Vágólapra másolva!
Leisztinger Tamás, Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozójának cége, az elsősorban vagyonkezeléssel és ingatlanbefektetésekkel foglalkozó Arago Zrt. érdeklődik az NB I-ből nyáron kiesett diósgyőri labdarúgóklub iránt. A megegyezésre július 31-ig szabtak határidőt a felek, ami két héttel a másodosztályú bajnokság rajtja előtt van. A borsodiak addig nem tudnak igazolni, de most újra mindenki reménykedik Diósgyőrben.

A Borsod Online internetes oldal először június végén írt arról, hogy tőkeerős befektető érkezhet a súlyos anyagi gondokkal küzdő diósgyőri futballcsapathoz. A lap információi szerint ez a befektető az Arago Holding Zrt., illetve a tulajdonosa, Leisztinger Tamás lehet, aki Magyarország egyik leggazdagabb üzletembere.

Az idén 101 éves DVTK a bajnoki szezon végigbukdácsolása után májusban kiesett az élvonalból, és most az augusztus 14-én kezdődő NB II-es szezonra készül. Ennél is nagyobb probléma azonban a klub számára, hogy a működtető DFC Kft. 150 millió forintos adóssággal küzd, azaz a lehetséges befektetőnek minimum ekkora összeget kellene szánnia a klub konszolidációjára.

Máig sem a miskolci önkormányzat, sem az Arago nem erősítette meg hivatalosan a tárgyalások tényét, ám nem is cáfolták azt. Nagy Béla, a DFC Kft. ügyvezető igazgatója ugyanakkor az [origo]-nak nyilatkozva megerősítette, hogy az Aragóval folynak a tárgyalások. Azt is hozzátette: nagy szükség lenne a befektető érkezésére: "Tőkeinjekcióra van szüksége a klubnak, hogy folytatni tudja a működését. Az Aragóval előrehaladott tárgyalások folynak, de még át kell nézniük több papírt, talán kedden vagy szerdán eldől, hogy mi a válasz."

A Borsod Online-nak nyilatkozva Veres László, a miskolci önkormányzat szóvivője elmondta, hogy június végén kapták meg a befektető ajánlatát és szándéknyilatkozatát a DFC Kft. 51 százalékának megvásárlására.

Ez az ajánlat július 15-ig élt, eddig kellett volna a DFC Kft. százszázalékos tulajdonosának, a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft-nek (amelyet három jogi személy alkot: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Cash & Limes Vagyonkezelő és Felszámoló Zrt., valamint Miskolc Megyei Jogú Város) választ adnia, hogy elfogadja-e a jelentkező ajánlatát.

A határidő múlt hét csütörtökön lejárt, és a felek között nem született megegyezés, azt viszont mindketten megerősítették, hogy a reménybeli befektető július 15. után is fenntartja vételi szándékát.

Az ügyben az [origo] megkereste a miskolci önkormányzatot is, ahol Veres László, a hivatal szóvivője nem cáfolta, de nem is erősítette meg a leendő befektető kilétét.

"Amíg pont nem kerül a tárgyalások végére, addig az ajánlattevő személye nem nyilvános" - mondta Veres. "Annyit viszont elmondhatok, hogy a befektetőjelölt ajánlatát a miskolci közgyűlés elfogadta, azonban az aláírásig még néhány részletet tisztázni kell."

Kíváncsiak voltunk rá, hogy került képbe a sajtóban az Aragóval azonosított befektetőjelölt, és miért éppen az évek óta a csőd szélén táncoló borsodi csapatra esett a választásuk.

"A befektető maga jelentkezett be az önkormányzatnál, hogy vételi ajánlatot tenne a DFC Kft. többségi tulajdonrészére. Való igaz, hogy a diósgyőri foci évek óta anyagi gondokkal küzd, de az is jól látható, hogy ha megy a csapatnak, akkor egy többezres stabil és lelkes szurkolótábor áll a klub mögött. Ez is egy olyan érv lehet a csapat mellett, amiért érdemes befektetni" - tette hozzá Veres.

