Vágólapra másolva!
A magyar NB I-ből a válogatottba játékosokat adó Videoton és Debrecen vezetőedzője, Mezey György és Herczeg András Stockholmban nézhette meg, amint Egervári Sándor válogatottja 2-0-s vereséget szenved Svédország ellen a pénteki Eb-selejtezőn. A fehérváriak szakvezetője szerint jól játszottak a Videoton-futballisták a magyar együttesben, míg a debreceniek trénere úgy véli, hogy jó úton jár a válogatott.

"Egy kicsit rózsaszínebb szemüvegen át néztem én a találkozót, aminek az oka a büszkeség: három vidis játékos futott ki a pályára péntek este a kezdő tizenegy tagjaként. Az ilyen mindig jó érzéssel tölt el egy edzőt" - idézte a Videoton hivatalos honlapja Mezey Györgyöt, a csapat szakvezetőjét.

"Az átalakulóban lévő válogatott tipikus nyitómérkőzést játszott. Kitűntek a törékeny részek, s látható volt, hogy vannak olyan szerkezeti egységek, amelyek még nem működnek olajozottan. Emiatt kaptuk a gólokat is. Hangsúlyoznám ugyanakkor, hogy Egervári Sándor, szövetségi kapitány hosszú távon gondolkozik és építkezik, átgondolt, szervezett focit szeretne a válogatottal játszani. Szükség van további átszervezésre és a csapatjáték csiszolására, de miután a kint töltött két napban láttam, hogyan dolgoztak és milyen ritmusban éltek a játékosok, azt mondom, ígéretes, amit láttam."

Mezey a saját futballistáiról azt mondta, nem játszottak sem jobban, sem rosszabbul a csapat többi tagjánál. "Lipták egyértelműen a hátsó alakzat legstabilabb és legértékesebb játékosa, még akkor is, ha az első gólnál megelőzte őt a svéd középpályás. Lázár pénteki teljesítményében minden benne volt, ami egyébként benne van jelenleg: ügyes, technikás megoldásokat választott, de néhány helyezkedési hibát elkövetett. Elek is hasznosan futballozott, jól látta el a védekező középpályás feladatait, sok labdát akasztott. Az előre játékban viszont nem tudta kivitelezni azt, amit elgondolt. Mindenesetre friss, üde színfoltja ennek a válogatottnak" - nyilatkozta a tréner, hozzátéve, hogy a három játékos szerinte stabilan megragadhat a nemzeti együttesben.

A jövő keddi magyar-moldáv meccsről az egykori szövetségi kapitány azt mondta: kulcskérdés, hogy mentálisan friss és koncentrált csapat léphessen pályára, emiatt addigra mindenkinek túl kell jutnia a vereség okozta csalódásán.

A Loki-tréner szerint megérdemelt a svédek győzelme

A bajnoki címvédő DVSC edzője, Herczeg András értékelését azzal kezdte, hogy szerinte az első félidőben nagyon szervezetten és jól játszott a magyar csapat. "A szünetben a svédek korábbi szövetségi kapitánya, Lars Lagerbäck gratulált is Mezey Györgynek válogatottunk jó teljesítménye miatt" - árulta el Herceg.

"A második félidő elején aztán nagyon gyorsan gólt kaptunk, láthatóan ez kicsit meg is zavarta a játékosainkat. Összességében úgy érzem, a játék képe alapján megérdemelt a svédek győzelme, de fontos hangsúlyozni, hogy a mieink játéka egyáltalán nem okozott csalódást. Mindenképp figyelembe kell vennünk, hogy ez a válogatott eddig csupán egyetlen felkészülési mérkőzést játszott, ahol szintén remekül helytállt Anglia ellen. Úgy látom, jó úton jár a magyar nemzeti tizenegy" - folytatta a Loki-tréner, aztán rátért a saját, egy-egy jelenlegi és egykori játékosának értékelésére.


"Laczkó egyre jobb formába lendül, szerintem pénteken is jó teljesítményt nyújtott. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy három hét kihagyást követően, nem régen tért vissza, és egyből komoly sorozatterhelést kapott. Abban biztos vagyok, hogy ennél jobb teljesítményre is képes, hangsúlyozom azonban, elégedett vagyok a játékosommal. Rudolf játékát nagymértékben meghatározta, hogy agilis, jó felépítésű, kemény svéd védők közt kellett játszania, de az is, hogy Olaszországban egyelőre nem kap rendszeres játéklehetőséget. Érződött is rajta a mérkőzéshiány Mindezek ellenére elégedett vagyok vele is, és ám amint ismét rendszeres játéklehetőséghez jut, még jobb teljesítményre lesz képes" - mondta a Vidi.hu-nak zárásképp Herczeg András.