Vágólapra másolva!
Ha az ígéretek valóra váltak volna, akár már négy éve lehetne saját stadionja az utóbbi hat évben ötször magyar futballbajnoki címet szerző Debrecennek, így viszont a szurkolók hiába ünnepelhettek tavaly BL-csoportkörbe jutást, a csapat az idei Európa Ligában ismét a Puskás Ferenc-stadionban fogadja az ellenfeleket. Kósa Lajos polgármester szerint jövőre már építkezés lesz a debreceni Nagyerdőben, Orbán Viktor tanácsadója, Balogh Gábor konkrétumot még nem tudott mondani a kormány terveiről, a csapat rutinos szélsője, Dombi Tibor viszont attól tart, hogy ő már soha nem fog játszani az új arénában.

"Jó esetben jövő tavasszal letehetjük az alapkövet, 2011-ben pedig már ott játszhat a csapat" - nyilatkozta Kósa Lajos debreceni polgármester 2009-ben, miután a Debrecen bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Maga az ígéret már akkor sem volt újkeletű, hónapokkal korábban, 2009. május 30-án a csapat a Paks elleni sikert követően a bajnoki címét ünnepelte, amikor Kósa azt mondta: "Személyes ígéretem van a leendő kormányfőtől, hogy a stadiont meg fogjuk csinálni. Nem kell hozzá, csak két év. Maximum."

A szurkolók nem felejtenek, olykor politikai rendezvényeken is felhangzott a szállóigévé váló kérdés, a Kecskemét elleni 6-2-es győzelemmel záruló augusztusi bajnoki közben pedig a Loki ultrái kérték számon a várostól a stadiont, és kifeszítettek egy "A DVSC nem vándorcirkusz" feliratú transzparenst. Kritikájukat azért fogalmazták meg, mert az együttes rendre más városban (ráadásul a nagy riválisok otthonában) kénytelen játszani hazai nemzetközi kupamérkőzéseit.

A helyzet nem változott tavaly óta: csakúgy, mint tavaly, idén is a Puskás Ferenc-stadion a Debrecen ideiglenes otthona a nemzetközi kupasorozatban.

Kósa Lajos: Bízzunk abban, hogy a rendező nem hülye

Kósa Lajos az [origo]-nak csütörtökön azt mondta: 2012-re kész lesz az új stadion, ami tulajdonképpen a réginek a rekonstruált változata lesz.

- Tárgyalt már az új kormánnyal a stadionról? - kérdeztük a polgármestert.
- Folyamatosan tárgyalunk a kormánnyal, s amint abban a helyzetben vagyunk, elkezdjük az építkezéseket. A mostani tervek alapján 2012-re kész lesz a stadion.

- Mennyi pénzt szánhat a kormány a stadionra?
- Nem szívesen tippelgetek. Egy ilyen típusú építkezés nem egy ló ára, olyan 10 milliárdos nagyságrendű beruházás.

- Mi alapján lehet garantálni, hogy 2011-ben már lesz alapkő, 2012-ben pedig stadion?
- Minden bejelentésnek, létesítésnek van egy dramaturgiája. Nem úgy képzeltem el, hogy az [origo]-nak adott exkluzív interjúban jelentjük be a hírt. Megtisztelem a debrecenieket azzal, hogy ők ott legyenek. Most kezdődött el a film, és ön azt kérdezi, hogy ki a gyilkos. A premieren ülünk a cannes-i díszbemutatón, mire valaki azt mondja: "Állj, a kávém kinn van a folyosón, mondd meg, ki a gyilkos!" Rendezőként én ezt nem tehetem meg, ami a többiekkel szemben is egy nagy-nagy udvariasság. Várjuk ki a végét, bízzunk abban, hogy a rendező nem hülye.

Bajnokavatás 2009-ben


- Mi alapján lehet garantálni, hogy 2011-ben már lesz alapkő, 2012-ben pedig stadion?
- A Puskás-stadionban játszottunk a Levszki Szófiával, amikor Orbán Viktor a Tv2 kamerájának ezt megígérte, így ennek a jövő évi költségvetésben, idén október 15-én nyoma kell, hogy legyen.

