Vágólapra másolva!
Brazília a Neymar-Pato, Olaszország a Macheda-Balotelli csatársorral rohamoz, Németország a torna legösszeszokottabb csapatával érkezik, a spanyoloknál ezúttal Javi Martínez szorítja ki Fabregast. Megtippeljük, kik lesznek a következő labdarúgó-világbajnokság főszereplői.

A Dél-Afrikában a legjobb nyolc közé jutott országok mellett még azzal a négy európai válogatottal foglalkozunk, amely a gyengébb szereplése ellenére is meghatározó marad a nemzetközi futballban. Nem csak a várható huszonhárom fős kereteket tippeltük meg, hanem azt is, hogy a válogatottaknak milyen lehet az ideális kezdő tizenegye 2014-ben.

Anglia
Az angol válogatottban nagy változások várhatók a következő négy évben, hiszen a Dél-Afrikában szerepelt futballisták közül jó néhányan bőven túl lesznek a harmadik ikszen 2014-ben. Frank Lampard 36, Rio Ferdinand 35, Steven Gerrard pedig 34 éves lesz a brazíliai torna idején, vagyis kicsi a valószínűsége, hogy megőrzik helyüket a csapatban.

Pár rutinosabb futballista azért megmaradhat hírmondónak, így például a védelemben John Terry, a középpályás Gareth Barry, elöl pedig Peter Crouch, ám közülük várhatóan csak Terryvel számolhat majd komolyan az aktuális szövetségi kapitány. A csatárínség a várható taktikát is átalakíthatja, és az angolok is beállnak a sorba, az egyre népszerűbb 4-2-3-1-es felállást alkalmazva, amihez jól jöhet az addigra rutinosnak számító két szélső, Theo Walcott és Adam Johnson. A vezéregyéniség Wayne Rooney mellett Tom Huddlestone lehet, és az angolok bízhatnak abban, hogy az Arsenal üdvöskéje, Jack Wilshere is beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Kapusok: Joe Hart (27 éves lesz 2014-ben), Ben Foster (31), Paul Robinson (34).
Hátvédek: Glen Johnson (29), Chris Smalling (24), Micah Richards (26), John Terry (33), Ryan Shawcross (26), Kieran Gibbs (24), Joleon Lescott (31), Leighton Baines (29).
Középpályások: Aaron Lennon (27), Jack Rodwell (23), Tom Huddlestone (27), James Milner (28), Theo Walcott (25), Lee Cattermole (26), Jack Wilshere (22), Adam Johnson (27), Gareth Barry (33).
Csatárok: Nathan Delfouneso (23), Peter Crouch (33), Wayne Rooney (28).

Az elképzelt kezdőcsapat: Hart - G. Johnson, Smalling, Terry, Gibbs - Rodwell, Huddlestone - Walcott, Wilshere, Ad. Johnson - Rooney.

Franciaország
Franciaországban is nagy földindulás várható, az új szövetségi kapitány, Laurent Blanc valószínűleg sok nagy öreget kitesz a keretből. Thierry Henry és William Gallas lemondta a válogatottságot, de a 2014-ben harmincöt éves Sidney Govou és Nicolas Anelka, vagy az akkor már 34 éves Eric Abidal és Florent Malouda sem számíthat újabb vébészereplésre. A Raymond Domenechtől kevés lehetőséget kapott Philippe Mexes, Samir Nasri vagy Karim Benzema megmutathatják, hogy képesek remek teljesítményre a válogatottban, de a kiváló utánpótlásukra is bátran építhetnek a franciák. A nemrégiben U19-es Európa-bajnokságot nyert gárdából Gael Kakuta és Gueida Fofana is beérhet a 2014-es világbajnokságra.

