Vágólapra másolva!
A moldávok elleni 2-1-es sikerrel megszerezte idei első győzelmét a magyar labdarúgó-válogatott, amelynek Gera Zoltánon keresztül Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált a mérkőzés után, majd többek között arról kérdezte a csapatkapitányt, miért játszott ezúttal hátrébb a középpályán. Rudolf Gergely szerint a csapat feljavult attól, hogy a szünetben taktikát váltott, Király Gábor pedig nem érezte úgy, hogy a végén benne volt a meccsben a moldáv egyenlítés. 

Nagyjából negyven perc telt el a magyar válogatott első 2010-es győzelmét eredményező, moldávok elleni Eb-selejtező után, amikor a stadiont elhagyó Orbán Viktor kormányfő Gera Zoltánba botlott az újpesti klubház aulájában.

A kormányfő gratulált a válogatott csapatkapitányának a játékához, illetve a győzelemhez, majd kiemelte, ezúttal a három pont volt a lényeg. "2-0 után jól mentünk, lehetett volna sok is a vége" - mondta Orbán, aki hozzátette, kívülről nem tűnt rossz csapatnak a kellemetlen stílusú moldáv, mire Gera egyetértően bólogatott.

A miniszterelnök még érdeklődött, kinek az ötlete volt, hogy Gera a középpályán kissé hátrébb játsszon, illetve megtudakolta, ki lesz a magyar légióst foglalkoztató Fulham ellenfele a Premier League hétvégi fordulójában, majd egy kézfogás után sok sikert kívánt a játékosnak.

Rudolf jobban szereti a kétcsatáros felállást

A gyengébbre sikerült első félidő után a csapatot megnyugtatta, az addig sem csendes közönséget pedig még inkább feltüzelte Rudolf Gergely gólja, amellyel a második felvonás elején vezetést szerzett a magyar válogatott. A Debrecenből Genovába igazoló Rudolf úgy látta, az első félidőben a moldávok nagyon visszaálltak, a magyar csapat játékában pedig nagyon sok volt a pontatlanság és a technikai hiba, amiben szerinte a csúszós, nem tökéletes állapotban lévő pályának is szerepe volt.

Rudolf elmondta, jobban fekszik neki, ha van mellette még egy csatár, szerinte mind az ő, mind az egész válogatott játékára jótékony hatással volt Szalai Ádám beállítása, aki termete miatt inkább alkalmas arra, hogy a védők között brusztoljon a labdákért. A második félidőre tehát taktikát váltott Egervári Sándor, aki Rudolf elmondása alapján azt kérte a játékosoktól, hogy menjenek neki a moldávoknak, próbáljanak minél több labdát szerezni az ellenfél térfelén, talán ez volt a győzelem egyik kulcsa, hiszen Koman Vladimir gólját is egy labdaszerzés előzte meg.

Nem aratott osztatlan sikert a lelátón, amikor a 64. percben Egervári kapitány lehívta a pályáról a Rudolfot, hogy Vanczák Vilmost beküldve a védelmet erősítse, a gólszerző nem is örült a váltásnak, de mivel tudta, hogy taktikai okokból történt a csere, és mivel a válogatott nyert, így azt mondta, egy rossz szava sem lehet.

Koman: Lehetett volna 4-0, de akár 2-2 is

Rudolf mellett a Genova másik élvonalbeli csapatát, a Sampdoriát erősítő Koman Vladimir szerezte a másik magyar gólt, aki negyedik válogatott meccsén először volt eredményes. "Nem vagyok megelégedve a saját játékommal, sok labdát adtam el az első félidőben, a másodikban viszont sikerült nekem és a csapatnak is felpörögni, kevesebb labdát vesztettünk, és akkor már jobb dolgok voltak" - fogalmazott Koman. "Sajnos a végére kicsit elfáradtunk, az ellenfél kitámadott, ha akkor megszerezzük a harmadik gólt, akkor vége lett volna a meccsnek. Lehetett volna 4-0, de akár 2-2 is, a végén kicsit elfutottuk magunkat, szétszakadt a középpálya, de megzavarodva nem voltunk, igaz, elkapott minket a hév a második gól után, kitámadtunk, hogy újabb gólt szerezzünk, a moldáv kontrák pedig elég veszélyesek voltak" - értékelt a középpályás, aki nagyon hiányzott az utolsó két meccsen mindössze egy pontot szerző U21-es csapatból, és hangott is adott csalódottságának a fiatalok búcsúja miatt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Dzsudzsák nem szerzett gólt, de hasznosan játszott
(további képekért kattintson a fotóra!)

Király nem érezte, hogy egyenlíthetnek a moldávok

Bár sokáig úgy tűnt, sikerül kapott gól nélkül megúszni a meccset, a moldávok a magyar védelem bizonytalankodása miatt a 79. percben szépíteni tudtak, és a hajrában bizony több meleg pillanat is adódott Király Gábor kapuja előtt.

Az 1860 Münchennél légióskodó kapus ennek ellenére nem érezte, hogy ideges lenne a Vanczák beállítása után ötfősre duzzadt védelem, szerinte mindenki fegyelmezett és koncentrált volt, a rutinos cserék összefogták a csapatot. Király nem érezte úgy, hogy a végén a vendégek közel álltak az egyenlítéshez, szerinte az első félidőben jobban benne volt a moldáv gól, akkor néhány alkalommal figyelmetlenek voltak a magyar játékosok, és nem álltak elég közel az ellenfélhez.

"Tudtuk, hogy nem lesz ez könnyű meccs, néha úgy éreztem, mindenki túlságosan a támadásokra koncentrál, gólt akar rúgni, a lelkesedés kicsit elvitte a csapatot, így előfordult, hogy kinyíltunk, volt is az ellenfélnek egy hatalmas helyzete, amikor egy az egyben hozták rám a labdát" - mondta Király. "Kapusszempontból furcsa mérkőzés volt, hiszen nem volt komoly védenivalóm, de a moldávok így is rúgtak egy szerencsés gólt. A lényeg viszont az, hogy lelkesedésben, akaratban felülmúltuk őket, ilyen hozzáállást várok a válogatottól. Új még ez a csapat, érthető, ha néha akadokozik még a gépezet, de az idő majd megoldja a dolgokat, minél többet játszunk együtt, annál jobban összecsiszolódunk" - értékelt a kapus, aki Moldova ellen hetvenhatodszor védte a válogatott kapuját.