Vágólapra másolva!
Kétgólos hátrányát újabb kettővel növelte a Debrecen labdarúgócsapata a Basel otthonában a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörének visszavágóján. A svájciak első félidőben szerzett gólja térdre kényszerítette a Lokit, amely így az Európa Liga selejtezőjében folytathatja.

A további BL-selejtezők eredményei

Bajnokok Ligája, 3. selejtezőkör, visszavágó:
Basel (svájci) - Debrecen (magyar) 3-1 (1-0) - Videó a mérkőzésről
Basel, St. Jakob Park, 15 ezer néző, vezeti: Vlagyiszlav Bezborodov (orosz)
gól: Atan (26.), Chipperfield (59.), Shaqiri (63.), illetve Coulibaly (74., 11-es)
Basel: Costanzo - Safari, Atan, Abraham, Inkoom - Shaqiri, Yapi Yapo (Cabral, 77.), Huggel (Xhaka, 87.), Fwayo - Chipperfield (Almerares, 67.), Zoua Daogari
Debrecen: Verpecz - Bernáth, Komlósi, Mijadinoszki, Laczkó - Czvitkovics (Farkas, 80.), Kiss, Varga - Kulcsár (Bódi, 67.), Coulibaly, Yannick (Kabát, 67.)
Továbbjutott a Basel, 5-1-es összesítéssel

A hazai pályán összeszedett kétgólos vereség után Baselben is kikapott a Debrecen. Herczeg András együttese az első kapott gól után összezuhant, s már csak háromgólos hátránynál tudott szépíteni. A Loki az Európa Liga főtáblája előtti utolsó akadálynál, a negyedik selejtezőkörben folytathatja a nemzetközi szereplést. A magyar csapat ellenfelét pénteken sorsolják.

Cagdas Atan gólja megrogyasztotta a Lokit

A visszavágót a Basel kezdte, az első komoly helyzet is a svájciak előtt adódott, egy kontra végén a harmadik percben Shaqiri gurított alig a hosszú mellé. Öt percre Chipperfield fejese szállt a léc fölé a különben nem éppen nyaktörő tempójú meccsen. Fokozatosan átvette az irányítást a Debrecen, Coulibaly még helyzetbe is került, de lövését blokkolták a védők. Válaszképp Chipperfield ismét fejessel próbálkozott, de sajátos módon a labda alá ugrott - ez a megmozdulás zárta az első negyedórát.

Az ausztrál légiós újabb, harmadik bólintásával folytatódott a játék, a következő percekben kétszer is lesen állították meg a Lokit. Nagy birkózás kezdődött a középpályán, majd egy baseli szöglet után Huggel fejesét még hárította a keresztléc, ám a kipattanóra érkezett Cagdas Atan, és közelről a hálóba kotorta a labdát. A tumultus után Verpecz ápolásra szorult, de végül tudta folytatni a játékot. A Debrecen kissé megrogyott, veszélyes baseli akciók sorjáztak a gyepen, az egyik végén Zoua közelről kapufát lőtt. Az első félidő hátralévő részében a svájciak tökéletesen uralták a játékot, járatták a labdát és helyzetekig is eljutottak, míg a Debrecen egy elmaradt büntetővel büszkélkedhet (Inkoom buktatta Laczkót).

Chipperfield-ziccerrel indult a második szakasz, az ausztrál légiós ezúttal lábbal próbálkozott, de Verpecz is résen volt. Néhány kemény összecsapást láthattunk, Shaqiri Vargának sózott oda, Coulibaly Abrahammal kakaskodott. A magyar kapus összehozott egy büntetőt, csúnyán lemaradt egy beívelésről, Chipperfield fejéről az üres kapuba hullt a labda, összesítésben 4-0-ra módosult az eredmény. Négy percre rá egy kapu előtti kavarást góllal zárt le Shaqiri, a Loki összeomlott, talán már az Európa Liga-selejtező járt a fejekben.

A Basel is kiengedett, Shaqiri egy büntetőterületen belüli kezezéssel fölösleges 11-est szedett össze, Coulibaly pedig kissé nehézkesen ugyan, másodjára, de értékesítette azt (3-1). A Basel eldugta a labdát, a szurkolók énekeltek, Fink edző becserélte a C. Ronaldóhoz hasonlított Xhakát az utolsó percekre. Cabral pedig erős lövést küldött a bal alsóra, Verpecz bravúrral hárított. Ugyanez a jelenet még megismétlődött a hármas sípszó előtt is, a Basel végül 3-1-re, összesítésben 5-1-re nyert. A Debrecen az EL selejtezőjében folytatja, az ellenfél kiléte a pénteki sorsoláson derül ki. Amennyiben azt az akadályt sikerrel veszi majd Herczeg András együttese, az Európa Liga főtáblájára jut.