Vágólapra másolva!
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a nyomozás érdekeire hivatkozva továbbra sem kíván személyeket, csapatokat vagy mérkőzéseket megnevezni a futball bundabotrányban. Pénteken a tavaly áprilisi Újpest-Honvéd mellett további három magyar bajnoki és Kenesei Krisztián is gyanúba keveredett.

"Az ügyben jelenleg a tanúkihallgatások és az adott mérkőzésekhez kapcsolódó iratok beszerzése folyamatosan zajlik, mely során jogsegély formájában beszerzésre kerültek a német társhatóságok által lefolytatott nyomozás során a magyarországi vonatkozásban keletkezett nyomozati iratok is" - áll az NNI pénteki közleményében.

"A nyomozás során több személy és futballcsapat is látókörbe került (...) A nyomozás érdekeire hivatkozva jelenleg az ügyben nem kívánunk személyeket, csapatokat vagy mérkőzéseket megnevezni. A nyomozás során egyébként folyamatosan zajlanak a kihallgatások és egyéb nyomozati cselekmények."

A bochumi államügyészség által tavaly novemberben kirobbantott fogadási botrány első pere szerdán kezdődött, s a 32 érintett mérkőzés között szerepel a 2009. április 24-én játszott és 3-0-ás hazai győzelemmel végződött Újpest - Budapest Honvéd meccs is. Az Index pénteki értesülése szerint ugyanabból a bajnoki fordulóból a Debrecen - Kecskemét (3-1), Haladás - REAC (1-0) és a ZTE-Vasas (3-1) találkozók is szerepelnek a bochumi ügyészség által indított büntetőeljárásban.

Az NSO arról számolt be, hogy a Haladás korábbi válogatott csatárának, Kenesei Krisztiánnak neve is szerepel a vádiratban, s ezt a bochumi ügyészség sajtóosztályának helyettes vezetője, Thorsten Wienecke erősítette meg a megkeresésre. A szóvivő hozzátette, a csatár neve az Újpest-Honvéd találkozóval összefüggésben vetődött fel, ami azért érdekes, mert Kenesei egyik csapatban sem futballozott. Az Újpest-Honvédon kívül más gyanús magyar találkozókról nem tudott a szóvivő.

"Abszurd a történet" - nyilatkozta a Haladás honlapjának Kenesei Krisztián. "Holnap egy fontos meccs vár ránk és ilyen képtelen dolgokkal kell foglalkoznom. Szögezzük le az elején, soha, de soha nem csaltam. Kellemetlen ez az egész, megviseli a családomat, egyáltalán nem vet rám jó fényt. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a barátaim, akik engem ismernek, tudják, hogy nálam jobban gólt rúgni, nyerni senki nem akar. Ennél többet nem tudok mondani, abszurd az egész. Semmi alapja nincs, nem is értem, hogy kerültem képbe. Évekig nem játszottam Magyarországon, aztán amikor hazatértem, bronzérmesek lettünk. Nyertünk, hoztuk a sikereket, utána megint megsérültem. Mindenesetre, ha eljön az ideje, megteszem a szükséges jogi lépéseket."