Vágólapra másolva!
A 89. percben szerzett góllal mentette döntetlenre tallinni BL-mérkőzését a Debrecen labdarúgócsapata, amely a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában 1-1-et játszott az észt Levadia vendégeként.

Eredmény, BL-selejtező, 2. forduló:
FC Levadia Tallinn (észt) - Debreceni VSC 1-1 (0-0)
Tallinn, Kadrioru-stadion
v.: Alekszej Kulbakov (bolgár)
Levadia: Kaalma - Kalimullin, Morozov, Podholjuzin, Teniste - Leitan, Malov, Nahk, Nunes - Ivanov, Neemelo (Dmitrijev, 76.)
DVSC: Malinauskas - Nagy Z., Komlósi, Mijadinoski, Fodor - Czvitkovics, Kiss Z. (Dombi, 78.), Bódi (Yannick, 61.), Szakály - Kabát (Rezes, 69.), Coulibaly
gól: Neemelo (58.), illetve Rezes (89.)
sárga lap: Morozov (54.), illetve Komlósi (6.), Nagy (30.), Fodor (63.)

"Egy évvel ezelőtt egységes, szervezett csapattal találkoztunk Észtországban, a játékfelfogásuk és a taktikai felállásuk nem változott azóta, jelenleg is négy-öt-egyben futballoznak. Tarmo Neemelo személyében egy erős testalkatú csatárt igazoltak, rá nagyon kell majd vigyáznunk, mert általában neki ívelik fel a labdát, fontos, hogy ne engedjük őt befordulni" - mondta a mérkőzés előtt a klub hivatalos honlapján Herczeg András.

A DVSC-TEVA klubmenedzsere bedobta a mélyvízbe a 19 éves középpályást, Bódi Ádámot, a kispadra a cserekapus Verpecz mellett Szűcs, Ramos, Dombi, Rezes, Yannick és Varga ült le.

Tavaly a két csapat már összemérte erejét a selejtezőben, akkor a Loki két 1-0-s sikerrel ment tovább: Tallinnban Leandro, hazai pályán Coulibaly szerezte a győztes találatot.

A mérkőzés lagymatag poroszkáló iramát az első félidőben két kapufa pörgette fel, a 25. percben Szakály a jobb, öt perccel később Nahk a bal kapufát döngette meg, a gól azonban még váratott magára.

Fordulás után a Debrecen próbálta átvenni az irányítást, ám az 59. percben a hazaiak szereztek vezetést: amit elméletben tudott a Loki, gyakorlatban nem tudta alkalmazni, így hiába hívta fel a figyelmet a szakvezetés a hórihorgas csatárra, Neemelo fejesével a Levadia szerzett előnyt.

Cserélt a Loki, és a Yannick, Dombi, Rezes trió bevált. A kameruni csatár többször komoly zavart okozott a védelemben, míg a másik két játékos a 89. percben összehozta az egyenlítő gólt, azt az idegenben szerzett találatot, amely nagyon sokat jelenthet a visszavágón.

"Fölényben játszottunk, több lehetőségünk, volt, sajnos nem sikerült nyerni. Tudjuk, hogy nehéz visszavágó vár ránk. Elöl határozottabban kell majd játszanunk, akkor több lehetőségünk lesz.. Hazai pályán biztosan kiharcoljuk a továbbjutást" - mondta Herczeg András a mérkőzés után.

1. félidő:

A hazai csapat kezdte a mérkőzést, a lelátón alig-alig látható néző, úgy tűnik, a nagy hőség, amely elérte a balti államokat is, komoly hatást gyakorolt a meccsnézésre is. A 6. percben Komlósi kapott sárgát, miután csúnyán letalpalta Ivanovot. A szabadrúgást a sértett végezte el, 25 méteres lövését Malinauskas könnyedén fogta. Két perc múlva Leitan próbálkozott, de ő sem fogott ki a debreceni kapuson.

Az első húsz perc gyakorlatilag semmilyen eseményt nem hozott, a Levadia nem tudta uralni a mérkőzést, a Loki képtelen volt komoly támadójátékot produkálni, így annak is örülni kellett, hogy a 18. percben Czvitkovics legalább lövőhelyzetbe került, igaz, labdáját blokkolták.

