Vágólapra másolva!
Csehi István, az Újpest ügyvezetője túlzottnak, igazságtalannak és szakszerűtlennek nevezte a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi határozatát a szeptember 11-i, Ferencváros elleni bajnoki (6-0) mérkőzésen történt rendbontásokkal kapcsolatban.

"Senkinek sem forgott veszélyben a testi épsége, rendben lezajlott a meccs. A tízezer emberből ötven fő volt problémás. És azt kell látni, hogy a mostani ítélet miatt október 27-én játszhatunk legközelebb saját szurkolóink előtt, azaz elsősorban őket büntették meg, de azt az ötven randalírozót nem" - mondta Csehi a klub székházában tartott szerdai sajtótájékoztatón az Újpestet két zárt kapus meccsel, s mindkét klubot egymilliós pénzbüntetéssel sújtó keddi ítélettel kapcsolatban.

A sportvezető kiemelte, a klub az előírtaknál többet is megtett a találkozó biztonságos és békés megrendezéséért, ugyanis az MLSZ által elvárt százötven fős biztonsági szolgálatot kétszáz fő látta el, továbbá a tűzvédelmi előírásokat is túlteljesítették.

Csehi kifejtette: rendezési hiányosságként rótta fel a fegyelmi testület, hogy pirotechnikai eszközöket használtak a szurkolók, de szerinte ez elkerülhetetlen, mert egy petárda cigaretta, míg egy fáklya szivar méretű, azaz a drukkerek könnyedén becsempészhetik ezeket a tárgyakat a lelátóra, hiába volt a találkozón két-három átvizsgálás többek között a rendőrség részvételével.

Az ügyvezető a következetességet hiányolja a fegyelmi bizottságtól, amely ezúttal rendezőként jobban megbüntette az Újpestet, míg a Debrecen-Újpest meccs után ez nem így történt, akkor a hajdúságiak kétszáz-, míg a vendégek ötszázezer forintos büntetést kaptak pirotechnikai eszközök használata miatt.

"Az előző szezonban 6,5-7 millió forintot kellett befizetnünk az MLSZ-nek különböző jogcímeken. Ezek a pénzek eltűnnek az MLSZ nagy kalapjában és nincsen semmiféle visszatartó ereje. Megvárjuk az ügy kimenetelét, aztán elgondolkodunk, hogy ismét a Sport Állandó Választott Bíróságához forduljunk, amely tavaly egyszer már igazat adott nekünk az MLSZ-szel szemben egy korábbi fegyelmi kérdés ügyében" - mondta Csehi.

A klub jogásza feltette a kérdést: mennyiben tekinthető hiteles bizonyítéknak az MLSZ-ellenőr mérkőzésről írt jelentése, amikor ahhoz tűzvédelmi vagy biztonságtechnikai képzettség kellene, hogy valaki reálisan értékelhesse a kialakult helyzetet. Ezenkívül jelezte, hogy pénteken, az újonc Szolnok elleni meccs mindenképpen zárt kapus lesz, mert a fellebbezésnek nincs halasztó hatálya.

A lila-fehér klub bejelentette, hogy feljelentést tesz csoportosan elkövetett garázdaság miatt, s kártérítési igénnyel fog fellépni azokkal az elkövetőkkel szemben, akiket sikerül beazonosítani.

A 6-0-s hazai sikerrel végződött rangadó második félideje a szurkolók által használt petárdák és más pirotechnikai eszközök miatt késve kezdődhetett csak meg, majd később a játékvezetőnek meg is kellett szakítania a játékot, mert a vendégdrukkerek beszakították a menekülőkaput, és megkíséreltek a pályára behatolni. A mérkőzés kapcsán a rendőrség 14 személyt állított elő, egy drukkert életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.