a magyarokon, akik csak Király Gábor fantasztikus bravúrjainak köszönhetően nem kerültek három-négygólos hátrányba 45 percet követően. Ugyanakkor a német csapat egy korai büntetővel így is vezetett.

A fordulást követően alábbhagyott a németek lendülete, így egyre többet volt a magyaroknál a labda, ugyanakkor helyzeteket továbbra sem tudtak kialakítani. A 61. percben - Koman Vladimir után - újabb debütálót köszönthetett a közönség, Németh Krisztián állt be. Később Lázok János és Laczkó Zsolt személyében újabb két újoncot avatott Koeman.

A félidő derekán ismét átvették az irányítást a németek, és végleg eldöntötték a meccset, előbb Gomez lőtt gólt Királyt megelőzve, majd Cacau futotta le látványosan Vanczákot, és passzolt a tehetetlen magyar kapus mellett a hálóba. A hajrában már nem született újabb gól, a magyar együttes teljesítményéről mindent elmond, hogy igazi nagy helyzet nélkül fejezte be a találkozót.

Barátságos mérkőzés:
Magyarország - Németország 0-3 (0-1)
Puskás Ferenc-stadion, 11 ezer néző
v.: Claus Bo Larsen (dán)
Magyarország: Király Gábor - Bodnár László (Laczkó Zsolt, 85.), Vanczák Vilmos, Horváth Gábor, Bodor Boldizsár (Tőzsér Dániel, a szünetben) - Huszti Szabolcs (Priskin Tamás, 72.), Vadócz Krisztián, Juhász Roland (Szélesi Zoltán, 72.), Koman Vladimir (Lázok János, 88.), Dzsudzsák Balázs - Torghelle Sándor (Németh Krisztián, 61.)
Németország: Manuel Neuer - Jerome Boateng, Per Mertesacker, Arne Friedrich (Holger Badstuber, 72.), Heiko Westermann - Piotr Trochowski (Marcell Jansen, 61.), Mesut Özil (Cacau, a szünetben), Sami Khedira (Dennis Aogo, a szünetben), Toni Kroos (Marko Marin, 62.) - Lukas Podolski, Miroslav Klose (Mario Gomez, 61.)
gól: Podolski (5., 11-esből), Gomez (69.), Cacau (73.)
sárga lap: Bodnár (12.), illetve Trochowski (40.), Friedrich (63.)

Első félidő - Torghelle-hiba, Király-bravúrok

A magyar játékosok bemutatásakor Torghelle, Dzsudzsák és az U20-as vb-bronzérmesek (Koman Vladimir és Németh Krisztián) kapták a legnagyobb tapsot a Puskás-stadionban. A német drukkerek roppant sportszerűtlenül beleénekeltek a magyar himnuszba.

A németek rögtön nekiestek a házigazdának, Podolski a harmadik percben 24 méterről remekül lőtt bal lábbal kapura, a léc alá tartó lövését Királynak sikerült fölé tornásznia.

Néhány pillanattal később Torghelle egy német szöglet után, a 16-oson belül lerántotta Mertesackert, a dán bíró megítélt tizenegyesét Podolski roppant magabiztosan lőtte a bal felsőbe (0-1).

Nem vettek vissza a németek a tempóból, a magyar védelem pedig igencsak lyukasnak tetszett, a vendégek sorra vezették a veszélyes támadásokat. Ennek megfelelően Klose a nyolcadik percben szabadon ugorhatott fel felejni egy jobb oldali beadást követően (a labda a kapu fölé szállt), míg három perccel később egy Trochowski, Özil kényszerítőt követően utóbbi 13 méterről, kapásból lőtt kapura, de Király nagy bravúrral védett.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több kép

Eközben mindössze egy magyar próbálkozás volt, Dzsudzsák elfutott a balszélen, de a középre adásáról Torghelle lekésett.

A játék képe a folytatásban sem változott, a németek negyedóra elteltével akár 3-0-ra is vezethettek volna. Khedira szöktetése után Özil a jobbösszekötő helyéről a bal alsót vette célba, ám Király lábbal szögletre mentett, majd a következő német akciónál ugyanez volt a szereposztás: Özil 13 méterről a jobb alsóba lőtt volna, ha Király nem véd ismét szenzációsan.

