Vágólapra másolva!
A tavalyi ezüstérmes Manchester United - Paul Scholes vezérletével - könnyedén legyőzte az újonc Newcastle-t a Premier League első fordulójának a hétfő esti találkozóján. A vendégcsapatban nem szerepelt a sérült Kádár Tamás.

Premier League, első forduló:
Manchester United - Newcastle United 3-0 (2-0)
Manchester, Old Trafford
v.: Chris Foy
Manchester United: Van der Sar - Evra (Rafael 87.), Vidic, O'Shea, Evans - Nani (Giggs 71.), Scholes, Fletcher, Valencia - Rooney (Hernández 63.), Berbatov
Newcastle United: Harper - Coloccini, José Enrique, Perch, Williamson - Nolan (Ameobi 71.), Barton, Routledge, Gutiérrez - A. Smith, A. Carroll
gól: Berbatov (33.), Fletcher (42.), Giggs (85.)
sárga lap: Scholes (52.), Fletcher (56.), ill. Barton (18.), Perch (22.)

A vendégek keretében nem volt ott a sérült Kádár Tamás, kezdőként kapott viszont szerepet az az Alan Smith, aki annak idején három évet töltött az Old Traffordon. A helyismeret azonban nem nagyon látszott rajta az első félidőben: alig találkozott a labdával, de ugyanez a másik vendég támadóról, Andrew Carrollról is elmondható volt. A hazaiak ugyanis az első öt perc kiegyenlítettebb játéka után fokozatosan átvették az irányítást, a félidő közepén pedig már egészen komoly nyomást gyakoroltak a Newcastle védelmére.

Scholes jól irányított, Nani és Evra az egyik, illetve Valencia a másik oldalon állandó próbált zavart kelteni, nem is sikertelenül, középen pedig Rooney és Berbatov várta a labdákat. Az előző idényben látottakhoz képest meglepő volt, hogy a bolgár tűnt agilisebbnek. Rooney is próbálkozott, de inkább a dac látszott a megoldásain, semmint az őszinte lelkesedés. Berbatov játékkedve a 33. percben meg is hozta a vezetést a Manchesternek: Fletcher ugratta a rosszul lesre állító védők között, és mire José Enrique utolérte, addigra Harper mellett a jobb alsó sarokba bombázott a bolgár.

A vezetőgól után már érezhetően felszabadultabban játszottak a hazaiak, igaz, ennek az lett az egyik eredménye, hogy néha igen szellős lett a védekezésük, amit gyors kontrákkal igyekezett kihasználni a Newcastle. Rooney-ék azonban továbbra is veszélyesebbek, és a kapu előtt határozottabbak voltak, ami újabb gólt eredményezett. A félidő hajrájában Evra élesen belőtt labdáját Fletcher az öt és felesen levette, majd Colocciniről lefordulva a hálóba lőtt.

Berbatov és Fletcher gólja az első félidőben

A második félidőben előbb Scholes került a földre tizenegyesgyanús helyzetben, pár perccel később pedig Berbatov került óriási helyzetbe, de tíz méterről a kapu mellé pörgetett. Mintegy tíz percig tartott az óriási manchesteri nyomás, után viszont kicsit visszavettek a hazaiak, és a félidő második felében már a többször is kijött a szorításból a Newcastle, bár veszélyes helyzetet nem nagyon tudott kialakítani.

S nem is úszta meg ennyivel a vendégcsapat: öt perccel a vége előtt a Newcastle a saját alapvonalánál labdát veszített, ami Scholeshoz került: a játékmester jól vette észre a bal oldalon érkező Giggset, beemelte neki a labdát a védők fölött, a walesi szélső pedig kapásból, bal külsővel a kapu bal alsó sarkába bombázott.