Vágólapra másolva!
Király Gábor szerint Egervári Sándor szövetségi kapitány nem bántotta meg Huszti Szabolcsot, aki csütörtökön egy éles hangvételű nyílt levélben mondta le a válogatottban való szereplést. A nemzeti csapat kapusa úgy érzi, szereptévesztés egy játékostól az, ha az összeállítást véleményezi, Huszti levele pedig szerinte elsősorban nem a válogatottról, hanem a játékos frusztráltságáról szól.

Mint Huszti közleményéből kiderül, először akkor fogalmazódott meg benne a válogatottság lemondása, amikor az angolok elleni meccs előtt Egervári kritizálta a teljesítményét - Huszti megfogalmazásában azzal vádolta, hogy motiválatlan.

Egervári csütörtökön az [origo]-nak elmondta, valóban sor került egy ilyen beszélgetésre, mert szerinte a játékos alacsony fordulatszámon mozgott az edzésen, ám részéről ez egy jobbító szándékú észrevétel volt. A beszélgetésen jelen volt Király Gábor is, akit azért hívott félre a szövetségi kapitány, mert ő meg túlpörgött a foglalkozáson.

Az egy hároméves megszakítást leszámítva 1998 óta válogatott Királytól megtudtuk, hogy ez a bizonyos beszélgetés az Egervári-féle válogatott első edzése után zajlott le, és szerinte a szövetségi kapitány Husztinak címzett mondataiban semmi bántó nem volt. "Először nem is emlékeztem az egészre, csak később jutott eszembe, mire gondolhat Szabolcs" - mondta az [origo]-nak az 1860 München kapusa. "Szerintem teljesen normális módon beszélt velünk a kapitány, nem negatív értelemben mondta, amit mondott, és akkor Szabi se reagált úgy, hogy őt most megbántották. Én mindig úgy voltam a futballal, hogy amíg lehet, tanulni akarok, az edzőnek pedig az a feladata, hogy szakmai útmutatást adjon, hisz ő a felelős ember a válogatottnál."

Király azt mondja, meg tudja érteni Huszti elkeseredettségét, hiszen a klubcsapata után a válogatottban is megkérdőjeleződött a pozíciója, ezt pedig nem könnyű feldolgozni, de előbb-utóbb minden futballistának túl kell esni rajta. "Szabolcs nem lett rosszabb játékos, de változnak az idők, előbb-utóbb megjelenik egy fiatalabb generáció. Kérdés, hogy mindezt hogyan kezeled. Szabolcs talán most találkozott először azzal, hogy nem érzi a bizalmat, szembesült vele, hogy már ő sem húszéves, és ez frusztrálja. Túl kell lendülnie ezen, én nagyon bízom benne, hogy nemsokára újra látunk majd Huszti-gólokat" - fogalmazott a kapus, aki szerint Huszti nem vágta el magát a válogatottnál, hiszen Gera Zoltán számára is volt visszaút.

Forrás: MTI

Huszti azt állította a levelében, hogy nem azonos a mérce a válogatottnál, példaként a tapasztalatlanabb Videoton-játékosok szerepeltetését, illetve éppen Gera esetét hozta fel, megemlítve, hogy amikor 2007-ben ő hagyta el a válogatottat, a "nagy csindadrattával" visszahívott Gerával ellentétben őt fél évre eltiltotta az MLSZ.

"Nem tudom, hogy megbeszélte-e mindezt Zolival, ha pedig nem, akkor miért nevesítette őt" - mondta erről Király, a hazai játékosok favorizálásáról azonban nem akart véleményt formálni, mert szerinte ez szereptévesztés lenne, "a játékosnak az dolga, hogy játsszon, míg a taktikáról és az összeállításról az szakvezetésnek kell döntenie".

Korábban Bognár György volt válogatott labdarúgó arról beszélt a Sport1 csatorna egyik műsorában, hogy tudomása szerint még Erwin Koeman kapitánykodása alatt klikkek alakultak ki a válogatottnál, Huszti mostani mondatai pedig szintén arra utalnak, hogy éles törésvonalak húzodnak a játékosok egyes csoportjai között.

"Nem szeretnék nyilvánosan a csapat belső ügyeiről beszélni" - mondta erre Király. "Mindenki a saját elgondolásai alapján építi a karrierjét, de szerintem, ha a nyilvánossághoz fordulsz, akkor vagy mindent elmondasz, vagy csak vagdalkózol. Ha valaki ki akar tálalni, tegye meg, máskülönben viszont inkább ne mondjon semmit. Szabolcs most elmondott néhány dolgot, sok olyanról viszont hallgatott, amelyek talán más színben tüntetnék fel őt. De szerintem ez az egész nem is annyira a válogatottról szól, hanem arról, hogy sok minden felgyülemlett Szabolcsban, és ettől frusztrált lett."

Forrás: MTI
Király (balra) megérti Huszti elkeseredettségét

Huszti úgy véli, a mostani válogatottról a gyengébb teljesítmény ellenére is dicshimnuszokat zengenek a médiában, míg Erwin Koeman csapata a jelenleginél sokkal jobb produkciók után is csak bírálatokat kapott. Kíváncsiak voltunk, vajon Király szerint jobb vagy rosszabb lett a válogatott a kapitányváltás után.

"Ezt három meccs után lehetetlen összemérni, eddig elég kevés időt töltött együtt az új keret, a játékosok ismerkednek a vezetőkkel, a taktikával és egy részük egymással is. A feladat mindenesetre adott, én pedig mindig is az aktuális kihívást tartottam szem előtt, próbálok csak az én dolgomra koncentrálni. Egyébként meg tök mindegy, hogy te jól vagy rosszul érzed magad, vagy éppen hogyan értékeled a játékod, a végén úgyis az eredmények beszélnek majd."

Király egyelőre nem tudja megítélni, hogy Huszti nyilatkozata milyen hatással lesz majd a válogatott jövőre, szerinte elsősorban mindenkinek magában kell feldolgoznia ezt az ügyet ahhoz, hogy a csapategység is megfelelő legyen.