- Mit üzen az új stadion székei helyett tűkön ülő drukkereknek?
- Megértem a szurkolók türelmetlenségét, de nem hiszem, hogy csak azért valaki átpártol - mondjuk - a Ferencvároshoz, mert nem tudja, hogy 2012-ben lesz-e új stadionja Debrecennek. Fontos a türelem, biztos ismeri a viccet, amikor egy ember beesik a kútba, segítségért kiállt, majd amikor odamegy hozzá valaki, és azt mondja: "Várj, hozom a létrát!", akkor úgy reagál: "Nem várok!"

- Biztos, hogy elég lenne a tervezett 17-20 ezres stadion akkor is, ha Magyarország egyszer Eb-t rendezne?
- Eddig három különböző kormányzat három sikertelen Eb-pályázatán vagyunk túl, a stadionfejlesztést ezekhez a reményekhez kötöttük, de most már nem kell ezzel kísérletezni. Ha mégis Eb lenne Magyarországon, akkor fontos, hogy adott esetben lehessen olyan fejlesztést végrehajtani, amely alkalmassá teszi a stadiont arra, hogy Eb-helyszín legyen. A kapacitásokkal ugyanis óvatosan kell bánni, menjen el Ausztiába, a Klagenfurt 30 ezres stadionjában 3 ezren vannak minden második héten. Mindez egy ötezres arénában már nem lenne ennyire kiábrándító. A labdarúgás mai helyzetében előnyös Eb-t rendezi, mert egyedül ezáltal érhető el, hogy Eb-résztvevő legyen a csapat. De azért érdemes megfigyelni, hogy mi történt Ausztriában, ahol a drukkerek nyolcvan százaléka az Eb előtt arra szavazott, hogy a csapat inkább ne induljon, és az esemény után is ugyanilyen lehangolóan beszéltek a válogatottról. Elég deprimáló lenne egy otthon elszenvedett vesszőfutás.

Kósa szerint zöld stadiont építenek a Nagyerdőben, amelyről azt mondja: Európa-szerte egyedinek számít majd: "A legtöbb létesítmény olyan, hogy már messziről látszik a monumentális épület, ám itt a teteje nem lehet magasabb, mint a fák koronája, emiatt ez nem egy hatalmas, inkább egy barátságos, zöld stadion lesz".

De hogy a tervezetett befogadóképesség vállalható legyen, a jelenlegi szintet le kell süllyeszteni öt méterrel, ami Kósa szerint, mivel ott még nincsen talajvíz, nem okoz problémát, sőt - épp emiatt lesz különleges az építmény: "Szerintem nem sok ilyen van Európában, mint amilyet mi csinálunk. Ez a stadion 1934-ben készült el art deco stílusban, és a régit nem tüntetjük el teljesen a föld színéről, inkább rekonstrukcióról van szó. Nem is új stadiont építünk, ez jogi értelemben is rekonstrukció. Már mindenki nagyon várja."

Van alternatív helyszín is, ahol jobb, de drágább stadiont lehetne felhúzni

Asbóth Endre, a debreceni önkormányzat sportbizottságának az elnöke az [origo]-nak azt mondta: a stadionnak már van területrendezési terve: "Van olyan stadiontervezet, amelyhez már engedélyezett területrendezési terv is létezik. Azt gyanítom, hogy a Nagyerdőben lesz a stadion, de több elképzelés is van, a Gázvezeték utcai lehet az alternatív helyszín. Utóbbi egy Főnix-madár alakú stadion lehetne, a másik egy egyszerűbb, mivel a Nagyerdőben sok a megkötés."

Asbóth hozzátette, nem tudja, hogy Orbán Viktor melyik stadion tervét kapta meg Kósa Lajostól, ám abban biztos, hogy a kormányzaton múlik, hogy mikor lesz új stadion.

Forrás: Debrecen város önkormányzata
Látványterv I.

A sportbizottsági elnök nem tudott arra a kérdésünkre válaszolni, hogy mikor kezdődhetnek meg az építkezések, és azt sem tudja, hogy legutóbb mikor tárgyalhatott az önkormányzat a kormányzattal. "Ettől még lehet, hogy folytak tárgyalások" - mondta. A nagyerdeinek közel másfélszeresébe, 5-7 milliárd forintba kerülne a Gázvezeték utcába tervezett aréna, amelyet Asbóth jobb választásnak tartana: "Az már egy igazi európai szintű stadion lenne, s főleg akkor lenne érdemes a mellett dönteni, ha Magyarország pályázni akar majd az Eb-rendezésre. Persze a nagyerdei stadion is megfelelő lenne most, ám nem tudni, hogy ami most jó, az később is jó lenne-e."

