Vágólapra másolva!
A 2009 tavaszi Újpest-Honvéd labdarúgó bajnoki mérkőzés is szerepel azon találkozók között, amelyet a tavaly novemberben kitört fogadási botrány szerdán kezdődő perének gyanúsítottjai befolyásoltak - állítja a DPA német hírügynökség. A mérkőzésen a Honvéd játékosa, Hercegfalvi Zoltán 1-0-s Újpest vezetésnél méterekkel fölé lőtt egy tizenegyest.

A bochumi ügyészszég vádjai szerint a négy gyanúsított 38 esetben, mintegy 370 ezer euró értékben vesztegetett meg futballistákat és játékvezetőket Magyarországon, továbbá Németországban, Belgiumban, Szlovéniában, Horvátországban és Svájcban. A felvett nyereményt 1,6 millió euróra becsülik.

A magyar NB I-ből a 2009. április 24-én játszott és 3-0-s hazai győzelemmel végződött Újpesti TE-Budapest Honvéd mérkőzést nevezi meg a DPA német hírügynökség. George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa azt mondta a hírre reagálva: "Hivatalos értesítést nem kapott a klub, így mi semmit sem tudunk erről. De amint ez megtörténik, azonnal reagálunk a fejleményekre."

Kovács Zoltán, az Újpest FC sportigazgatója közleményében hasonlóképpen nyilatkozott: "Ahogyan az elmúlt másfél évben, úgy most sem kapott az Újpest FC semmilyen hivatalos, írásbeli értesítést, megkeresést. Ahogyan eddig, úgy a továbbiakban is nyitottak vagyunk az együttműködésre mindenkivel, aki ezeket az ügyeket kivizsgálja."

Kovács hozzátette, a bochumi ügyészség közleményéből nem derült ki, hogy melyik klubot, vagy játékost kereste meg a "nemzetközi fogadási maffia", esetleg van-e köze az ügyhöz a játékvezetőnek. Hangsúlyozta, ebben a formában ez a lista a "hangulatkeltésre" alkalmas leginkább, különösen úgy, hogy az Újpest FC nem kapott hivatalos értesítést, amelynek megérkezéséig a lila-fehér klub játékosai és alkalmazottai nem kívánnak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

Az MTI akkori tudósítása szerint tudósítása szerint az első félidő végén, 1-0-s újpesti vezetésnél "a kispesti Abraham a tizenhatoson belül nem találta el a labdát, a játékvezető szerint ez leginkább Polláknak volt köszönhető, így a szabálytalankodó újpesti védő idő előtt mehetett zuhanyozni. A megítélt büntetőt Hercegfalvi vagy három méterrel fölé rúgta, maradt az egygólos hazai vezetés. A második félidő az emberhátrányban lévő lilák újabb találatával indult, alig húsz perccel később pedig megfogyatkozott a vendég gárda is, Rajczi feltartásáért Benjamin kapta meg második sárga lapját, s azzal együtt a pirosat."


A mérkőzés összefoglalója



A mérkőzés jegyzőkönyve

Újpest FC - Budapest Honvéd 3-0 (1-0)
Szusza Ferenc-stadion, 9000 néző
v.: Fábián
Újpest: Balajcza - Dudic, Mijadinoski, Pollák, Malone - Simek (Simon A., 75.), Bozic, Stokes, Tisza (Bori, 64.) - Kabát, Rajczi (Wilson, 88.).
Honvéd: Rabóczki - Vukmir (Lungu, 84.), Debreceni, Smiljanic, Filó - Abass (Dobos, 87.), Benjamin, Hidi, Moreira - Abraham (Diego, 77.), Hercegfalvi.
gól: Kabát (12., 86.), Malone (50.)
sárga lap: Tisza (43.), Malone (50.), illetve Benjamin (22., 68.), Debreceni (26.)
kiállítva: Pollák (38.), illetve Benjamin (68.)

A Bundesliga 2-ből az Augsburg-Osnabrück (2009. április 17., 3-0) összecsapás is érintett, ezen a találkozón Torghelle Sándor, a hazaiak csatára is szerepelt, míg Szabics Imre a cserepadon kapott helyet.

