Vágólapra másolva!
Csütörtökön és pénteken összesen 23 Eb-selejtezőt rendeztek, és a sorozat nyitányán akadtak váratlan eredmények. Franciaország hazai pályán kapott ki szégyenszemre a fehéroroszoktól, de a portugálok is csúfosan leszerepeltek, miután a gyors ciprusi csatárok négyszer is betaláltak kapujukba. Klose megmentette a német válogatottat, Cassano pedig igazolta, miért kell ráépíteni az olasz csapatot.

Akadt olyan válogatott, amely a vártnál jobban megszenvedett, ám az olaszok esetében a Tallinnban begyűjtött három pont a gyengébb teljesítmény ellenére is elégedettséggel tölthette el a szurkolókat. A világbajnoki kudarcot követően Cesare Prandelli feladata, hogy új csapatot építsen, és a szakember Antonio Cassanóban látta a siker kulcsát.

Cassano jött, látott és győzött

A Sampdoria klasszisa góllal és gólpasszal járult hozzá a 2-1-es győzelemhez, ám a csapat játéka messze elmaradt a várt színvonaltól. Prandelli a 4-3-3-as felállást alkalmazta, Cassanóval a támadósor bal oldalán, de az első félidőben a szisztéma nem nagyon működött, és a szünet után is csak keveset javult a vendégek játéka.

A győzelem végül két, szöglet utáni gólnak volt köszönhető, ami gyakorlatilag igazolta a kapitány döntését, hogy továbbra is bizalmat szavazott Andrea Pirlónak, mindkétszer ő ívelte középre a labdát. Persze Prandelli tisztában van azzal, hogy van miben javulni: "Őszintén szólva abszurd hibákat követtünk el a védekezésben, főleg az észtek kontráinál, és a kapott gól is nevetséges volt. A szünetben azonban megmondtam a srácoknak, hogy felejtsék el a negatív gondolatokat, igyekeztem önbizalmat önteni beléjük, mert ebben a helyzetben ez volt a legfontosabb" - mondta a szövetségi kapitány a lefújást követően.

Az olaszok csoportjában a szerbek is idegenben nyertek, mégpedig a Feröer-szigeteken, a harmadik vb-szereplő, Szlovénia viszont otthon kapott ki Észak-Írországtól. Az északírek végigbekkelték a meccset, és egyetlen épkézláb támadásukból betaláltak, a cserecsatár Corry Evans első labdaérintéséből szerzett gólt. Egyelőre úgy tűnik, hogy az olaszok fő vetélytársa az első helyért Szerbia lehet, kedden a szlovének látogatnak Belgrádba, és ha kikapnak, akkor gyorsan elszállhatnak továbbjutási reményeik.

Klose büntette klubtársa hibáját

Az olaszokhoz hasonlóan a németek is egygólos idegenbeli győzelemmel kezdtek, bár nekik nehezebb ellenfelük volt, hiszen Belgiumban léptek pályára. A Nationalelf nem brillírozott, és Joachim Löwnek továbbra is a védelem bal oldalán van a legtöbb problémája: ezúttal Marcell Jansen kezdett ezen a poszton, majd a szünetben Heiko Westermann váltotta.

A középpálya és a csatársor gyakorlatilag megegyezett a vébén látottal, de a támadójáték is akadozott, és a mindent eldöntő találathoz a belgák nagy védelmi hibájára volt szükség.

A Bayern Münchenben légióskodó Daniel van Buyten veszített labdát, amit klubtársa, Miroslav Klose használt ki. A támadónak ez már az 53. gólja volt a címeres mezben, és amikor betalált, akkor a válogatott sohasem szenvedett vereséget.

Ugyanebben a csoportban a törökök szintén vendégként nyertek, a Kazahsztánban megszerzett három pont rendkívül értékes lehet a számukra, és valószínűleg ők versenyeznek az első helyért majd a németekkel, a csoportban még Ausztria és Azerbajdzsán szerepel.


Rooney előkészítőként jeleskedett

A vébén remeklő együttesek közül Spanyolország és Hollandia is magabiztosan nyert, igaz, mind a két csapatnak könnyű ellenfele volt. A világbajnok Liechtensteinben győzött 4-0-ra, míg az ezüstérmes San Marinónak lőtt egy ötöst. Utóbbi találkozón Klaas-Jan Huntelaar mesterhármast vágott, az igazi főszereplő azonban Ruud van Nistelrooy volt, aki két év után góllal tért vissza a válogatottba.

A vártnál sokkal simábban gyűjtötték be a három pontot az angolok is: Fabio Capello együttese 4-0-ra verte Bulgáriát a Wembleyben, köszönhetően Jermaine Defoe mesterhármasának. Ehhez persze kellett az ellenfél rendkívül gyenge teljesítménye is, na meg az, hogy Capellónak ezúttal nem okozott fejtörést a sokat emlegetett Frank Lampard, Steven Gerrard probléma a középpályán: a Chelsea középpályása ugyanis sérülés miatt hiányzott.


