Vágólapra másolva!
Az FC Liverpool vezetői megállapodtak a labdarúgóklub eladásáról a New England Sports Ventures (NESV) nevű céggel, amely az észak-amerikai profi baseball-ligában szereplő Boston Red Sox tulajdonosa. A végleges megegyezés azonban egyelőre nem született meg, a klub jelenlegi tulajdonosai ugyanis megakadályoznák az üzletet.

Martin Broughton, a Liverpool elnöke - a szerdai bejelentést követően - a csapat hivatalos internetes oldalának adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, nagyon elégedett azzal, hogy sikeresen zárták az eladási folyamatot, s a döntést alapos megfontolás előzte meg. "A vezetőség úgy határozott, hogy a NESV ajánlatát fogadja el, mert ez felel meg leginkább azoknak a kritériumoknak, amelyeket előzetesen meghatározott" - mondta Broughton. "Az üzleti filozófiájuk a győzelemről szól, s ezt jól mutatja a bostoni baseballcsapat sikere."

A Liverpool jelenlegi tulajdonosai, az amerikai Tom Hicks és George Gillett 2007 februárjában vásárolták meg a klubot csaknem 219 millió fontért. Idén áprilisban a Barclays Capital nevű céget bízták meg azzal, hogy találjon vevőt a jelentős adósságokkal küzdő klubnak, s a British Airways légitársaság vezetőjét, Broughtont nevezték ki nevezte ki elnöknek, így ő felügyelte az értékesítési folyamatot.

Augusztusban még arról szóltak a hírek, hogy egy, a kínai kormány által támogatott üzletember, Kenny Huang a legkomolyabb érdeklődő, végül azonban két, a Financial Times értesülései szerint nagyjából azonos értékű ajánlat maradt versenyben, az egyik a John W. Henry által vezetett NESV, míg a másikról csak annyit lehetett tudni, hogy arab érdekeltségű. Gillett és Hicks kedden visszautasította - az igazgatóság szerint "kiváló"- ajánlatokat, valószínűleg azért, mert így nem tudnak profittal kiszállni az üzletből. Ugyanakkor bejelentették, hogy le akarják váltani az igazgatóság két, tőlük független tagját, amire az elnökség szerint nincs jogosultságuk. Így aztán elképzelhető, hogy a végső megegyezésre csak egy elhúzódó jogi csatározás végén kerül sor, és még a Premier League jóváhagyására is szükség van az üzlethez.

Hicksék brit sajtóinformációk szerint 600 millió fontot szerettek volna kapni az egyesületért, de ilyen ajánlat nem érkezett, Broughton pedig elmondta, 300 millió fontért sikerül értékesíteni a klubot.

Az ötszörös Bajnokok Ligája-győztes klub mintegy 280 millió fonttal tartozik a Royal Bank of Scotland és a Wachovia pénzintézeteknek, a hitelezők korábban október 15-ét jelölték meg fizetési határidőként.

A Guardian úgy véli, a liverpooli szurkolók talán aggódnak amiatt, hogy a klubnak alighanem ismét amerikai tulajdonosa lesz, a lap szerint azonban John W. Henry sok mindenben különbözik Hickséktől, egy csendes és visszahúzódó, 61 éves üzletember, akinek a basaball mellett a NASCAR motorsport-sorozatban is vannak érdekeltségei.