Vágólapra másolva!
Az előző szezonban az utolsó Bajnokok Ligája-helyért harcoló két csapat, a Tottenham és a Manchester City pazar meccset játszott az angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League szezonnyitóján. Gera Zoltán csapata, a Fulham gól nélküli döntetlent játszott Boltonban, az újonc Blackpool és a Chelsea kiütéses győzelmet aratott a Wigan, illetve a West Bromwich ellen.

A vendégeknél kisebb meglepetés volt, hogy az újoncok közül hárman, Yaya Touré, Aleksandar Kolarov és David Silva is a kezdő csapatban kapott helyet, de legalább ilyen váratlan húzás volt Roberto Mancini részéről, hogy a kapuban nem Shay Given, hanem a magyar válogatott ellen szerdán a Wembley-ben is pályára lépő 23 éves Joe Hart kezdett. A két testvér, Yaya és Kolo Touré egyébként felnőttként most először játszott együtt klubcsapatban is.

A Tottenham nyáron megtarotta legjobbjait, az a válogatott Aaron Lennont, Stewart Dawsont, Jermain Defoe-t, Peter Crouchot, vagy éppen a horvát irányítót, Luka Modricot. Azaz nem alaptalan a szurkolók elvárása, hogy a csapat idén is harcban legyen a dobogóért.

Ebben legnagyobb ellenfele, akárcsak tavaly, úgy idén is a Manchester City lehet, amelyik a nyáron mintegy százmillió fontot költött játékosokra. A már említett trió mellett érkezett az Inter olasz válogatott csatára, Mario Balotelli is.

A mérkőzés sem iramában, sem keménységében nem emlékeztetett arra a játékra, amit az angol válogatottól láttunk - jócskán felülmúlta azt. És ez a Fabio Capello válogatottjában szereplő angol játékosokra is érvényes volt. Bale, Dawson, Defoe, Wright-Phillips vagy éppen Richards is úgy játszott, ahogy azt a szurkolók például a vb-n elvárták volna az érintettektől.

Az első negyedórában egyértelmű volt, hogy a City csakis Joe Hartnak (egyben Mancini bátor döntésének) köszönheti, hogy meccsben maradt: a fiatal kapus ez idő alatt három óriási bravúrt mutatott Defoe, Huddlestone, illetve Assou-Ekotto lövéseinél.

A vendégek néha ki-kijöttek a szorításból és voltak is kisebb helyzeteik, de, ha Téveznek nem jutott eszébe valami váratlan húzás, akkor eléggé kiismerhetőek voltak a City támadásai. Ráadásul a 25. percben Bale talán nem véletlenül reklamált büntetőt, miután Richards kicsit meglökte a tizenhatoson belül, öt perccel később pedig ugyancsak Bale volt a főszereplő: a bal kapufa tövéről pattant ki egy takarásból leadott lövése. Sokkal veszélyesebb volt a Tottenham, de vagy nem volt szerencséjük a befejezéseknél, vagy Harton nem tudtak kifogni.

Az első félidő utolsó negyed órájában is rendületlenül mentek előre a londoniak, de komoly zavart nem nagyon tudtak kelteni a City védelmében. A vendégek meg támadni nem nagyon tudtak, David Silva például szinte teljesen eltűnt a mezőnyben a játékrész végére. A félidőben a kaput eltaláló lövések aránya 12-2, míg a szögleteké 7-0 volt a Tottenham javára.

Ehhez képest a második féliődő óriási vendég eséllyel indult: a rosszul lesre állító Spurs-védők között kiugró Wright-Phillipset az utolsó pillanatban szerelte Assou-Ekotto, már jócskán a tizenhatoson belül.

Forrás: [origo]

Sokkal veszélyesebb volt a Spurs, de a kaput nem tudták bevenni a hazaiak

A második félidő irama már jócskán elmaradt az első félidő rohanásától, és lényegesen kiegyenlítettebb lett a játék. A vendégek többet tudták tartani a labdát, a hazaiak pedig kevesebb veszélyes támadást vezettek, és míg a City az első félidőben nem rúghatott szögletet, addig a második játékrész közepén már háromnál tartott, Tévez megpattanó lövésével pedig akár a vezetést is megszerezhette volna. Igaz, erre a második oldalon Pavljucsenkónak is meg lett volna a lehetősége, de Hart az orosz támadó mindkét lövését biztosan fogta.