Kapusok: Hugo Lloris (27), Stéphane Ruffier (27), Steve Mandanda (27).
Hátvédek: Bacary Sagna (31), Gueida Fofana (23), Philippe Mexes (32), Aly Cissokho (26), Mamadou Sakho (24), Adel Rami (28), Gael Clichy (29).
Középpályások: Moussa Sissoko (24), Yann M'Vila (24), Abou Diaby (28), Jérémy Toulalan (30), Franck Ribéry (31), Jérémy Menez (27), Samir Nasri (27), Yoann Gourcuff (28), Gael Kakuta (23), Gabriel Obertan (25).
Csatárok: Karim Benzema (26), André-Pierre Gignac (28), Loic Rémy (27).

Az elképzelt kezdőcsapat: Lloris - Sagna, Mexes, Rami, Clichy - M'Vila, Diaby - Nasri, Gourcuff, Menez - Benzema.

Olaszország
Az olasz nemzeti csapatnál is új szövetségi kapitány állt munkába Dél-Afrika után, és Cesare Prandellinek sincsen könnyű dolga. Elődjét, Marcello Lippit rengeteg kritika érte, mert még mindig a nagy öregekben bízott a 2010-es vébén, azonban ez részben a megfelelő utánpótlás hiánya miatt történt. Az valószínűnek tűnik, hogy Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo, Vincenzo Iaquinta, Gianluca Zambrotta vagy Antonio di Natale nem lesznek ott Brazíliában, hiszen mindannyian bőven túljutnak a harmincadik életévükön. A rutint Gianluigi Buffon, illetve Daniele de Rossi képviselheti majd, és végre Antonio Cassano is megkaphatja a lehetőséget. A csatársorban nagy fiatalítás várható, komoly szerepet kaphat Federico Macheda és Mario Balotelli, de érdemes odafigyelni arra a Simone Verdire, aki idén nyáron került fel az AC Milan első csapatához.

Forrás: AFP
Balotelli sok edzőnek fog még fejtörést okozni

Kapusok: Gianluigi Buffon (36), Salvatore Sirigu (27), Federico Marchetti (31).
Hátvédek: Andrea Ranocchia (26), Davide Santon (23), Giorgio Chiellini (29), Lorenzo De Silvestri (26), Leonardo Bonucci (26), Salvatore Bocchetti (27), Alessandro Gamberini (32), Domenico Criscito (26).
Középpályások: Daniele de Rossi (30), Riccardo Montolivo (29), Claudio Marchisio (28), Alberto Aquilani (30), Antonio Candreva (27), Andrea Poli (24), Luca Cigarini (28).
Csatárok: Antonio Cassano (31), Federico Macheda (22), Giuseppe Rossi (27), Mario Balotelli (23), Simone Verdi (22).

Az elképzelt kezdő csapat: Buffon - Santon, Chiellini, Bonucci, Criscito - De Rossi, Marchisio, Aquilani - G. Rossi, Macheda, Balotelli.

Portugália
Némi meglepetésre Carlos Queiroz maradt a válogatott élén, annak ellenére, hogy a csapat nem jutott be a legjobb nyolc közé, de sokak szerint a 2014-es vébén már úgysem ő ül majd a kispadon. Ezzel együtt a csapat magja együtt maradhat, mert bár Deco, Ricardo Carvalho vagy Simao Sabrosa alighanem kiöregedik, de a többi kulcsember (Bruno Alves, Cristiano Ronaldo, Miguel Veloso, Joao Moutinho) még Brazíliában is meghatározó ember lehet. A nyáron sérülés miatt hiányzó Nani és Bosinwa tovább erősítheti az együttest, amelynek legfőbb problémája továbbra is egy gólerős középcsatár hiánya lehet. A portugálok maximum abban bízhatnak, hogy Hugo Almeida felnő a feladathoz, vagy valamelyik fiatalabb támadó (Yannick Djalo, esetleg az idei U17-es Eb-n villogó Sérgio Oliveira) beválik.

