Vágólapra másolva!
Az ukrán Metaliszt Harkiv elleni hazai találkozóval megkezdte Európa Liga-szereplését a Debrecen labdarúgócsapata, amely gyenge teljesítményt nyújtva 5-0-s vereséget szenvedett. A csoport másik mérkőzésén a PSV a Sampdoriát fogadta, a hazaiaknál Dzsudzsák Balázs, a vendégeknél Koman Vladimir is a kezdőben szerepelt, az 1-1-es eredményt végül Dzsudzsák egyenlítő gólja hozta meg. Az Anderlecht 3-1-re kikapott otthon a Huszti Szabolcsot nélkülöző Zenittől, a hazaiak egyetlen találatát Juhász Roland jegyezte.

Eredmény, Európa Liga, I csoport:
Debreceni VSC - Metaliszt Harkiv (ukrán) 0-5 (0-2)
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 3000 néző
v.: Aleksander Stavrev (macedón)
DVSC: Malinauskas - Nagy, Komlósi, Mijadinoski, Laczkó - Szakály (Rezes, 65.), Kiss (Ramos, a szünetben), Varga, Czvitkovics - Kabát, Yannick (Coulibaly, a szünetben)
Harkiv: Disljenkovic - Villagra, Obradovic, Gueye (Bordian, 80.), Pszenicsnih - Valjajev, Edmar - Taison (Kaita, 77.), Cleiton Xavier, Fininho - Vorobej (Olinyik, 55.)
gól: Edmar (24., 74.), Cleiton Xavier (34.), Fininho (77.), Valjajev (89.)
piros lap: Kabát (43.)
sárga lap: Nagy Z. (66.), illetve Villagra (41.), Fininho (45.)

"Szeretnénk felborítani a papírformát" - nyilatkozta Herczeg András, a Debrecen edzője, hozzátéve: "Bár tisztában vagyunk ellenfeleink erejével, nem szabad feltartott kézzel kifutnunk a pályára."

A Loki edzője a várakozásokkal ellentétben két helyen is változtatott csapatán: Bernáth nem épült fel sérüléséből, így Nagy kapott helyet a védelem jobb oldalán, míg Coulibaly helyén Kabát kezdett.

A mérkőzés elején még úgy tűnt, Czvitkovics aktivitása akár sikerre is vezetheti a magyar bajnokot, de nem akadt olyan társa, aki felnőtt volna hozzá.

Az amatőr hibákkal tarkított első gól nagyon megfogta a Lokit, főleg úgy, hogy szinte az ellentámadásból Kabát az üres kapu helyett a bal kapufát döngette meg. A 34. percben Cleiton Xavier gólja, majd Kabát buta kiállítása mindent eldöntött.

Ugyan megpróbálkozott a lehetetlennel a Debrecen, érkezett Coulibaly és Ramos, majd Rezes is, de gólt ismét az ukránok szereztek, ahol az egyik légiós, Edmar a kupanap talán legszebb gólját sarkalta, majd Fininho lőtte ki a jobb felsőt. A hajrában még Valjajev is meglőtte születésnapi gólját (0-5), így összességében hiába próbálkozott több lövéssel a magyar bajnok, gólt nem tudott szerezni: a Harkiv ilyen arányban is megérdemelten győzött.

Fotó: Mudra László [origo]

Nézze meg a mérkőzés képgalériáját!

Első félidő:

Megkezdődött a mérkőzés. Ahhoz képest, hogy előzetesen ezt a meccset tartották a legnyerhetőbbnek a Loki számára, nagyon kevés néző érkezett a Puskás-stadionba, amely szinte kongott az ürességtől. A vendégeket mintegy 15 ukrán drukker kísérte el, akik sálakkal felszerelkezve nagyon lelkesen ugráltak.

A 6. percben Czvitkovics 23 méteres szabadrúgása centikkel zúgott el a jobb kapufa mellett. A 9. percben ismét Czvitkovics lőtt, fordulásból leadott lökete azonban nem lepte meg Disljenkovic kapust.

Az első húsz perc komoly izgalmat nem okozott, az ukránok még a kaput sem találták el, a legveszélyesebb próbálkozás, Cleiton Xavier távoli lövése egy védőn megpattanva lett szöglet.

A 24. percben váratlanul vezetést szerzett a Harkiv. Az akció olyan volt, mintha egy amatőr egy számítógépes játékban alkalmazta volna, Taison a bal szélen a vonal mellett két védőt megvert, majd az alapvonalnál a kapu felé fordult, bejött az ötösig, keresztbe gurított, s védők mögül érkező Edmar fél méterről nem hibázott (0-1). Szinte az ellentámadásból jöhetett volna az egyenlítés, Czvitkovics vezetgette a labdát, 25 méteres lövését a kapus csak kiütni tudta, de a kipattanból Kabát a bal kapufát találta el.

Fotó: Mudra László [origo]

Nézze meg a mérkőzés képgalériáját!