Dombi Tibor: Nem tudom, mi zajlik a háttérben

"Nagyon idegesít a helyzet, idén már a negyedik különböző helyen léptünk pályára a kupában, az első meccsünket Debrecenben játszottuk, aztán Újpesten, majd Nyíregyházán, most pedig a Puskásban fogunk. Ez tiszta égő" - nyilatkozta az [origo]-nak hozzátéve, már rég megérdemelte volna az utóbbi hat évben ötször bajnoki címet nyerő csapat, hogy UEFA-kompatibilis stadionja legyen. "Csak ugyanazt tudom, mint amit a szurkolók: a stadion felépítése pénzkérdés, de nem tudom, mi zajlik a háttérben. Bosszankodom, és nem tudom elhinni, hogy ez megtörténhet."

A 36 éves szélső egyetlen pozitívumot tudott kiemelni: "Jobb, hogy kétszer is bejutottunk a csoportkörbe, és nincs stadionunk, mint ha fordítva lenne." Ennek ellenére nagyon nagy hiányérzete van, és nem csak a meccsek miatt. "Nagyon szeretem az európai kupameccsek előtti estéket, a szurkolókkal való találkozásokat, látni, hogyan készülnek, ám erre hiába vártunk tavaly és idén. Debrecenbe nem jöhettek el a Lyon, a Fiorentina és a Liverpool szurkolói sem. Szerintem azt hiszik, hogy a csapatunk budapesti, csak az a neve, hogy Debrecen. Idén a PSV-drukkerek talán tudják Dzsudzsi miatt, hogy hol van Debrecen, de a sampdoriások már biztosan nem. Ez így nagyon sokat ront a futballélményen."

Forrás: Debrecen város önkormányzata


Látványterv II.

Korábban 2006-ös és 2008-as átadási tervekről is volt szó, ám Dombi nem hiszi, hogy ő még aktív futballista lesz, amikor a stadion már állni fog. "Olyan érzésem van, hogy tétmeccsen már nem fogok játszani benne."

Amikor Bartha Csabánál, a DVSC sportigazgatójánál arról érdeklődtünk, mit tud az új stadion terveiről, így reagált: "A magyar állam a kompetens az egész ügyben. Ehhez semmi köze nincsen a futballtársaságnak." A sportigazgatótól megkérdeztük azt is, hogy van-e bármiféle beleszólása a DVSC-nek abba, hogy milyen legyen a stadion. "Azt mondta, beleszólása? Már hogy lenne? Ha valaki nem ad egy forintot sem, akkor a véleményét elmondhatja, de nem szólhat bele. Ha ön vesz egy autót, én megmondhatom, hogy szerintem melyik a jó és melyik színű a szép, de hogy milyet vesz, azt ön fogja eldönteni."

"A kormány támogatja az infrastrukturális fejlesztéseket"

Felkerestük a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, amelytől számos kérdésre szerettünk volna választ kapni. Többek között arra, hogy lesz-e pénz az új debreceni stadionra, az állam hány százalékát állja az esetleges debreceni építkezésnek, egyáltalán, szerepel-e a stadion felépítésének a terve a jövő évi költségvetésben? Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a kormány milyen nagyságú bevételeket vár a majdani stadion működtetésétől s hány év alatt térülhet meg a befektetés. A stadiontervek sorsáról is érdeklődtünk, hogy kik értékelik azokat, s hogy mi a véleménye a minisztériumnak róla, megvalósíthatónak tartja-e.

Orbán Viktor sportügyi tanácsadója, Balogh Gábor a kérdéseinkre - arra hivatkozva, hogy még nincsen végleges jövő évi költségvetés - ennyit mondott: "A kormány támogatja az infrastrukturális fejlesztéseket, és szeretné, ha megfelelő beengedő rendszer lenne a stadionokban, szeretné kiszűrni a huliganizmust, és szeretné, ha ismét családi program lenne a meccsre járás" - nyilatkozta az egykori öttusázó világbajnok.

