Vágólapra másolva!
A szezon előtt a Manchester Cityt is a bajnokesélyesek közé sorsolták Angliában, azonban a sztárokkal megerősített labdarúgó-együttes az eddigi négy fordulóban elmaradt a várakozástól. A manchesterieknél elsősorban a támadójátékkal vannak problémák, a kevés szerzett találat azonban részben a csapat taktikájából adódik. A csapat legjobbja Carlos Tévez, de arra még ő is képtelen, hogy egyszerre gólt szerezzen és előkészítsen.

A nyáron ismét a Manchester City költötte a legtöbb pénzt az erősítésekre, és igazi klasszis labdarúgókat vásárolt. Érkezett aktuális BL-győztes (Mario Balotelli az Interből), tavalyi BL-győztes (az FC Barcelona középpályása, Yaya Touré) valamint aktuális világ- és Európa-bajnok (a Valencia támadója, David Silva), de a klub rajtuk kívül megszerezte még az angol válogatott középpályását, James Milnert, valamint a szerb nemzeti tizenegy balhátvédjét, Aleksandar Kolarovot is.

Mindezek alapján Roberto Mancini csapatától joggal várták, hogy nemcsak a BL-kvalifikációért legyen versenyben, hanem a bajnoki címért is, azonban a City eddigi eredményei elmaradnak a várakozástól.

A Chelsea négyszer annyi gólt szerzett, mint a City

A Premier League-ben lejátszott négy forduló alatt a csapat csak egyszer nyert: a Liverpool elleni találkozó előzetesen rangadónak számított, ám a Vörösök eddigi szereplése alapján könnyen lehet, hogy csak egy sima bajnoki volt, a lényeg mindenesetre a 3-0-s manchesteri győzelem. Ezen a mérkőzésen Carlos Tévezék valóban remekül futballoztak, azonban a többi találkozón a támadójáték csődöt mondott: a Liverpool kapujába lőtt három gólon kívül a csapat mindössze egyszer volt eredményes.

Négy bajnokin tehát a City csak négyszer talált be, ami elég szerény teljesítmény, csupán öt olyan klub van, amelyik ennél kevesebb gólt ért el. Az élcsapatok ontják a gólokat: a Chelsea 17-nél, az Arsenal 13-nál, a Manchester United pedig 11-nél jár, ehhez képest a City eredménysora valóban lehangoló.

Pedig Mancininak több kiváló csatár, illetve támadó középpályás áll a rendelkezésére. Ott van a keretben Tévez, Emmanuel Adebayor, Balotelli és Roque Santa Cruz is, hogy csak a csatárokat említsük, azonban eddig egyetlen olyan bajnoki sem volt, ahol közülük legalább ketten ott lettek volna a kezdő tizenegyben.

Ennek részben kényszerű okai vannak (jelenleg Adebayor és Balotelli is sérült), ugyanakkor a Mancini által alkalmazott taktika is jelentősen hozzájárul. Az olasz edző ugyanis a 4-5-1-es felállást favorizálja, ami érthető, hiszen remek szélsői vannak: ezen a poszton Shaun Wright-Phillips, Adam Johnson és David Silva is a rendelkezésére áll.

A játékrendszer azonban mégsem működik valami jól, mivel a három középső középpályás csak nagyon keveset tesz hozzá a támadásokhoz, és ezért az előretolt éknek túlságosan sokat kell visszalépnie a középpályára.

Tévez visszalép, de ki marad elöl?

Középcsatárként eddig minden találkozón Tévez játszott, aki a Liverpool ellen két gólt is szerzett, a Blackburn Rovers ellen pedig gólpasszt adott Patrick Vieirának, a teljesítményére tehát nem lehet panasz, azonban a Mancini által megkövetel taktikai feladat miatt nehezebb felérnie a kapuhoz.

Az argentin ugyanis gyakorlatilag árnyékéket játszik, bekapcsolódik az összjátékba, szinte irányító szerepkörben futballozik, és ilyenkor a szélsőknek kell befelé húzódva helyzetet teremteniük. Ez azonban egyelőre egyiküknek sem megy, pedig Mancini a fenti okok miatt általában a másik oldalon játszatja őket: a ballábas Johnson a jobbszélen futballozik, a jobblábas Milner pedig a balszélen, de gólt még egyikük sem szerzett.

Forrás: AFP

Balotelli leigazolása ilyen szempontból jól illeszkedik a taktikához, ő ugyanis a szélről indulva is képes gólveszélyes játékra, és megvannak a fizikai adottságai ahhoz is, hogy Tévez visszalépése esetén középcsatárként szerepeljen. A sérülése tehát a lehető legrosszabbkor jött Mancininek, aki a posztra kifejezetten alkalmas Silvát eddig némileg érthetetlenül mellőzi.

A spanyol korábban a Valenciában nem csak szélsőként, hanem csatárként is futballozott, vagyis tisztában van a szerepkör által megkövetelt mozgással és játékkal, de az első fordulót leszámítva eddig mindig csak kispados volt, és csak az utolsó tíz percre állt be.

A középpályásoknak többet kell vállalniuk

Ez valószínűleg egy ideig még így is lesz, hiszen Silva csak később kapcsolódott be a felkészülésbe a világbajnoki szereplés miatt. "Szerintem normális, hogy ha egy játékos egy új országba igazol, akkor az első hónapokban nem megy neki a játék" - mondta Mancini, míg Nigel de Jong kijelentette Silváról: "Még be kell illeszkednie a Premier League-be, hiszen itt teljesen más a játék ritmusa. Az edzéseken látszik, hogy csodálatosan bánik a labdával, és fantasztikus bal lába van".

Persze nem csak a szélsőknek feladata, hogy odaérjenek a kapu elé, hanem a középső középpályásoknak is, ám ezen a poszton Mancini inkább a biztonságra törekszik, és rendre defenzív stílusú focistákat játszat.

Csak Yaya Touré kezdett mind a négy bajnokin, és háromszor De Jong, illetve Gareth Barry volt a partnere, legutóbb pedig Vieira és Milner játszott középen. Egyikük sem számít gólerős futballistának, és ritkán érnek fel az ellenfél tizenhatosához, pedig Tévez gyakori visszalépései miatt erre is szükség lenne. Ezt jól mutatja, hogy Tévez két találata mellett Barry, illetve Vieira volt eredményes a bajnokságban.

Mindkét alkalommal annyi történt, hogy az adott középpályás nem állt meg a térfél közepén, hanem lendületesen előretört, és a büntetőterületen belülre érkezve volt eredményes.

www.global-soccer.eu