A magyarok ezután két lövéssel próbálkoztak, de egyik rosszabb volt, mint a másik: Torghelle távolija lecsúszott, Koman még messzebbről - mintegy 28 méterről - pedig jócskán fölé lőtt.

A 31. percben Kroos 23-ról a jobb alsó irányába célzott, de a magyar kapus résen volt, szögletre ütötte a labdát. Két percre rá Klose 17-ről centikkel bombázott a fölső léc fölé.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Második félidő: Gomez és Cacau üres kapuba lőtt gólt

Az első félidő pocsék volt magyar szemszögből, s a szünetben végrehajtott változtatásokkal Erwin Koeman egyben belátta, hogy nem jól rakta össze a kezdőcsapatot.

Lejött Bodor, a helyére Tőzsér állt be, Juhász pedig visszalépett az igazi helyére, a védelem közepébe. Ennek örülhetett a bekk, ami a Sport1-nek adott nyilatkozatából is kivehető, a szünetben ugyanis ezt mondta: "Szokatlan ez a hely, eddig egyszer játszottam itt, nagy probléma, hogy mindig van egy üres ember, ezért változtatni kell."

A második 45 percben a mezőnyben már nem volt olyan jelentős a két csapat közötti különbség, ám a németek - ha ritkábban is, de - továbbra is könnyedén helyzetbe tudtak kerülni.

"Gera Zoli: gyere vissza!" - egy ilyen szurkolói drapéria is látható volt a stadionban.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több kép

Az első helyzet még a magyaroké volt: Dzsudzsák 23 méterről lőtt a kapu mellé. Bodnár is rászúrta távolról, ám nem találta el jól a labdát.

A 62. percben a keveset mutatót Torghelle helyére beállt a nagyválogatottban most debütáló Németh Krisztián. Egy perc sem telt el, s Friedrich sárga lapot érően, csúnyán mellen rúgta Némethet.

A 69. percben Marin passza után Gomez indult meg a balösszekötő helyén a magyar kapu elé, s bár hosszan szöktette magát, a kifutó Király nem tudta elérni a labdát, így a Bayern-támadónak csak be kellett gurítania a labdát az üres kapuba (0-2).

A 71. percben az időközben megsérült Juhásznak is le kellett jönnie, csakúgy, mint Husztinak: előbbit Szélesi, utóbbit Priskin váltotta. A dupla magyar csere után egyből gólt lőttek a németek. Cacau szinte ugyanonnan talált be, mint előtte Gomez: lefutotta a magyar védelmet, majd a kifutó Király mellett, ballal az üres kapuba passzolt (0-3).

A 85. percben újabb újoncot avatott Koeman, Bodnár helyére klubtársa, a debreceni Laczkó Zsolt jött be. Három perccel később Lázok János a szintén életében először nagyválogatott Koman helyére állt be. A meccs legnagyobb hazai helyzetét épp Lázok hagyta ki a 90. perc után, a 16-os jobb sarkáról a hosszút vette célba egy erős lövéssel, ám Neuer nagy vetődéssel hárított.

Koeman: Mindenki láthatta, hogy mekkora a különbség

Erwin Koeman a 0-3 után is tudott pozitívumokról beszélni: "Nagyon erős, jó kondícióban lévő ellenféllel játszottunk, amely a világ élvonalában tartozik. Nehéz helyzetbe kerültünk a korai gól miatt. A csapat jól küzdött, de nagy különbség volt a két válogatott között, a németek nagyszerű állapotban voltak, uralták a mérkőzést, látszik, hogy a vb-re készülnek. Örülök neki, hogy többen is bemutatkoztak, fontos, hogy ezek a tehetségek rutint szerezzenek. Mindenki láthatta, hogy mekkora a különbség a világ élmezőnye és közöttünk, legalábbis jelenlegi állapotunkban. Hiányzott az aggresszívitás a csapatból, jobb kommunikációval bejöhetett volna az a húzás, hogy Juhász Roland védekező középpályásként szerepelt. Keményen küzdöttek a fiúk, remélem, a svédek elleni meccsre mi is jobb állapotban leszünk."