Kapusok: Eduardo (31), Ruí Patricio (26), Daniel Fernandes (30).
Hátvédek: Pepe (31), Bosingwa (31), Bruno Alves (32), Da Costa (28), Rolando (28), Fábio Coentrao (26), Fábio Faria (24).
Középpályások: Bruno Pereirinha (26), Miguel Veloso (27), Manuel Fernandes (28, Raúl Meireles (31), Nani (26), Danny (30), Joao Moutinho (27), Cristiano Ronaldo (29), Paulo Machado (28).
Csatárok: Hugo Almeida (30), Yannick Djalo (28), Carlos Saleiro (28), Sérgio Oliveira (22).

Az elképzelt kezdő csapat: Eduardo - Bosingwa, Bruno Alves, Rolando, Fábio Coentrao - Miguel Veloso, Manuel Fernandes - Nani, Joao Moutinho, Cristiano Ronaldo - Hugo Almeida.

Brazília
A házigazdák válogatottjától egyértelműen az aranyérem megszerzése lesz az elvárás 2014-ben. A Dél-Afrikában látott játékosok közül valószínűleg kevesen lesznek ott négy év múlva is a csapatban: részben életkori okok miatt, részben pedig azért, mert az előző két torna kudarca nyomán a közvélemény megújulást várt a válogatottól. A már az elmúlt fél évben is a csapatba követelt fiatal sztárok, így például Neymar, Paulo Henrique vagy Pato várhatóan kulcsfigurák lesznek, ráadásul a közönség látványos támadófutballt szeretne látni, így taktikai váltás is várható. A mostani csapatból Daniel Alves, Ramires, Robinho és Nilmar maradhat meg hírmondónak, Kakát a visszatérő sérülések tarthatják távol a vébétől.

Forrás: AFP
Neymar lehet a brazil foci következő csillaga

Kapusok: Gomes (33), Júlio César (34), Renan (23).
Hátvédek: Daniel Alves (31), Rafael (24), Thiago Silva (29), David Luiz (27), Henrique (27), Mário Fernandes (23), Filipe (28), Marcelo (27).
Középpályások: Sandro (25), Ramires (27), Paulo Henrique (24), Hernanes (29), Lucas Leiva (27), Éderson (28), Coutinho (22).
Csatárok: Neymar (22), Pato (24), Nilmar (30), Robinho (30), André (23).

Az elképzelt kezdőcsapat: Gomes - Daniel Alves, Thiago Silva, David Luiz, Filipe - Sandro, Paulo Henrique, Hernanes - Neymar, Pato, Robinho.

Argentína
Az argentin válogatott összeállítása Dél-Afrikában is nagy rejtély volt, köszönhetően a szövetségi kapitánynak, Diego Maradonának, jelenleg pedig azt sem tudni, hogy ki ülhet majd le a kispadra, ami eléggé megnehezíti a jóslást. Az mindenesetre valószínűnek tűnik, hogy Gabriel Heinze, Walter Samuel vagy Diego Milito az életkora miatt nem lesz ott a csapatban, de a válogatott alighanem így is bombaerős lesz. Főleg a támadó részlegben, hiszen Lionel Messi, Gonzalo Higuaín vagy Sergio Agüero a legjobb korban lesznek 2014-ben, a karmester pedig Javier Pastore lehet. Ha pedig valóban összeáll a Javier Mascherano, Fernando Gago duó a középpályán, akkor az argentin csapat végre a várakozásoknak megfelelően szerepelhet a vébén.

Kapusok: Sergio Romero (27), Adrián Gabbarini (28), Juan Pablo Carrizo (30).
Hátvédek: Nicolás Otamendi (26), Cristián Ansaldi (27), Federico Fazio (27), Fabricio Coloccini (32), Pablo Zabaleta (29), Matías Caruzzo (29), Emiliano Insúa (25), Nicolás Pareja (30).
Középpályások: Javier Mascherano (30), Mário Bolatti (29), Fernando Gago (28), Nicolás Gaitán (26), Ever Banega (26), Ángel di María (26), Javier Pastore (25), Diego Perotti (26).
Csatárok: Lionel Messi (27), Sergio Agüero (26), Gonzalo Higuaín (26), Carlos Tévez (30).