Ezúttal a Rooney, Defoe csatárduó is remekül működött, a manchesteri támadó gyakran visszalépett, és a taktikai felállás leginkább a 4-4-1-1-re hasonlított. Rooney két gólpasszt is adott, és teljesítményét Defoe is kiemelte: "Wayne-nel nagyon jó együtt játszani. Keményen dolgozik, sokat mozog, és megkönnyíti a helyzeted. Amikor megszereztem a második gólt, azt súgta a fülembe: Gyerünk, meglesz a harmadik is".

A csoportban az angolok mellett Montenegró kezdett győzelemmel, mégpedig Wales ellen, Svájc pedig szabadnapos volt, egyelőre úgy tűnik, hogy Anglia gond nélkül végezhet az első helyen.

Lefutották a portugál védelmet

A portugáloknak viszont problémáik akadhatnak, hiszen a csapat egy kínos hazai döntetlennel nyitott Ciprus ellen. Erről elsősorban a korábban oly' kiválóan működő védelem tehetett: a csapat a tíz vb-selejtezőn mindössze öt gólt kapott, most viszont 90 perc alatt négyet.

Pedig a hátsó alakzat összetétele ugyanaz volt, mint a világbajnokságon, csupán a jobb oldalon játszott a válogatottságot lemondó Paulo Ferreira helyett Miguel, ám a ciprusiak a lehető legegyszerűbb módszerekkel is helyzetbe tudtak kerülni.


"Tudtuk, hogy Ciprus rendkívül gyors játékosokkal rendelkezik, és remekül kontrázik, ezért az volt a terv, hogy a védelem mélységben tagozódjon, de ez nem sikerült" - nyilatkozta az eltiltott Carlos Queiroz helyett a csapatot irányító Agostinho Oliveira. Az első három ciprusi gól kísértetiesen hasonló volt: a védelem mögé betett labdára rajtoló támadó egyszerűen gyorsabb volt, mint a hátvéd.

Tétmeccsen a portugálok utoljára 1984-ben kaptak négynél több találatot. A csoport élén így jelenleg a norvégok állnak, akik Izlandon tudtak nyerni (Dánia szabadnapos volt), és alighanem komolyan számolni kell velük, a válogatottat ismét az egykori sikeredző, Egil Olsen irányítja.

Új edző, új csapat és régi eredmény a franciáknál

A legkínosabb eredményt azonban kétségtelenül a franciák érték el, akik egy Fehéroroszország elleni hazai vereséggel kezdték az Eb-selejezőket. A világbajnoki kudarc, és a válogatott körüli botrányok nyomán a csapat népszerűsége jelentősen csökkent Franciaországban, ám a drukkerek (elsősorban a közkedvelt új szakvezető, Laurent Blanc miatt) adtak még egy esélyt.

A Stade de France-ban a 76 ezer néző a találkozó elején még megtapsolta a játékosokat, azonban a lefújáskor már füttykoncert fogadta őket. A vébén látott együttesből csak Abou Diaby és Florent Malouda maradt a kezdőben (utóbbi a csapatkapitányi karszalagot is megkapta), és Blanc 4-4-2-es szisztémában küldte pályára együttesét, középen két védekező középpályással.

Ez részben kényszerűségből történt így, mert a kreatívabb focisták közül Yoann Gourcuff, Samir Nasri és Franck Ribéry sem állt a rendelkezésére. A franciák játékából így hiányzott az ötlet, bár Mathieu Valbuena becserélésével valamelyest javult a helyzet, de igazán nagy helyzetekig a hazaiak nem tudtak eljutni a tíz emberrel védekező, a területet remekül szűkítő fehéroroszokkal szemben.


A vendégek gyakorlatilag egyszer jutottak el a francia kapuig, de akkor gólt szereztek - más kérdés, hogy az akció során Vjacseszlav Hleb a lesen álló bátyját, Alekszandrt próbálta megjátszani, akihez ugyan nem jutott el a labda, de egyértelműen játékba avatkozott azzal, hogy akadályozta a védőt.

A játékvezető azonban nem fújt, és Szergej Kiszljak gólja azt jelentette, hogy Fehéroroszország nyert, a franciák pedig rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, kedden a remek formában lévő bosnyákokhoz látogatnak, és a csoportban ott van még Románia is.

Az új szövetségi kapitány, Laurent Blanc szerint nincs olyan játékosa, aki jelen pillanatban be tudna találni az ellenfelek hálójába. "A labdát meg tudjuk tartani, de a kaputól 25 méterre elfogy a tudományunk. Nehéz időszakot élünk meg, semmi sem megy úgy, ahogy szeretnénk, de harcolnunk kell tovább."

www.global-soccer.eu