Vágólapra másolva!
Pintér Attila már megszokta, hogy idehaza nem ismerik el a munkáját, azt viszont nehezen viseli el, hogy egy eredménytelen külföldi edző több megbecsülést kap, mint egy sikeres magyar. A Győri ETO-val az Európa Liga-selejtező rájátszására készülő edző azt mondja, el vannak tévedve, akik a sok külföldi futballista miatt kritizálják a csapatát, szerinte ezzel csak azoknak van bajuk, akik nem tudnak a játékosokkal bánni.

- Évek óta felróják a magyar kluboknak, hogy miért nem fiatal magyar játékosokat foglalkoztatnak az idegenlégiósok helyett. Ehhez képest volt olyan mérkőzés a szezonban, amikor egyetlen hazai futballista sem játszott a Győrben. Miért alakult így?
-
Elsősorban gazdasági okokból játszanak nálunk külföldiek. Aki a futballban dolgozik, ismeri a viszonyokat, az pontosan tudja, hogy milyen áron cserélnek gazdát ma a jobb hazai játékosok. A klub nem akar értük annyi pénzt fizetni. A dolognak ez a része nem is igazán rám tartozik, ez a klubelnök és a vezérigazgató dolga, ők mondják meg, hogy mennyi pénzből lehet gazdálkodni. A klub irányítói diktálják az anyagi, én pedig a szakmai feltételeket. Ezek alapján igyekszünk kiválasztani az elképzeléseinkhez leginkább passzoló játékosokat. Ebből a szempontból az mellékes, hogy külföldi vagy magyar az illető. Egyébként megkérdezem, hogy ki az az edző, aki nem játszat egy igazán tehetséges magyar fiatalt. Én is játszatnék, ha lenne ilyen játékosom.

- Mégis számtalan kritikát kapott ön és a klub is a külföldi játékosok miatt.
-
Tudom, hogy kikre gondol, de azt üzenem azoknak az uraknak, akik azt mondják, hogy ezek a fiúk nem a magyar fociért küzdenek, hogy el vannak tévedve. Ha az ETO nyer egy meccset vagy egy párharcot az Európa Ligában, az igenis a magyar focinak hoz pontokat. És mi a magyar foci érdeke, ha nem az, hogy ne kelljen minden évben már a legelső selejtezőkörben játszanunk? Sokszor hallottam már, hogy ezek a játékosok zsoldosok. Ezek szerint, aki bemegy a munkahelyére és ott lead egy teljesítményt, az zsoldos? Vagy van olyan klub, ahol ingyen fociznak a játékosok? Vagy akkor a magyar játékosok is zsoldosok, mert ők is pénzért fociznak? Magyarország sajnos az irigy emberek országa, és nekem rendkívül rosszul esik, hogy olyan emberek kritizálják a csapatot és engem is, akik, és ezt nem egy esetben ők maguk mondják, nem is látták még játszani az ETO-t. Ez pedig felháborító. Vegyék a fáradságot, jöjjenek el, nézzék meg, hogy dolgozunk, és ha ezek után van kifogásuk, akkor mondják el. De ez egyébként is jellemző Magyarországra: egy magyar edző hiába ér el jó eredményeket, töredékét kapja annak az elismerésnek, megbecsülésnek, mint ami kijut egy nálunk dolgozó külföldinek, akinek az ég világon semmilyen eredménye nincsen.