Diósgyőrben az évek során kisebb-nagyobb, megmentőnek tűnő befektető adta egymás kezébe a kilincset, akik közül egy sem tudott csodát tenni. Legutóbb például az a Szeviép próbálkozott, amelyik áprilisban az M43-as autópálya építése során, pénzügyi problémákra hivatkozva csődvédelmet kért, és jelenleg két bírósági végrehajtás is folyamatban van a cég ellen.

"A magyar labdarúgásban nagyon nehéz hosszú távra tervezni, ezt mindenki tudja. Most azonban egy valóban komoly, tőkeerős befektetőjelölttel tárgyal az önkormányzat, ami biztató lehet a jövőre nézve. A célok megfogalmazására pedig akkor kerülhet sor, ha aláírtuk a papírokat" - mondta az [origo]-nak Veres.

Forrás: MTI/Vajda János

Szurkolók vannak, centenárium volt, ünnepelni azonban régóta nincs mit Diósgyőrben

A csapat most nyolc felnőtt játékossal készül az idénykezdetre, hozzájuk még legalább tíz futballistát kellene igazolni, és egy vezetőedzőre is szükség lenne. Velük azonban már az új tulajdonosi kör fog megegyezni. Amennyiben az Arago igent mond a klub megvételére, akkor vállalnia kell a tartozások kifizetését is, ami Nagy Béla szerint most mintegy 150 millió forint.

Azt viszont az ügyvezető sem tudta megmondani, hogy került képbe Diósgyőrben az Arago, miért éppen az egyik legnehezebb helyzetben lévő klubot választotta befektetési célként. Nagy Béla, hasonlóan Veres Lászlóhoz, úgy véli, hogy a hazai szinten - jobb időkben - kiemelkedő létszámú szurkolói bázis bírhatott komoly vonzerővel.

Az [origo] telefonon megkereste az Arago Zrt-t is, ahol miután elmondtuk, milyen ügyben érdeklődnénk, egy kurta "nem nyilatkozunk" kijelentés után letették a telefont. Így nem tudtuk megkérdezni, hogy kerültek kapcsolatba a Diósgyőrrel (sem az Aragónak, sem Leisztinger Tamásnak nem volt korábban a labdarúgással kapcsolatos befektetése), illetve milyen pénzügyi, szakmai tervekkel képzelik el a klub működtetését.

Sakk, rali, foci - Leisztinger és a sport

Leisztinger Tamás 1961. június 4-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait az ELTE Természettudományi Karának elméleti fizika szakán végezte. A 90-es évek elején számítástechnikai cégeknél dolgozott, majd 1993-tól a kárpótlásijegy-üzlet felé fordult. 1994-ben megalapította a HB Westminster Kárpótlásijegy Befektető Rt.-t, majd létrehozta a HB Westminster II. Rt.-t, a mai Arago Zrt. elődjét. 1997-ben megalapította a Westpharma Rt.-t, részt vett a BÁV Rt. privatizációjában, 1999-2001 között felvásárolta a Pick Szeged Rt.-t, amelytől 2005-ben vált meg (Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, az MLSZ elnöke vette meg tőle). Becsült vagyona 80-100 milliárd forintra tehető. 1998 és 2005 között a Magyar Sakkszövetség elnökeként tevékenykedett (álma, hogy a sakk bekerüljön az iskolai oktatásba), korábban indult a Budapest-Bamako-ralin. Gyakran futballozik kispályán, néha az üzleti élet olyan prominens szereplőivel egy csapatban, mint például Csányi Sándor, az OTP Bank elnöke, Veres Tibor (WALLIS Befektetési Zrt. elnök), Andrejszky Zoltán (Chello Central Europe Kft értékesítési igazgató), Hülvely István (Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgató).