Vágólapra másolva!
Az Európa Liga megnyerésével az Atlético Madrid majd másfél évtized után tudott ismét trófeát nyerni, és a fővárosi egyesület szurkolói a rengeteg csalódás után abban bíznak, hogy a csapat ezúttal tartósan megkapaszkodhat a Primera División élmezőnyében. Erre meg is van az esély, hiszen a klub a nyáron remekül erősített, és a bronzérem reális cél lehet a számára.

Az Atlético a múltat tekintve a harmadik számú sztárklub Spanyolországban az FC Barcelona és a Real Madrid mögött, annak ellenére, hogy a fővárosi együttes az utóbbi másfél évtizedben korántsem volt sikeres. A klub még a másodosztályt is megjárta, és 2002-es visszajutás óta évről évre nagy várakozásokkal vág neki a bajnokságnak, hogy aztán minden szezon végén csalódást okozzon szurkolóinak. 2007 után úgy tűnt, hogy az Atlético végre megint komoly tényező lehet a spanyol bajnokságban, elvégre kétszer egymás után is a negyedik helyet szerezte meg a Primera Divisiónban, és ezzel kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába, de ennél többet nem sikerült elérni. A forgatókönyv szinte mindig ugyanaz volt: a klub jó pénzért vett néhány nevesebb futballistát, de igazi csapatot nem sikerült kialakítani, aminek rendszerint edzőcsere lett az eredménye.

Trófea 14 év után

Sokáig a legutóbbi szezon is hasonló forgatókönyv szerint zajlott: a csapat katasztrofálisan rajtolt a bajnokságban (első 11 mérkőzéséből csak egyet nyert meg), és a BL-ben is leszerepelt. Októberben menesztették Abel Resino edzőt, akinek utódja Quique Sánchez lett, vele pedig a csapat megindult felfelé. A bajnoki eredmények is nagyot javultak, de ennél is fontosabb volt, hogy a kupasorozatokban menetelt az együttes: a Spanyol Kupában döntőig jutott, az Európa Ligát pedig megnyerte. Az Atlético 14 év után szerzett újabb trófeát: ezt megelőzően utoljára 1996-ban került valami a vitrinbe, amikor a csapat duplázott, azaz megnyerte a bajnokságot a és a kupát is.

Az Európa Liga elhódítása pedig visszahozta a szurkolók optimizmusát is, akik azonban joggal tarthattak attól, hogy a csapat a nyáron nem fogja tudni megtartani mindkét klasszis csatárát, az argentin Sergio Agüerót és az uruguayi Diego Forlánt, főleg, mivel utóbbi a világbajnokságon is fantasztikusan teljesített.

Pletykaszinten mind a két támadót összehozták sztárklubok egész sorával, ám konkrét érdeklődésről nem érkezett hír, és egyre inkább úgy tűnik, hogy Agüero és Forlán is marad, vagyis a csapat csatárposzton nem gyengült. Hátul pedig a vezetőség mindent megtett az erősítés érdekében.

Új emberek a védelemben

Az Atlético legnagyobb problémája ugyanis az elmúlt években a védelem volt. A csapat az előző szezonban 61 gólt kapott, aminél többször a három kiesőn kívül csak egyetlen gárda védelme kapitulált. Főleg középen akadtak gondok, ahol a kolumbiai Luis Perea gyakran hibázott, de az egy évvel korábban megvett Juanito sem vált be.

Forrás: AFP

Éppen ezért a madridiak leigazolták a Villarreal uruguayi középhátvédjét, Diego Godínt, akit végül hosszas huzavonát követően (érthető módon nem akarták őt elengedni, a focista viszont mindenképpen távozni akart) nyolcmillió euróért sikerült megszerezni. Mellette valószínűleg a fiatal, saját nevelésű Álvaro Domínguez szerepelhet a védelem tengelyében: ő a szezon második felére beverekedte magát a kezdő tizenegybe.

A szakvezető azonban a két szélsőhátvéd posztján is erősíteni akart. Jobbra a francia Rod Fannit nézte ki, akinek leigazolásáról eddig nem sikerült megegyezni a Stade Rennes-nel (bár augusztus végéig erre még van idő), balra pedig a Deportivo brazil labdarúgója, Filipe volt a kiszemelt. Utóbbi az elmúlt két idényben a liga egyik legjobb balbekkje volt, tavasszal azonban egy súlyos sérülés miatt hosszú időt kihagyott. A korábban a Barcelonával is kapcsolatba hozott focistát végül 12 millió euróért vették meg, és szakértők szerint az átigazolási időszak egyik legjobb fogása lehet.

A cél a dobogó

A védelem rendbetétele mellett Quique Flores igyekezett minőségileg bővíteni a keretet, hiszen tavasszal az is gondot jelentett, hogy az ideális kezdő tizenegy mögött nem volt elég bevethető futballista - a szezon hajrájában a legjobbakat gyakran pihentették az Európa Liga érdekében, feladva a bajnoki meccseket.

A jövőben azonban a kispadon is remek focisták ülnek majd: a Mallorcától leigazolt Mario Suárez, vagy a Real Valladolidtól megvett Diego Costa már bizonyított, az Arsenaltól ingyen megszerzett Fran Mérida pedig bizonyíthatja, hogy több játéklehetőséget érdemelt volna Arsene Wengertől.

Forrás: AFP

A csapat számára az Európai Szuperkupa lesz az első komoly próbatétel, és bár a gárda címvédőként indul az Európa Ligában, a fő célkitűzés minden bizonnyal az első négybe kerülés lesz a bajnokságban. Erre minden esély meg is van, hiszen a nagy riválisok közül a Valencia elveszítette két legnagyobb sztárját, David Villát és David Silvát, és a Sevilla sem tűnt olyan meggyőzőnek az előző szezonban, mint korábban. A Real Madrid és a Barcelona megszorítása egyelőre nem tűnik reálisnak, ez a két együttes messze kiemelkedik a mezőnyből, de az Atlético a bronzéremét harcban lehet. A szurkolók bíznak benne, hogy ezúttal nem kell sokadszorra is csalódniuk.

www.global-soccer.eu