- A legfontosabb nyári változás a keretben Tarmo Kink távozása volt. Egymillió euróért adták el a Middlesbrough-nak, de kérdés, hogy nem veszített-e többet a csapat a legjobb játékosa távozásával.
-
A nyáron valójában két meghatározó játékos távozott a csapattól: Tarmo Kink és Józsi György. Kinket azért adta el a klub, mert jó pénzt kapott érte, merem állítani, hogy Magyarországról kivásárolt külföldi játékosért még soha nem fizettek ennyit. Mondja meg nekem: ha egy játékosnak egy nyugat-európai klubnál az itteni fizetése tíz-, tizenötszörösét ajánlják, akkor mivel tartsuk itthon, mivel motiváljuk tovább? Mindent mérlegre téve mondhatom azt, hogy mindhárom, az üzletben érdekelt fél jól járt, egyedül talán a szakma maradt egy kicsit bajban, elvégre Kink valóban az ETO egyik legjobb játékosa volt. Nem akarok vad dolgokat mondani, de kicsit olyan volt ő nekünk, mint Cristiano Ronaldo a Real Madridban: benne megvolt, hogy egy váratlan megoldással eldöntsön egy mérkőzést. Mondjuk, volt olyan is, hogy két-három meccsen eltűnt a mezőnyben, de aztán megint villant.

Forrás: MTI

A soknemzetiségű csapat játékosai egy emberként dobálták a levegőbe a bajnoki bronzérem után

- A csapatépítés során nem okoz gondot, hogy egy ennyire soknemzetiségű keretből kell működőképes csapatot kialakítania?
-
Semmivel sem jelent nagyobb kihívást, ugyanolyan munkát igényel, mint ha minden játékos azonos nemzetiségű lenne. Ez részben azzal is magyarázható, hogy egy, az ETO-hoz szerződő játékosnak nem csak szakmailag, hanem emberileg is meg kell felelnie bizonyos követelményeknek. Meggyőződésem, hogy azok, akik azért támadják a csapatot, mert sok a külföldi, valójában nem tudnak bánni a játékosokkal, nem tudnak egy közösséget kiépíteni és irányítani, hanem csak dobálóznak a szavakkal. Én soha nem mondok véleményt olyanokról, akiket nem ismerek, engem és a csapatomat viszont rendre így ítélnek meg a bírálóink.

- Az NB I-ben jönnek-mennek a külföldi játékosok, és az nyilván nem könnyíti meg az edző dolgát, ha egy játékos csak tranzitországként tekint Magyarországra.
-
Hallottam már ezt a kifejezést, de egyszer mondja már el nekem valaki, hogy mégis mitől tranzitország Magyarország? Az én olvasatomban ez azt jelentené, hogy a magyar klubok olcsón vesznek külföldi játékosokat, akiket aztán jó pénzért eladnak. Egy-két klubon kívül hány olyan magyar csapat van, amelyik nem magyar játékost jó pénzért adott el külföldre?

- A Montpellier elleni Európa Liga-siker után kapott visszajelzést a kollégáitól?
-
A szakmabeliek közül Herczeg András volt az egyetlen, aki felhívott és gratulált. Nagyon jólesett, ő egy ilyen figyelmes, rendkívül korrekt ember. Kívülállók, futballbarátok persze sokan kerestek a meccs után, de a szakmából csak Herczeg Bandi.

- A selejtező utolsó körében a Dinamo Zagreb lesz az ETO ellenfele. Mit szól a horvátokhoz?
-
A Dinamo egy masszív, kemény csapat, amelyik mindent be fog vetni a győzelem érdekében. Vasárnap kaptam négy DVD-t az ellenfelünkről, ezeket ki fogom elemezni, és igyekszünk minél jobban felkészülni. Mindkét csapatnak azonos az esélye a továbbjutásra. A napokban edzőváltás volt a Dinamónál, így a DVD-n látottak már nem adnak annyira pontos képet a csapatról, de arra mindenképpen jók lesznek, hogy fel tudjuk térképezni az ellenfél játékosait.

- Évek óta kimondottan jó körülmények között dolgozhat a győri csapat, lassan az eredmények is jönnek. Megfogalmaznák már konkrét elvárást a tulajdonosok önnel és a csapattal szemben?
-
Hároméves terv szerint dolgozunk, az abban lefektetett célokat próbáljuk megvalósítani, ami felé jó úton haladunk. Egy jó játékos távozása persze kissé mindig visszaveti a fejlődést, de mindig a szezon végén derül ki, hogy mit sikerült összeraknunk. Számunkra csak a győzelem a jó eredmény, de az a legfontosabb, hogy a játékosok emelt fővel jöhessenek le a pályáról, mert tudják, hogy mindent megpróbáltak, hogy a csapat eredményes legyen.