A 25. percben végre történt valami: Szakály a bal szélen cselezgetett, majd a 16-osra becselezve magát lőtt, a kapus későn vetődött, de a labda a jobb kapufáról pattant az alapvonalon túlra.

A 30. percben Nagy szabálytalankodott Leitannal a bal szélen, jogosan villant a sárga. A szabadrúgást Nahk izomból kapura tűzte, Malinauskas csúnyán mellényúlt, ám szerencséjére a labda a bal kapufáról a mezőnybe vágódott.

A 38. percben Czvitkovics 16 méteres lövését védte Kaalma kapus, három perc múlva Ivanov lőtt centikkel a jobb alsó sarok mellé - gól azonban nem született az első félidőben.

2. félidő:

A szünetben nem cseréltek a csapatok. A 47. percben Czvitkovics nagy végta után utolérte a labdát az alapvonalnál, visszagurított, az érkező Bódi pedig egy állítás után, a 16-os jobb oldali vonaláról a bal felső sarok mellé durrantott.

Az 52. percben hatalmas debreceni helyzet maradt ki, Kiss Zoltán a 16-os vonalánál már lőhetett volna, ám inkább önzetlenül Coulibaly elé játszott, aki elől az utolsó másodpercben mentett becsúszva Kalimullin. A francia csatár lendületből még elütötte a kapust, akit ápolni kellett. Két perc múlva Morozov felrúgta Kabátot, ő is sárgát kapott.

Az 59. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat: Nahk jobbról ívelt középre, Neemelo magasra felugorva 8 méterről a jobb felső sarokba csúsztatott (1-0). Egy perc múlva Malov készítette le a labdát Leitannak, aki alig csavart a bal sarok mellé.

Nem várt tovább a cserével a debreceni szakvezetés, Bódi helyére Yannick érkezett, a kameruni támadó gyorsan be is válthatta volna a hozzá fűzött reményeket, azonban centerezéséről lemaradt Coulibaly.

A 68. percben Malov 17 méterről alig-alig lőtt a jobb sarok mellé. A 71. percben Czvitkovics 23 méteres szabadrúgását Kaalma óriási bravúrral ütötte szögletre. Két perccel később ismét az észt kapus villant, Yannick baloldali beadása egy védő lábán pattant meg, de Kaalma lábbal mentett.

A hajrára még érkezett Dombi, aki a 89. percben megmutatta, miért is cserélték be: az alapvonalról középre gyötört labdáját a másik cserejátékos, Rezes - Morozov szorításában - perdítette a jobb sarokba (1-1).

További párosítás, BL-selejtező, 2. forduló:
Inter Baki (azeri) - Lech Poznan (lengyel) 0-1 (0-0)
gól:
Wichniarek (47.)

Metalurg Liepaja (lett) - Sparta Praha (cseh) 0-3 (0-1)
gól:
Kadlec (37.), Wilfried (51., 58.)

Birkirkara (máltai) - Zilina (szlovák) 1-0 (1-0)
gól:
Vukanac (2.)

Salzburg (osztrák) - HB (feröeri) 5-0 (2-0)
gól:
Zarate (21.), Jantscher (43.), Ulmer (46.), Wallner (63.), Hierländer (80.)

AIK (svéd) - Jeunesse Esch (luxemburgi) 1- (0-0)
gól:
Engblom (57.)

Litex (bolgár) - FK Rudar Pljevlja (montenegrói) 1-0 (1-0)
gól:
Popov (8.)

Omonia (ciprusi) - FK Renova (macedón) 3-0 (2-0)
gól:
Konstantinou (7., 63., az elsőt büntetőből), Morais (31.)
piros lap: Igniatovski (6., Renova)

Hapoel Tel-Aviv (izraeli) - Zeljeznicar (bosnyák) 5-0 (5-0)
gól:
Lala (10., 28., 30., 41.), Shihvon (13.)

Dinamo Zagreb (horvát) - Koper (szlovén) 5-1 (2-1)
gól:
Mandzukic (31., 63.), Slepicka (38.), Sammir (77.), Etto (82.), illetve Bubanja (11.)

Bohemians (ír) - The New Saints FC (walesi) 1-0 (0-0)
gól:
Brennan (66.)