Az elképzelt kezdőcsapat: Romero - Otamendi, Caruzzo, Coloccini, Insúa - Mascherano, Gago - Messi, Pastore, Di María - Agüero.

Uruguay
A Dél-Afrikában a torna legjobb játékosának megválasztott Diego Forlán a következő vébé idején már harmincöt éves lesz, vagyis elképzelhető, hogy Brazíliában már nem lép pályára, és ugyanez elmondható Sebastián Abreuról és Diego Pérezről is. A többiek viszont alighanem ott lesznek a 2014-es tornán (amennyiben persze az uruk kvalifikálják magukat), vagyis a szakvezetőnek nem kell teljesen új csapatot építenie. A fő kérdés, hogy a 2010-es vébén tudásából nem sokat mutató Nicolás Lodeiro valóban képes lesz-e igazi karmesterként futballozni - ha igen, akkor a csapat megint ott lehet a végelszámolásnál, hiszen a védelemben (Diego Godín, Diego Lugano) és a csatársorban (Luis Suárez, Edinson Cavani) megvannak hozzá a sztárjátékosai.

Kapusok: Fernando Muslera (28), Sebastián Viera (31), Nicola Pérez (23)
Hátvédek: Matías Aguirregaray (24), Martín Cáceres (27), Leandro Cabrera (23), Mauricio Victorino (31), Diego Lugano (33), Diego Godín (28), Maximiliano Pereira (30), Jorge Fucile (29).
Középpályások: Nicolás Lodeiro (25), Cristian Rodríguez (29), Walter Gargano (30), Tabaré Viudez (24), Egidio Arevalo Ríos (32), Álvaro González (29), Jonathan Urretavizcaya (24).
Csatárok: Edinson Cavani (27), Luis Suárez (27), Abel Hernández (23), Santiago García (23).

Az elképzelt kezdőcsapat: Muslera - M. Cáceres, Diego Lugano, Godín, Fucile - Á. González, Gargano, Lodeiro, Urretavizcaya - Suárez, Cavani.

A jövő generációjának múltja

2007 - U20 világbajnokság (1987-1988-as születésűek): 1. Argentína, 2. Csehország, 3. Chile, 4. Ausztria. Negyeddöntősök: Egyesült Államok, Spanyolország, Nigéria, Mexikó.
2008 - U19 Európa-bajnokság (1989-1990-es születésűek): 1. Németország, 2. Olaszország, 3. Magyarország, 4. Csehország. Negyeddöntősek: Anglia, Görögország, Spanyolország, Bulgária.
2009 - U21 Európa-bajnokság (1986-1987-es születésűek): 1. Németország, 2. Anglia, 3. Svédország, 4. Olaszország. Negyeddöntősök: Spanyolország, Finnország, Szerbia, Fehéroroszország.
2009 - U20 világbajnokság (1989-1990-es születésűek): 1. Ghána, 2. Brazília 3. Magyarország, 4. Costa Rica. Negyeddöntősök: Koreai Köztársaság, Olaszország, Németország, Egyesült Arab Emírségek.
2009- U19 Európa-bajnokság (1990-1991-es születésűek): 1. Ukrajna, 2. Anglia, 3. Franciaország, 4. Szerbia. Negyeddöntősök: Spanyolország, Törökország, Svájc, Szlovénia.



Ghána
A német mellett a ghánai a másik válogatott, amely az életkort tekintve gyakorlatilag egy az egyben ugyanazt a keretet is nevezhetné a következő világbajnokságra négy év múlva, mint most Dél-Afrikában. Hans Sarpei az egyetlen játékos, aki 2014-re szinte biztosan kiöregedik, ugyanakkor az idén sérülés miatt hiányzó Michael Essien Brazíliában simán ott lehet a keretben, ami hatalmas erősítést jelent az afrikaiak számára. A tavalyi U20-as világbajnokságot megnyert csapatra alapozva a ghánaiak a következő vébén is komoly tényezőként szerepelhetnek.

