Vágólapra másolva!
Miután a Fulhamet az Európa Liga döntőjébe vezető szakember, Roy Hodgson a Liverpoolhoz szerződött, a londoniak ideiglenes edzővel kezdték meg a felkészülést az új szezonra. Gera Zoltán klubja több szakemberrel is tárgyal, ám bárki is kerül a kispadra, nehéz dolga lesz felülmúlni a legutóbbi idény eredményeit.

Gera remekelt, a Fulham hengerelt az FFC felkészülési meccsén - videó

Gera Zoltánnak óriási szerepe volt a Fulham remek szereplésében az Európa Ligában, hiszen hatszor volt eredményes, ő szerezte például a Hamburg elleni elődöntő visszavágóján azt a találatot, amelynek köszönhetően a csapat bejutott a fináléba. A fantasztikus szereplésben nagy szerepe volt az edzőnek, Roy Hodgsonnak, aki már azzal is sikert ért el, hogy kijuttatta a gárdát a nemzetközi kupaszíntérre (a 2008-2009-es bajnokságban a Fulham hetedik volt a Premier League-ben), majd az Európa Liga döntőjébe vezette. Hodgsont az év edzőjének választották Angliában, a Fulhamnek pedig nem sikerült megtartania: a szakembert a Liverpool szerződtette, pedig az egyesület tulajdonosa, Mohamed al-Fayed ígéretet tett neki, hogy együtt tartja a csapatot.

A sikercsapat együtt maradt

Hodgson távozása ellenére még egyetlen kulcsember sem igazolt el, csupán a kiegészítő játékosok közül mentek el páran (például a norvég csatár, Erik Nevland), a fiatal középhátvéd, Chris Smalling eladásáról pedig már tavasszal megállapodtak a Manchester Uniteddel. Igaz, eddig csak Philippe Senderos érkezett az Arsenaltól, mégpedig ingyen. A klub alighanem az új vezetőedző kinevezéséig kivár az újabb erősítésekkel.

A felkészülés már megkezdődött, jelenleg a korábbi pályaedző, Ray Lewington vezeti a tréningeket: ő Hodgson érkezése előtt három mérkőzésen már volt ideiglenesen kinevezett vezetőedző. A Fulham augusztus elején svédországi túrára utazik - a klubvezetés reményei szerint már az új szakvezetővel.

A kérdés már csak az, hogy ki lesz Geráék mestere? Angol lapok szerint a Fulham olyasvalakit keres, aki Hodgsonhoz hasonlóan az edzések gyakorlati irányításában is részt vesz: a Liverpoolhoz szerződött szakember híres arról, hogy az edzéseken rendkívüli aprólékosságot követelt meg, orrvérzésig végeztette a különböző csapatmozgásokat. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen a Fulham remek szereplésének egyik oka az volt, hogy a csapat nagyon egységesen futballozott, a játékosok minden pillanatban tudták, hogy a társuk merre mozog, mire számítsanak tőle. Ebbe a taktikai fegyelembe hozott Gera és Damien Duff némi kreativitást, miközben ők is maximálisan betartották az edzői utasításokat.

Hitzfeld az esélyes

Az Independent szerint a pozíció egyik legnagyobb várományosa Ottmar Hitzfeld, aki a svájci válogatottat szövetségi kapitánya volt a vb-n. Hitzfeldet a Borussia Dortmund és a Bayern München edzőjeként is Bajnokok Ligáját nyert, kétszer választották meg az év edzőjének.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Hitzfeld Luca Tonival ünnepel

Ellene szól, hogy valószínűleg nem számítana olcsó megoldásnak, ráadásul élő szerződése van, amiért alighanem a svájci szövetségnek is kompenzációt kellene fizetni. Szintén ellenérv, hogy Hitzfeld klubedzőként előszeretettel alkalmazta a rotációs szisztémát, amire a Fulhamnél nincs lehetőség: a londoniak kerete kifejezetten szűk, elvégre Hodgson az állandóság híve volt, ha tehette, nem változtatott a kezdő tizenegyen.

Az új mester a vébéről érkezhet

Angol médiumok szerint felmerült a svéd Sven-Göran Eriksson szerződtetése is, aki a világbajnokságon az elefántcsontparti válogatottat irányította. Az ő szerződése lejárt, és mellette szól, hogy jól ismeri az angol labdarúgást, elvégre éveken keresztül volt a válogatott szakvezetője, majd edzette a Manchester Cityt is, ráadásul a Fulham ügyvezetője, Allistair Mackintosh éppen Manchesterben már dolgozott vele.

A tárgyalások sikere a fizetési igényeken múlhat, hiszen Eriksson drága tréner, a Fulham viszont évi 1,5 millió fontnál többet nem hajlandó fizetni. Szakmai szempontból Eriksson sok mindenben hasonlít Hodgsonhoz, az Olaszországban eltöltött éveknek köszönhetően ő is remek taktikai érzékkel rendelkezik, ugyanakkor jellemző rá, hogy sokszor túlságosan is a nagy nevekben, sztárokban gondolkozik - ami a Fulhamnél nem működik.

Angol források szerint az amerikai Bob Bradley-nek is jó esélye van arra, hogy Fulhamnél folytassa pályafutását. Az Egyesült Államok válogatottjával a vb nyolcaddöntőjéig jutott mester még sohasem dolgozott Európában, viszont szemlélete, futballfilozófiája passzol az egyesülethez: Bradley Hodgsonhoz hasonlóan nem sztárokban, hanem a csapatban hisz.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Bradley az amerikaiak szövetségi kapitányaként a vb-n

Neki az év végéig van szerződése az amerikai szövetségnél, amiből viszonylag olcsón kivásárolható, és fizetési igénye sem túl magas, elvégre a válogatottnál évi 330 ezer fontnak megfelelő összeget keresett - Al-Fayed ennek a dupláját ajánlotta. Bradley a Fulham két amerikai játékosa, Clint Demspey és Eddie Johnson révén naprakész lehet a londoni egyesületből.

A siker után hullámvölgy is jöhet

Egyelőre maguk a játékosok is kíváncsian várják a fejleményeket, tisztában vannak azzal, hogy az új trénernek nem lesz könnyű dolga. Erről Gera is nyilatkozott az egyesület hivatalos honlapjának. "A következő idényre magasak az elvárások, szeretnénk legalább az első tíz között végezni a Premier League-ben. Sajnos ezúttal nem leszünk ott az Európa Ligában, de jól és eredményesen kell játszanunk a bajnokságban. Remélhetőleg hamarosan megtudjuk, hogy ki lesz az új edző, és ugyanolyan sikeresek lehetünk vele, mint Hodgsonnal" - mondta a magyar támadó.

Ez nem lesz egyszerű, hiszen a közelmúltban nem volt példa arra, hogy egy kiscsapat huzamosabb ideig megkapaszkodott az elitben egy kiugró eredményt követően. A Deportivo Alavés két évvel a 2001-es UEFA-kupa-döntő után kiesett a spanyol élvonalból, és hasonlóan járt a Middlesbrough is azt követően, hogy 2006-ban finálét játszott a sorozatbanl.

www.global-soccer.eu