Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott pénteken kinevezett új szövetségi kapitánya, Egervári Sándor már többször próbálta felhívni, ám - mint azt az [origo]-nak elárulta - este fél hétig nem tudta elérni Gera Zoltánt, aki a menesztett Erwin Koemannal összeveszett, és tavaly októberben lemondta a válogatottságot. Egervári kétcsatáros taktikát akar alkalmazni, és a magyar csapat összes tagjával személyesen fog beszélni a szeptemberi Eb-selejtezők előtt.

- Sikerült beszélnie Gera Zoltánnal?
- Még nem tudtam elérni, de ma este is próbálkozom. Edzőtáborban van a Fulhammel, így nem könnyű kapcsolatba kerülni vele.

- Az augusztus 11-ei, Anglia elleni keretben milyen változások várhatók?
- Ezzel meg kell várni a jövő hetet, a játékosok felkészültsége, a pillanatnyi állapot, a sérülések is befolyásolják a csapatösszeállítást.

- Az eredmény vagy a mutatott játék lesz a fontosabb a Wembley-ben?
- A magyar labdarúgó-válogatott számára az eredmény mindig fontos. Szeretnék kialakítani egy ütőképes csapatot, amelyhez két edzés nem elegendő. Jó néhány összetartás kell ahhoz, hogy mindazokat a taktikai, etikai és morális elemeket megbeszéljünk, amivel a magyar válogatottság jár. Mindenképpen szeretnék közelebb kerülni a játékosok problémáihoz, és meccsről meccsre egyre jobb eredményeket elérni velük.

- A tavalyi U20-as világbajnokság mindössze két-három hete volt arra, hogy felkészítse a végül bronzérmes csapatot, s most sincs sokkal több ideje, hiszen szeptember 3-án Svédország lesz az ellenfél az első Eb-selejtezőn. A tavalyi példa alapján úgy tűnik, önnek nem okoz gondot, ha csak kevés idő áll rendelkezésre.
- Lehet, hogy úgy tűnik, ám ez nem ideális, de a körülményekhez képest igyekszünk azonnal a maximumra törekedni. Taktikai, mentális felkészítéssel igyekszünk kihasználni ezt a rövid időt, s a siker érdekében egyéni beszélgetéseket is kezdeményezni fogok a játékosokkal. Egyesével meglátogatom majd a kerettagokat, hogy minél inkább megismerjük egymást.

- Mi az, amit mindenképp máshogyan akar tenni, mint elődje, Erwin Koeman?
- Az etikus edzők közé sorolom magam, így a múltról nem, csakis a saját törekvéseimről beszélek szívesen. Mivel az elmúlt néhány évtizedet a magyar futballban töltöttem, így nyilvánvalóan tájékozottabb vagyok elődömnél, és ezt szeretném kamatoztatni. Éppen ezért nem csak a külföldön játszókra számítok majd, ha ők a kispadon ülnek, akkor a magyar bajnokságban folyamatosan szereplő futballisták is lehetőséget kaphatnak egy egy poszton.

- Az előző válogatottban csak egy csatár volt, az ön csapatában hány lesz?
- Attól függ, ki az ellenfél, s hogy kik állnak a rendelkezésemre, van-e sérült. Alapvetően a 4-4-2-es rendszert alkalmazom, de ez nincsen kőbe vésve, ha a helyzet azt kívánja, akkor természetesen változatok.

- Egyszer, hét éve már majdnem kapitány lett, ám akkor a várakozások ellenére Lothar Matthäus lett a befutó. Elégtételt jelent ön számára, hogy most kinevezték?
- Soha nem jelentkeztem erre a posztra, nem vagyok az önmenedzselők táborából való, úgy gondoltam, hogy ha szükség lesz rám, egyszer majd megtalál ez a feladat.