A meccs góljai:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=wXzWcKdZMwaRmnt2


Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya így fogalmazott a meccs után "Az első félidőben nem voltam teljes elégedett, rengeteg helyzetet kihagytunk, a szünetben megkértem a játékosokat, hogy jobban hajtsanak. A fordulást követően, a második gól után megnyugodtam. Továbbra is az a célunk, hogy jól felkészüljünk a világbajnokságra."

Előzmények - Koeman meglepő húzásai a kezdőcsapatban

Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szereti felforgatni a csapatot, sok játékosát olyan poszton is szerepeltette már, ahol az illető még soha nem játszott. Korábban sokakat meglepett, amikor a holland szakember a csatár Rudolf Gergelyt bal oldali középpályásként szerepeltette, vagy a bal oldalt kedvelő Halmosi Péternek védekező középpályásként szavazott bizalmat. Utóbbi két húzás nagyjából bejött (a Loki Genoába igazoló támadója sérült, míg a Hull City Szombathelyre kölcsönadott középpályása nem kapott meghívót, így ők most nem játszhatnak), nem volt viszont ilyen sikeres az a lépés, amikor Huszti Szabolcsot csatárként vetette be Koeman, a Zenit apró szélsője nem tudott igazán gólveszélyesen játszani elöl.

A ballábas Huszti nem mozgott viszont rosszul a jobb oldalon, ahol a kapitány többek között azzal a feladattal bízta meg, hogy tegye át a labdát nyugodtan a bal lábára, majd húzódjon középre, megzavarva így az ellenfél bal oldali védőjét. Huszti a németek ellen ismét jobbszélsőként került be a csapatba.

Koeman legújabb merész húzása az volt, hogy Juhász Rolandot nem a védelem tengelyében, hanem egy sorral előrébb, védekező középpályásként küldi pályára. Az Anderlecht légiósának a sokoldalú képességeit - az egykori MTK-futballista csatárként kezdte karrierjét, és védő létére manapság is sok gólt lő - ismerve ez nemigen okoz neki gondot (mint később kiderült, a csapatnak egyáltalán nem tett jót ez a változás).

A kezdőkapus a tapasztalt Király Gábor lett, aki jól ismeri a németeket, hiszen - fénykorában - hosszú éveket lehúzott a Herthában, majd egy angliai kitérő (Crystal Palace, Burnley) után visszatért Németországba, ahol a másodosztályú 1860 Münchenben ismét jó formában véd. Fülöp Márton hiába remekelt vészkapusként három mérkőzésen is az angol élcsapat Manchester Cityben, ez kevés volt ahhoz, hogy Koeman betegye a kezdőbe, talán azért, mert előtte hónapokig nem védett a Sunderlandben.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több kép

Juhász helyét a védelemben a fehérvári Horváth Gábor vette át (párja Vanczák Vilmos), jobb oldalon a sokat próbált Bodnár László, bal oldalra pedig a Roda-légiós Bodor Boldizsár került be, a két szélsőhátvédnek minden bizonnyal sokat el kell majd futni a szélen, besegítendő a támadásokat.

Juhász mellett nem meglepetés Vadócz Krisztián csapattagsága, aki a spanyol Osasunában a szezon vége felé már stabil kezdő volt, gólokat is rúgott, igaz, Camacho támadó középpályásként vette számításba, Koemannál ezúttal is a védekezés a feladata.

Dzsudzsák Balázs helye a balszélen elvitathatatlan, s bizonyára sok szurkoló örül annak, hogy az U20-as vb ezüstcipőse, Koman Vladimir bekerült a kezdőbe (bár az ukrán válogatott még mindig lecsaphat rá, mivel a szombati nem tétmeccs volt). Koman a kedvenc posztján szerepelhetett, az egyetlen ék, Torghelle Sándor mögött (aki helyett sokan a fiatal Németh Krisztinánt látták volna a kezdőben) játszhatott árnyékékként.

Azt már a meccs előtt tudni lehetett, hogy a focivébére készülő németek viszonylag tartalékos csapattal állnak ki, a BL-döntős Bayern München négy játékosa - Schweinsteiger, Lahm, Müller, Butt - el sem utazott Budapestre.