Megpróbáltuk kideríteni, hogy a Debrecennél nem félnek-e attól, hogy épp mire felépül a stadion, a csapat már nem lesz olyan eredményes, mint most, Bartha Csaba erre nem akart válaszolni, Dombi Tibor viszont szívesen elmondta, hogy mit gondol. "Erről már mi is beszélgettünk a játékosokkal, és tartunk ettől. Most távol Debrecentől sikerült kivívnunk a BL-, majd az EL-csoportkört, de nem biztos, hogy ez később is sikerülni fog. Persze, azért bízunk benne."

Forrás: Debrecen város önkormányzata
Látványterv III.

Pedig Kósa Lajos 2009. augusztus 27-én arról biztosította a drukkereket, hogy a főtáblára kerülés nagyban javította a város pozícióit a tárgyalások során: "Emiatt nyugodtan mondhatom, hogy most nekilátunk a stadion tervezésének és a szabályozási terv előkészítésének, a jövő év folyamán pedig az építkezés is elkezdődhet" - nyilatkozta tavaly.

A másnapi Hajdú-bihari Naplónak arról is beszélt, hogy milyen konstrukcióban tervezik a stadionépítést: "Magántőkét mindenképpen be kell vonnunk az előfinanszírozáshoz, már régebben tárgyalunk olyan hazai vállalkozókkal, akik képesek előteremteni a szükséges pénzt. Eddig mindig elakadtunk, amikor a nemzetközi szerepléshez értünk."

Kováts Ákos főépítész idén áprilisban azt mondta, hogy az új stadion kevesebb mint egy év alatt elkészülhetne: "Most már a leendő kormánytól függ, mikor valósulhat meg."

Orbán Viktor: A teljesítményt el kell ismerni

Orbán Viktor - akkor még miniszterelnök-jelölt - 2010. március végén azzal biztatta a Loki-drukkereket, hogy csapatuk teljesítményét el kell ismerni, például egy új stadionnal. "A Fidesznek és nekem is van némi tekintélyem ebben a megyében, ami elsősorban abból táplálkozik, hogy a polgári kormány idején, amit itt vállaltunk, abból mindent megvalósítottunk" - nyilatkozta a Debreceni Tv-nek a politikus. "A Hajdú-Bihar megyeiek továbbra is számíthatnak egy olyan kormányra, amely tartja az adott szavát. A belső zsebemben itt lapul az a három rajz, amit ma délelőtt kaptam Kósa Lajostól, ezen vannak azok a stadionnak a tervei, amelyet a debreceniek szeretnének fölépíteni, és amely kormányzati együttműködés nélkül nem lehetséges. Én úgy vagyok ezzel, hogy a teljesítményt el kell ismerni. Ha egy közösségen belül egy irány képes arra a fantasztikus teljesítményre, amit itt elértek - s most nem csak a három-négy bajnoki címre gondolok, hanem a nemzetközi porondon való helytállásra is -, akkor azt gondolom, hogy a kormánynak kutya kötelessége odafigyelni. Én a Puskás Akadémiát alapítottam, a Felcsút SE-nek vagyok igazolt labdarúgója, de a debreceniek sikere az én sikerem is, semmilyen okom nincs arra, hogy ne örüljek felhőtlenül. Itt az ideje, hogy a kormány közösen Debrecen városával egy méltó létesítményt megépítsen."

Szima Gábor klubtulajdonos augusztus 9-én úgy fogalmazott a Hajdú-bihari Naplónak, hogy szerinte most áll a legközelebb ahhoz a csapat, hogy megvalósuljon a régi álom. "Majdnem száz százalékig biztos vagyok abban, hogy 2011-ben elkezdődnek a munkálatok, és egy-másfél év múlva valóban meg fog épülni az új aréna. Ezt arra alapozom, hogy a polgármester úr és a miniszterelnök úr is ígéretet tett erre, illetve látom, hogy a háttérben komoly előkészületek folynak. Véleményem szerint egy 17-18 ezer férőhelyes stadion lenne a legmegfelelőbb Debrecenben. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy bárhol is építenek föl egy új stadiont, a csapat szereplésétől függetlenül megduplázódik a nézők száma. Megfelelő szervezéssel a nemzetközi meccseken, illetve a hazai három-négy nagy rangadón meg lehetne tölteni egy ekkora stadiont, a többi mérkőzéseken pedig nagyjából 8-12 ezer nézőre számítanánk. Véleményem szerint a holland AZ Alkmaar otthona a legtetszetősebb, azt el tudnám képzelni a Nagyerdőn."