A 34. percben jött az újabb ukrán találat, egy nagyon laza háromszögelés végén Cleiton Xavier került helyzetbe, Laczkót úgy csapta be, ahogy a moldávok a válogatott meccsen többször is, s nem volt nehéz dolga a kapu közepébe gurítani (0-2). Herczeg András elküldte melegíteni Ramost, Coulibalyt és Farkast.

A 40. percben Kabát 17 méterről jócskán a léc fölé lőtt. A kapufáján kívül semmi mást nem mutató csatár a 43. percben összecsapott Obradoviccsal, a védő összesett, a játékvezető pedig kiállította a csatárt. A szurkolók reakciója: "UEFA-maffia, UEFA-maffia".

A félidő hosszabbításában Komlósi került még helyzetbe, de fejesét Disljenkovic bravúrral tolta ki a léc alól.

Fotó: Mudra László [origo]

Nézze meg a mérkőzés képgalériáját!

Második félidő:

A szünetben cserélt a Debrecen, Yannick helyére Coulibaly állt be, míg Kisst Ramos váltotta. Az 53. percben Czvitkovics próbálkozott ismét, de a kapus védett. Egy perc múlva Coulibaly adott kiváló labdát Ramosnak, aki egyedül lépett ki, majd éles szögből úgy lőtt keresztbe a kapu előtt, hogy bedobás lett az akció vége.

Eseménytelenül teltek a percek, a Loki nem tudott, a Harkiv nem akart támadni - egyedül az eső esett szakadatlanul. A 74. percben Edmar dobta fel a hangulatot, aki egy bal oldali szögletet csodálatos mozdulattal sarkalt a jobb felsőbe (0-3). A 77. percben egy röviden kifejelt labdát Fininho tolt meg, majd a 16-osról kilőtte a jobb felsőt (0-4).

De legalább a Loki-szurkolók nem vesztették el a humorézéküket: a negyedik gól után egyikük azt mondta: "Na, most jövünk mi!"

A 82. percben lett is volna lehetőség, de a kilépő Coulibaly elől pazarul mentett a kapus. Egy perc múlva Czvitkovics szabadrúgása kerülte el a bal felső sarkot. A 85. percben Komlósi fejesét védte a szerb hálóőr.

A 89. percben a születésnapját ünneplő Valjajev lépett ki a védők közül, s okosan gurított a kapuba (5-0).

A csoport másik mérkőzésén:
PSV Eindhoven (holland) - Sampdoria (olasz) 1-1 (0-1)
Eindhoven
v.: Knut Kircher (német)
PSV: Isaksson - Hutchinson, Marcelo, Bouma, Pieters - Afellay, Toivonen, Engelaar - Lens (Amrabat, 80.), Berg (Koevermans, 75.), Dzsudzsák
Sampdoria: Curci - Cacciatore, Gastaldello, Volta, Ziegler - Semioli (Padalino, 68.), Mannini, Palombo, Koman (Dessena, 81.) - Pazzini, Marilungo
gól: Dzsudzsák (90.), illetve Cacciatore (26.)


További eredmények, G csoport:
Anderlecht (belga) - Zenit (orosz) 1-3 (0-3)
gól:
Juhász (66.), illetve Kerzsakov (8., 33., 44.)
A hazaiknál Juhász Roland a kezdőben kapott helyet, a vendégeknél Huszti Szabolcs kispados.

AEK Athén (görög) - Hajduk Split (horvát) 3-1 (1-1)
gól:
Djebbour (12.), Liberopulosz (65.), Scocco (89.), illetve Ibricic (29., büntetőből)

H csoport:
VfB Stuttgart (német) - Young Boys (svájci) 3-0 (1-0)
gól:
Cacau (23., büntetőből), Gentner (59.),Tasci (91.)

Getafe (spanyol) - Odense (dán) 2-1 (0-1)
gól:
Arizmendi (51.), Ríos (81.), illetve Arizmendi (44., öngól)

J csoport:
Karpati Lviv (ukrán) - Borussia Dortmund (német) 3-4 (1-2)
gól:
Golodjuk (44.), Kopolovets (52.), Kozsanov (78.), illetve Nuri Sahin (12., büntetőből), Götze (27., 92.), Barrios (87.)

Sevilla (spanyol) - Paris Saint-Germain (francia) 0-1 (0-0)
gól:
Nene (76.)

K csoport:
Napoli (olasz) - Utrecht (holland) 0-0

FC Liverpool (angol) - Steaua Bucuresti (román) 4-1 (1-1)
gól:
J. Cole (1.), Ngog (55., 91., az elsőt büntetőből), Lucas (81.), illetve Tanase (13.)

L csoport:
Besiktas (török) - CSZKA Szófia (bolgár) 1-0 (0-0)
gól:
Ernst (90.)

FC Porto (portugál) - Rapid Wien (osztrák) 3-0 (1-0)
gól:
Rolando (26.), Falcao (65.), Rúben Micael (77.)