Kapusok: Daniel Adjei (24), Stephen Ahorlu (25), Richard Kingson (36).
Hátvédek: John Paintsil (33), John Mensah (31), Daniel Opare (23), Jonathan Mensah (24), Samuel Inkoom (24), Isaac Vorsah (26), David Addy (24), Lee Addy (23).
Középpályások: Michael Essien (31), Anthony Annan (28), Sulley Muntari (29), Abdul Rahim Ayew (26), Emmanuel Agyemang-Badu (23), André Ayew (24), Kevin Prince Boateng (27), Kwadwo Asamoah (25).
Csatárok: Asamoah Gyan (28), Prince Tagoe (27), Dominic Adiyiah (24), Abeiku Quansah (23).

Az elképzelt kezdőcsapat: Adjei - Inkoom, Jonathan Mensah, Vorsah, D. Addy - A. Ayew, Annan, Essien, K. Asamoah, K. Boateng - Asamoah Gyan.

Paraguay
A paraguayiak kifejezetten idős csapattal szerepeltek a dél-afrikai vébén, és ez valószínűleg így lesz négy év múlva is. Különösen igaz ez a védelemre, ahol várhatóan több, harminc évnél idősebb focista játszik majd, ebben a csapatrészben hagyományosan nagy súlyt fektetnek a rutinra a paraguayiak. A többi csapatrészben sem várhatók nagy változások, elsősorban a a gyengébb utánpótlás miatt: bár az ország ott volt a legutóbbi U20-as vébén, ám négy mérkőzésen csak egyetlen gólt szerzett. Ez is jelzi, hogy elsősorban a védekezést igyekeznek minden válogatottjuknál magas szintre fejleszteni.

Kapusok: Diego Barreto (33), Joel Silva (25), Víctor Centurión (28).
Hátvédek: Antolin Alcaraz (32), Aureliano Torres (32), César Benítez (25), Julio César Cáceres (34), Marcos Cáceres (28), Ronald Huth (24), Paulo da Silva (34).
Középpályások: Edgar Barreto (29), Nestor Ortigoza (29), Rodrigo Rojas (26), Hernán Pérez (25), Marcelo Estigarribia (26), Víctor Cáceres (29), Nicolás Martínez (25), Rodrigo Burgos (25), Miguel Samudio (27).
Csatárok: Rodolfo Gamarra (25), Lucas Barrios (29), Edgar Benítez (26), Nelson Haedo-Valdez (30).

Az elképzelt kezdőcsapat: D. Barreto - M. Cáceres, Huth, Alcaraz, A. Torres - H. Pérez, E. Barreto, V. Cáceres, Estigarríbia - E. Benítez, Barrios.

Spanyolország
Bárki lesz is a spanyolok szövetségi kapitánya 2014-ben, irigylésre méltó helyzetben lesz, hiszen a címvédőnél hemzsegnek az egészen kiváló futballisták. A mostani aranyérmes gárdából Carles Puyol, Joan Capdevila és valószínűleg Xavi is kiöregszik, de a csapat magja együtt maradhat, és tehetséges ifjak sokasága áll majd a szakvezető rendelkezésére, akinek inkább a bőség zavara jelenthet problémát. Gyakorlatilag csak pár poszton kell majd változtatni a mostani csapathoz képest: a védelem bal oldalán Nacho Monreal, a középpályán pedig Javi Martínez lehet a befutó, miközben a kispadon olyan klasszisok ülhetnek majd, mint Francesc Fabregas és David Silva, a csatársorban pedig a még 2014-ben is fiatalnak számító Bojan Krkic, illetve Iker Muniain.

Forrás: AFP
Javi Martínez méltó ellenfele lehet Messinek

Kapusok: Iker Casillas (33), José Reina (31), David de Gea (23).
Hátvédek: Sergio Ramos (28), César Azpiliceuta (24), Mikel San José (25), Gerard Piqué (27), Raúl Albiol (28), Roberto Canella (26), Nacho Monreal (28).
Középpályások: Sergio Busquets (26), Francesc Fabregas (27), Javi Martínez (25), David Silva (28), Andrés Iniesta (30), Juan Manuel Mata (26), Xabi Alonso (32), Sergio Canales (23).
Csatárok: Pedro (27), Fernando Torres (30), David Villa (30), Bojan Krkic (23), Iker Muniain (21).