- Van kedvenc edzője vagy olyan edzői iskola, amelyiknek a filozófiáját magáénak vallja?
-
Fiatalon, kezdő edzőként is nagyon sokat dolgoztam, tanultam, képeztem magam, hogy minél felkészültebb legyek. Sokat jártam külföldre is, mindig követtem az európai foci alakulását, fejlődését, mert a futball állandóan változik. Abban a két-három évben is mindig képben voltam, amikor nem dolgoztam. Muszáj követni a történéseket, különben az ember óhatatlanul lemarad.

- A csapata által játszatott taktika alapján mintha José Mourinho követője lenne.
-
Megtisztelő, ha egy ilyen neves és sikeres edzővel egy lapon említenek, de én járom a magam útját. Mourinhónál is elsődleges szempont a munka, a fegyelem és a csapategység. Ebben valóban hasonlítunk, én is azt vallom, hogy e három nélkül nem lehet sikert elérni. Ahol ebben nem partnerek a játékosok, ahol folyton csak a kibúvókat keresik, ott a csapat meghal. De ez a hozzáállás nem csak Mourinho sajátja, érdemes megnézni Van Gaal vagy Felix Magath csapatait, mindkét edző vasfegyelmet és kőkemény munkát követel. Engem ugyanezért itthon rendszerint elítélnek, de különösebben nem zavar, mert tudom, hogy jó úton járok.

Forrás: MTI

Saját magának jelöli ki a követendő utat

- Kissé szokatlan mostanában a higgadt edző szerepében látni önt. Régen sokkal lobbanékonyabb természetű volt, bárkivel tengelyt akasztott a pálya mellett, újabban viszont a kiélezett helyzetekben is nyugodt marad. Mi történt?
-
Sokat változtam, tapasztaltabb, rutinosabb, higgadtabb lettem. De mai is lobbanékony vagyok, ha a játékosaimat durva, alattomos támadások érik a pályán. De ilyenkor is azt mondom a futballistáimnak, hogy ők mindig csak a játékkal foglalkozzanak.

- Vannak szakemberek, akik rendszeresen számon kérik a támadófocit a magyar csapatokon, ön azonban láthatóan a stabil védekezésre helyezi a hangsúlyt.
-
Egy csapat számára mindig csak az eredmény számít. Hogy egy neves edzőt, Valerij Lobanovszkijt idézzem, kétféle csapat van: eredményes és eredménytelen. Maga szerint Mourinho, Van Gaal vagy Magath kíváncsi bárkinek is a véleményére? Ami meg a támadófocit illeti: alig várom, hogy visszatérjenek a magyar fociba azok, akik folyton erről papolnak, és megmutassák, hogy mit tudnak. Én ugyanis nem emlékszem arra, hogy az ő csapataik meccsenként öt-hat gólt rúgtak volna. Olyanra viszont emlékszem, amikor ennyit kaptak.

- A Nemzeti Sportnak nyilatkozva azt mondta, karrierje csúcsa az lenne, ha egyszer a válogatottat irányíthatná. Most éppen új kapitánya van a csapatnak, ezért csak elméleti a kérdés: ha leülhetne a kispadra, mi lenne az első feladata a válogatott élén?
-
Az, hogy meggyőzzem a játékosokat, hogy minden körülmények között küzdjenek a hazájukért. Meggyőződésem, hogy nekünk is vannak olyan játékosaink, akikkel kijuthatnánk egy Európa- vagy egy világbajnokságra. De ezeknek a futballistáknak meg kell érteniük, hogy csak akkor van erre esélyünk, ha mindent alárendelnek ennek a célnak. Ez az egyik dolog. A másik pedig a szakmai része, hogy a kapitánynak a rendelkezésére álló játékoskerethez meg kell találnia a megfelelő taktikát.