Az ügyészség szerint összesen 15 német másodosztályú találkozót bundáztak meg a vádlottak, emellett a szlovén és a horvát élvonalból egy-egy, Svájcból hét, Belgiumból pedig három második vonalbeli meccset befolyásoltak. Egy Európa Liga-mérkőzés is szerepel a listán, a 2009 novemberében játszott FC Basel (svájci)-CSZKA Szófia (bolgár) összecsapás.

A Der Spiegel szerint az ügy fővádlottja a 55 éves Nürettin G., aki összesen 158 meccs befolyásolásában gyanúsított. Két társa mellett a Schweinfurt egy korábbi labdarúgója, Kristian S. is a vádlottak között található, akit egy korábbi fogadási csalási ügyben 8400 euró pénzbüntetésre ítéltek.

A Honvéd nem először keveredett gyanúba a bundaügyben, korábban az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) jelezte, a 2009. július 30-i Fenerbahce elleni, isztambuli Európa Liga-selejtezőt is gyanúsnak találta, amelyet a törökök 5-1-re megnyertek.

Akkor a klub saját honlapján kiadott közleményében hangsúlyozta, "Minden, a csapattal kapcsolatos értesülést meg kell vizsgálni, és akár más klubban, akár a Honvédban játszó játékos felelőssége felmerül, az ellen a játékos ellen a legszigorúbban kell eljárni. Ugyanakkor szeretnénk a nemzetközi közösséget, a magyar futballtársadalmat, játékosainkat, és a szurkolókat megnyugtatni, hogy a Budapest Honvédnak, mint klubnak, az egész bundaüggyel kapcsolatban semmilyen érintettsége nincs, és nem is lehet."

George F. Hemingway, a Honvéd elnök-tulajdonosa az [origo]-nak úgy nyilatkozott, ő nem látott bundázására utaló jeleket Isztambulban, és kártékonynak tartja, hogy nyilvánosságra hozták a kispesti klub nevét. Szerinte a gyanú egy sötét, gonosz érzés, ha viszont bármelyik játékosáról bebizonyosodik, hogy csalt, akkor az illető semmi jóra nem számíthat.

A Honvéd 2009 nyarán nagytakarítást tartott a keretében, távozott Hercegfalvi Zoltán, Rabóczki Balázs, Filó Tamás, Micso Szmiljanics, Dobos Attila, Maróti Béla, Genito, Koós Gábor, Bojtor László, Davor Magoc, Mischek Lungu, Vincze Zoltán, Nemanja Arszenijevics, Nenad Sztojakovics, Manuel Rivera, Edouard Ndjodo, Marko Simics, Kocsis Ferenc és Juhász László.

A Nemzeti Sport februárban arról írt, a 2009-es Honvéd-Győr Magyar Kupa-döntő is gyanús lehet, miután néhány, magát Honvéd-futballistának kiadó ember húszmillió forintért átadta volna a dicsőséget a győrieknek, akik közül Böőr Zoltánt és Józsi Györgyöt keresték meg.

A Blikk információi szerint áprilisban a Diósgyőr néhány játékosa az első félidei gólok számára fogadott az áprilisi, Budapest Honvéd elleni bajnoki mérkőzésen. A meccset 4-2-re nyerte a Honvéd, a végeredmény már a 30. percben kialakult.

Az UEFA idén júniusban Mészáros Norbertet 2011 végéig, míg Vukasin Poleksicet 2012. június 30-ig eltiltotta, mert az európai szövetség szerint a bajnok és Magyar Kupa-győztes Debrecen két játékosa nem tett eleget a jelentési kötelezettségének, amikor megpróbálták őket megvesztegetni.

A bundaügyben december óta vizsgálódó Nemzeti Nyomozó Iroda korábban idén nyárra ígért konkrétumokat, de mindeddig csak annyit közölt, hogy hat személy és tizenkét mérkőzést tartanak gyanúsnak.