Az elképzelt kezdőcsapat: Casillas - Sergio Ramos, Piqué, Albiol, Monreal - Sergio Busquets, Javi Martínez, Iniesta - Pedro, Fernando Torres, Villa.

Németország
A németek szinte teljesen ugyanazzal a csapattal is nekifuthatnak a következő világbajnokságnak, mint amelyikkel Dél-Afrikában bronzérmet szereztek, hiszen keretük rendkívül fiatal volt. Egyedül a középhátvéd Arne Friedrich, illetve a középcsatár Miroslav Klose öregedhet ki: előbbi harmincöt, utóbbi harminchat éves lesz 2014-ben. Helyettesben viszont nincsen hiány, mindkettejük helyére beugorhat olyan focista, aki már idén is szerepelt a világbajnokságon. A mostani torna gólkirálya, Thomas Müller előreléphet a középcsatár posztjára, így a középpályán marad hely Toni Kroosnak, a többi poszton azonban gyakorlatilag ugyanazok játszhatnak, mint idén. Márpedig az összeszokottság hatalmas előny.

Kapusok: Manuel Neuer (28), René Adler (29), Tobias Sippel (26).
Hátvédek: Philippe Lahm (30), Per Mertesacker (29), Holger Badstuber (25), Mats Hummels (25), Benedikt Höwedes (26), Serdar Tasci (27), Jerome Boateng (25), Dennis Aogo (27).
Középpályások: Sami Khedira (27), Bastian Schweinsteiger (30), Christian Träsch (26), Marko Marin (25), Toni Kroos (24), Christoph Moritz (24), Mesut Özil (25), Lukas Podolski (29).
Csatárok: Thomas Müller (24), Patrick Helmes (30), Mario Gomez (29), Kevin Schindler (26).

Az elképzelt kezdőcsapat: Neuer - Lahm, Badstuber, Tasci, Aogo - Schweinsteiger, Khedira - Kroos, Özil, Podolski - T. Müller.

Hollandia
Várhatóan a dél-afrikai torna ezüstérmese sem fog sokat változni négy év alatt, bár egy-két poszton mindenképpen szükség lesz cserére, hiszen a balhátvéd Giovanni van Bronckhorst máris visszavonult, és négy év múlva valószínűleg Mark van Bommel és Dirk Kuyt sem áll majd a csapat rendelkezésre. Arjen Robben még csak harminc lesz ugyan, ám a szélsőt visszatérő sérülései megakadályozhatják abban, hogy ott legyen Brazíliában. A csapat gerince (John Heitinga, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Robin van Persie) azonban változatlan maradhat, és őket remekül kiegészíthetik az olyan feltörekvő fiatalok, mint Erik Pieters, Wout Brama vagy Roy Beerens.

Forrás: AFP
Erik Pieters gyakorta Dzsudzsák Balázs mögött játszik a PSV-ben

Kapusok: Maarten Stekelenburg (31), Tim Krul (26), Michel Vorn (30).
Hátvédek: Gregory van der Wiel (26), Jeffrey Bruma (22), John Heitinga (30), Ron Vlaar (29), Erik Pieters (26), Patrick van Aanholt (23), Ronnie Stam (30).
Középpályások: Wout Brama (27), Leroy Fer (24), Siem de Jong (25), Nigel de Jong (29), Roy Beerens (27), Georginio Wijnaldum (23), Wesley Sneijder (30), Eljero Elia (26), Rafael van der Vaart (31), Ibrahim Afellay (28).
Csatárok: Robin van Persie (30), Jeremain Lens (26), Ricky van Wolfswinkel (25).

Az elképzelt kezdőcsapat: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Vlaar, Pieters - N. de Jong, Brama - Beerens, Sneijder, Elia - Van Persie.

www.global-soccer.eu