Vágólapra másolva!
Jelenleg is tart a kárfelmérés a Szusza Ferenc-stadionban a szombati Újpest-Ferencváros (6-0) NB I-es labdarúgó-mérkőzésen történt rendbontások után, de az már látható, hogy a stadiont és a rotációs reklámtáblákat ért rongálási kár több millió forintos nagyságrendű - mondta az MTI-nek Csehi István, az Újpest FC ügyvezető igazgatója.

Csehi a ferencvárosi drukkerek rendbontásáról elmondta: az Újpest korábbi jegyértékesítési politikáját átgondolva és kiegészítve, illetve a biztonság növelése érdekében keresi a kapcsolatot a mindenkori vendégszurkolókkal is, ennek jegyében adtak 500 belépőt a Ferencvárosi Szurkolók Szövetségének. Az FSZSZ ugyanis tett olyan vállalásokat, amelyekre korábban az FTC nem volt hajlandó.

Azt, hogy a rendbontást az FSZSZ tagjai vagy más vendégdrukkerek követték el, nem lehet megállapítani, mivel a ferencvárosi belépők mind ugyanabba a szektorba szóltak, és a lelátón érkezési sorrendben történik a helyek elfoglalása. Csehi hozzátette: az elmúlt években akkor is volt rendbontás és rongálás közterületen, illetve a stadion területén, amikor az Újpest FC közvetlenül az FTC-nek adta át értékesítésre a vendégszektorba érvényes belépőket.

A 6-0-s hazai sikerrel végződött rangadó botrányos körülmények között zajlott le: a második félidő a szurkolók által használt petárdák és más pirotechnikai eszközök miatt késve kezdődhetett csak meg, majd később a játékvezetőnek meg is kellett szakítania a játékot, miután a ferencvárosi szurkolók letörték a bedobálták a székeket a lelátóról, illetve beszakították a nézőteret a pályától elválasztó kerítést.

A 6-0-s siker új rekordot jelent a lila-fehérek történetében, ezért az eddig 8-3 címmel futó műsorújságot a jövőben 6-0-ra keresztelik át. Emellett szintén új csúcs, hogy az Újpest sorozatban ötödször győzte le ősi riválisát, s kilenc találkozó óta nem szenvedett vereséget az FTC-től.

Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint a találkozó ellenőre hétfőn adja le a jelentését, a fegyelmi bizottság pedig keddi ülésén dönt arról, hogy milyen formában hoz határozatot. "Ha elegendőnek ítéli a beérkező dokumentumokat, akkor tárgyalás nélkül is ítélkezhet, ha nem, akkor elrendelheti a tárgyalás megtartását. Első esetben az érintett felek a döntést követő öt napon belül kérhetik, hogy tárgyalás keretében ismertethessék saját álláspontjukat." - áll az mlsz.hu-n.

Részlet az FSZSZ közleményéből

A Ferencváros Szurkolók Szövetsége előzetesen megállapodott az Újpest FC vezetésével és biztonsági szolgálatával, hogy a szervezetnek értékesített 500 db jegyért cserébe vállaljuk, hogy mindent megteszünk a rend fenntartásáért. Ezen megállapodás elsősorban a drapériák/zászlók elhelyezéséről szólt, melyet a szervezetünk égisze alá tartozó csoportok maximálisan betartottak. Másik része arra irányult, hogy csoportjaink tartózkodnak a pirotechnikai eszközök használatától, melyet szintén kiemelten kezeltünk és nyomatékosan kértük társainkat, hogy tartsák be ezt a kérést. Itt hívnánk fel a figyelmet, hogy minden szurkoló dupla motozás után juthatott be a stadionba, melyet az újpesti biztonsági szolgálat és a Készenléti Rendőrség tagjai végeztek.

Ígéretet tettünk arra is, hogy az egyes szurkolói csoportok vezetői rendet tartanak a tagjaik között és amennyire csak lehetséges, a többi szurkoló között is. A mérkőzés elején kipattant kisebb atrocitásokat a gyorsan reagáló csoportvezetőknek még sikerült csírájukban elfojtani. Miután azonban a biztonsági szolgálat egyik tagja tűzoltófecskendővel kívánt magának érvényt szerezni és eközben egy fél szektort 'feloszlatott' és összevizezett, valamint a csapatunk gyalázatos teljesítménye miatt feldühödött több száz szurkoló elvesztette a türelmét, már nem tehettünk sokat."

A teljes szöveget itt olvashatja el.