Vágólapra másolva!
Csányi Sándor garanciát jelent arra, hogy a magyar labdarúgás üzleti alapon is meg tud szerveződni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Labdarúgó Szövetség új elnökével folytatott csütörtök reggeli megbeszélése után. Az MLSZ kedden megválasztott vezetője azt mondta:  nem csak az elnökséget, hanem az egész szervezetet megújítja, noha tisztában van vele, hogy ez sok embert rosszul érint. Csányi nem biztos benne, hogy sikeres elnök lesz, de azt ígéri, minden tőle telhetőt megtesz majd.

"Arra törekszem, hogy a szenvedélyemet és a hivatalomat elválasszam" - mondta csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, aki a felcsúti labdarúgó-akadémia elnöke is egyben. Hozzátette, a sport stratégiai ágazat lesz, és törvényhozási feladatnak tekinti, hogy a futballt üzleti alapon is meg kell szervezni. "A parlament ebben tud segíteni" - jelentette ki.

A miniszterelnök azt mondta, hogy adójogszabályokkal akarnak változtatni a labdarúgás helyzetén, s a sportág adókedvezményben részesülhet. Ez azonban Orbán szerint nem sporttámogatás, "mert az a jövő évi költségvetésben fog megjelenni".

Orbán szerint az, hogy Csányi Sándor lett az MLSZ elnöke, garanciát jelent arra, hogy a magyar labdarúgás üzleti alapon is meg tud szerveződni. Csányi erről azt mondta, hogy "egy év türelmi idő után üzletileg átlátható kell, hogy legyen a profi csapatok működése".

Csányi Sándor két napja azt mondta, hogy élőben még nem látta Koemant, ez most megtörtént, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és a kedden megválasztott új MLSZ-elnök csütörtökön délután találkozott. Csányi kedden azt mondta, hogy csak a következő elnökségi ülésen döntenek majd arról, hogy a jövőben ki irányítja a válogatottat, mert előtte el szeretné olvasni Erwin Koeman szakmai beszámolóját. A Nemzeti Sport úgy tudja, az angolok elleni, augusztus 11-ei barátságos mérkőzésen már nem Koeman, hanem Egervári Sándor, az U20-as és U21-es csapat szövetségi kapitánya ül majd a magyar kispadon. A csütörtöki Csányi-Koeman találkozó "ismerkedő jellegű" volt, ahogy Pajor-Gyulai László, az MLSZ sajtófőnöke fogalmazott. A kapitány jövőjével kapcsolatban a szervezet elnökségének kell döntést hoznia, az elnök egy személyben ezt nem teheti meg, tette hozzá Pajor-Gyulai.

Az OTP elnök-vezérigazgatója korábban arról is beszélt a Parlamentben, hogy - bár azt mondta, tisztában van vele, hogy ez sok embert rosszul érint - nem csak az elnökséget, hanem az egész szervezetet megújítja. "Nem vagyok biztos benne, hogy sikeres lesz a tevékenységem, de minden tőlem telhetőt megteszek" - állította.

Az új nemzeti stadion tervéről azt mondta, "a legjobb stadiont akarom megépíteni". Az elnök szerint az OTP jelentős összeggel támogatja majd az MLSZ-t, többek között a felújított OLLÉ- és Bozsik-programot.

Orbán Viktor arra az újságírói kérdésre, hogy a világbajnokságon - amelynek a döntőjét a helyszínen nézi meg - "kinek szurkol, a vörös vagy a narancs csapatnak?", azt válaszolta, hogy "az elődöntők alapján én a futball oldalán állok".

A miniszterelnök azt mondta, nagyon sajnálja, hogy Koeman csapata nem jutott ki a vb-re, mert "Magyarországnak ott kellett volna lennie". "Hogy mi nem vagyunk ott, a hollandok pedig döntőt játszanak, már csak azért is kellemetlen, mert Hollandiának már van két ezüstje, ugyanúgy, mint nekünk, de most egy éremmel több lesz nekik, és megelőznek minket" - mondta. Orbán szerint reális elvárás, hogy a magyar labdarúgó-válogatott minél hamarabb kijusson egy világeseményre.