Az utolsó negyedóra is helyenként látványos mezőnyjátékot, és az átlagosnál nagyobb iramot hozott. Mindkét menedzser győzelemre játszott: Harry Redknapp szélső (Lennon) helyére csatárt hozott Dos Santos személyében, Mancini pedig a kissé elfáradó Tévez helyett Adebayort küldte be, akinek volt is egy kisebb helyzete. De a gólszerzéshez az utolsó percekben is a hazaiak álltak közelebb: előbb Bale törte el a labdát tíz méterre a kaputól, majd Kompany szerelte elképesztően pontos becsúszással a tizenhatoson belül Pavljucsenkót. Ekkor 21-11 volt a kapura tartó lövések aránya a Spurs javára. A négyperces hosszabbítás is hozott még egy hazai helyzetet, amiből ugyan gól nem született, mégis azt mondhatjuk, nem kezdődött rosszul a Premier League 2010-11-es szezonja.

Gera Zoltán csapata, a Fulham gólnélküli döntetlent játszott szombaton a Bolton otthonában az angol labdarúgó Premier League 2010/11-es idényének nyitófordulójában. A magyar válogatott játékos a 75. percig volt a pályán. Az újonc Blackpool kiütéses győzelmet aratott a Wigan vendégeként.

Hasonlóképpen cselekedett a címvédő Chelsea is, amely 6-0-ra nyert a vendég West Bromwich ellen. A hazaiaknál Didier Drogba háromszor is eredményes volt.

Eredmények, Premier League, 1. forduló:
Tottenham Hotspur - Manchester City 0-0 (0-0)
Tottenham: Gomes - Dawson, King, Assou-Ekotto, Bale - Lennon (Dos Santos 77.), Corluka, Modric, Huddlestone - Crouch (R. Keane 68.), Defoe (Pavljucsenko 68.)
Manchester City: Hart - K. Touré, Richards, Kolarov (Zabaleta 46.), Kompany - Wright-Phillips (A. Johnson 68.), De Jong, Y. Touré, Barry - D. Silva, Tévez (Adebayor 83.)
sárga lap: Kompany (24.), Zabaleta (60.)

Aston Villa - West Ham United 3-0 (2-0)
gól:
Downing (15.), Petrov (40.), Milner (66.)

Blackburn Rovers - Everton 1-0 (1-0)
gól:
Kalinic (15.)

Bolton Wanderers - Fulham 0-0

Sunderland - Birmingham City 2-2 (1-0)
gól:
Bent (24., büntetőből), Carr (56., öngól), illetve Dann (77.), Ridgewell (88.)
kiállítva: Cattermole (44., Sunderland)

Wigan Athletic - Blackpool 0-4 (0-3)
gól:
Taylor-Fletcher (16.), Harewood (37., 42.), John-Baptiste (76.)

Wolverhampton Wanderers - Stoke City 2-1 (2-0)
gól:
Jones (37., 38.), illetve Faye (55.)

Chelsea - West Bromwich 6-0 (2-0)
gól:
Malouda (6., 90.), Drogba (45., 55., 68.), Lampard (63.)

vasárnap:
FC Liverpool - Arsenal 17.00

hétfőn:
Manchester United - Newcastle United 21.00

Az angol másodosztályban, a Championshipben Gyepes Gábor csapata, a Cardiff 2-1-re nyert a Derby otthonában, míg Fülöp Márton és Priskin Tamás együttese, az Ipswich 1-1-re végzett a Burnley ellen. Buzsáky Ákos (QPR) és Halmosi Péter (Hull City) nem lépett pályára, előbbi csapata 3-0-nyert, utóbbié 4-0-ra kikapott.

Eredmények, Championship, 2. forduló:
Watford - Coventry City 2-2
Scunthorpe United - Norwich City 0-1
Millwall - Hull City 4-0
Barnsley - Crystal Palace 1-0
Portsmouth - Reading 1-1
Derby County - Cardiff City 1-2
Leicester City - Middlesbrough 0-0
Sheffield United - Queens Park Rangers 0-3
Swansea City - Preston North End 4-0
Ipswich Town - Burnley 1-1
Doncaster Rovers - Bristol City 1-1

A Nottingham-Leeds mérkőzést vasárnap játsszák.