Vágólapra másolva!
A Valencia idén már nem tudta megtartani két legértékesebb játékosát, David Villát és David Silvát, azonban az egyesület az ő eladásukból tovább javította anyagi helyzetét, ami bő egy évvel ezelőtt még kilátástalannak tűnt. Az adósság még mindig óriási, de a klubvezetés igyekszik folyamatosan csökkenteni, a tervezett új stadion építése pedig továbbra is áll.

Tavaly nyáron mindenki biztosra vette, hogy a Valencia a katasztrofális anyagi helyzete miatt kénytelen lesz eladni legjobbjait, elvégre a klubnak 2009 elején már a fizetésekre sem volt pénze, és a likviditási problémákat csak a Bancaja nevű banktól kapott 200 millió eurós hitel oldotta meg. Az egyesület legértékesebb sztárjai, mint David Villa, David Silva vagy Juan Mata, kifejezetten kapósak voltak a játékospiacon, mindhármukért tekintélyes összegre számíthatott a Valencia, azonban nélkülük jóval gyengébb lett volna a csapat.

Az önkormányzat is segített

Éppen ezért a frissen a Valencia élére került elnök, Manolo Llorente kockázatos lépésre szánta el magát: kijelentette, hogy a fent említett triót csak "botrányosan őrült" ajánlat esetén engedi el. Az adósságot (ami a Bancajától kapott kölcsönnel együtt több mint 550 millió euró) Llorente gyakorlatilag nem vette figyelembe, csak azzal foglalkozott, hogy az évi 44 milliós hitelkamat törlesztésére meglegyen a pénz. Ehhez persze az is kellett, hogy lebeszéljék a Bancaját a hitel azonnali behajtásától. Ez egy huszárvágással sikerült: új klubrészvényeket bocsátottak ki, amelyekből a drukkerek 18,7 millió euró értékben vásároltak, és ehhez a tartományi önkormányzat, a Generaliat által létrehozott cég, a Valencia Fundación további 73,3 milliót tett hozzá.

Ezzel a klubvezetés időt nyert, miközben a csapat eredményei kifejezetten biztatóan alakultak. 2008-ban csak tizedik, egy évvel később csupán a hatodik helyen végzett az együttes, és így mindkét alkalommal csak a második számú európai kupába kvalifikálta magát, a 2009-2010-es idényben azonban megszerezte a harmadik pozíciót, és így bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Márpedig mindez az egyesület jövőjét illetően kulcsfontosságú volt, elvégre a BL-ben gyűjthető pénz össze sem hasonlítható az Európa Liga díjazásával. A dobogóra úgy sikerült fellépni, hogy az új szerzemények szinte egytől egyig ingyen érkeztek (csak Miguel Ángel Moyáért fizettek ötmillió eurót), miközben Raúl Albiolt 15-ért eladták a Real Madridnak, Fernando Morientes, Emiliano Moretti és Miguel Ángel Angulo távozásával pedig a bérköltség is csökkent.

Négy munkás építi a stadiont

Llorente a június elején tartott közgyűlésen büszkén jelentette be, hogy egy év alatt az egyesület adósságát százmillió euróval sikerült csökkenteni, a klub már csak 448 millióval tartozik bankoknak, illetve az új stadiont építő cégeknek. Az adósság alapvetően ugyanis a Nou Mestalla miatt ugrott meg: a létesítmény terveit 2006 novemberében hozták nyilvánosságra, a munkálatok pedig 2007 augusztusában kezdődtek. Az eredeti elképzelések szerint a stadiont 2009 nyarán kellett volna átadni, ám ebből semmi sem lett. A projekt miatt eladósodott a klub, hiszen a beruházáshoz szükséges pénz egy részét a jelenlegi stadion területének eladásából fedezték volna, de az ingatlanpiac válsága ezt lehetetlenné tette.

Forrás: MTI
Silvát és Villát végül csak eladta a Valencia

Llorente a jelek szerint nem is nagyon erőlteti a stadion építését, ami érthető, hiszen a klubnak erre gyakorlatilag nincsen pénze, és addig nem is lesz, míg a jelenlegi stadion területét nem sikerül értékesíteni. Ez utóbbi feladattal egyébként a klub a világ egyik legnagyobb ingatlan-tanácsadó ügynökségét, a Magyarországon is érdekelt CB Richard Ellist bízta meg. Addig is az új stadion, a Nou Mestalla területén minden reggel nyolckor megjelenik négy munkás, akik úgy tesznek, mintha keményen dolgoznának, a Valencia ugyanis nem szeretne büntetést fizetni azért, mert szabadon hagy egy építési területet. Az egyesület januárban megegyezett a kivitelezéssel megbízott céggel, az UTE nevű vállalattal, hogy amint sikerül rendezni a pénzügyi problémákat, folytatják a stadion építését. Erre azonban még sokat kell várni.

A cél az újabb bronzérem

Az óriási adósság eltüntetése nem lesz egyszerű, bár eddig Llorente kifejezetten jó munkát végzett. A Valencia azonban nagyon vékony jégen táncol, a csapat számára létszükséglet, hogy folyamatosan ott legyen a BL-ben, és ott minél jobb eredményt érjen el. Idén már nem sikerült megtartani Villát és Silvát, sőt a szerb Nikola Zsigic is távozott. A három támadóért 75 millió eurót kasszírozott az egyesület, amiből csak 26 milliót költött új focistákra, vagyis 49 milliós nyereséget termelt az eladásokból, az éves hitelkamatot tehát lesz miből törleszteni.

A legdrágább érkező a Villa pótlására megvett Roberto Soldado volt, aki tízmillió euróba került, a szintén a csatársorban bevethető Alberto Costáért 6,5 milliót fizettek a Montpellier-nek, a védekező középpályás Mehmet Topal (Galatasaray) vételára 5,5 millió volt, Aritz Aduritz (Mallorca) pedig 4,3 millióba került. A keret elég erősnek tűnik ahhoz, hogy megint odaérjen az első négy közé a Primera Divisiónban, és ha így lesz, akkor Llorente elégedetten dörzsölheti majd a tenyerét, és a szurkolók sem panaszkodhatnak, elvégre a Real Madriddal és az FC Barcelonával amúgy sem nagyon veheti fel a versenyt a csapat.

www.global-soccer.eu