Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája 3. fordulójának első mérkőzésén az orosz Szpartak Moszkva az angol Chelsea-t fogadta, s 2-0-s győzelmével megőrizte hibátlan mérlegét. A Szpartak nemcsak első pontjai veszítette el, de első góljait is megkapta az idei sorozatban.

Eredmény, Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló, F csoport:
Szpartak Moszkva (orosz) - Chelsea (angol) 0-2 (0-2)
Moszkva, Luzsnyiki-stadion
v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Szpartak: Dikan - Parsivljuk, Pareja, Suchy, Makajev - Ibson, Sesukov - McGeady, Ari (Ananidze, 84.), Kombarov - Welliton
Chelsea: Cech - Ferreira, Ivanovic, Terry, Ashley Cole (Van Aanholt, 87.) - Essien, Mikel, Zsirkov - Kalou (McEachran, 74.), Anelka, Malouda (Kakuta, 82.)
gól: Zsirkov (23.), Anelka (42.)

Két mérkőzésen aratott két-két győzelmének köszönhetően a Bajnokok Ligája F csoportjának 3. fordulójában két százszázalékos együttes csapott össze egymással: az orosz Szpartak Moszkva az angol Chelsea-t fogadta,

A londoniaknál Lampard még mindig nem játszhat sérülése miatt, de Carlo Ancelotti nem számíthatott Drogbára, Alexre és Ramiresre sem. Így aztán a kispadon olyan fiatalok ültek csupán, mint Van Aanholt, Bruma, Kakuta, McEachran, Clifford és Mellis.

Az oroszoknál is hiányzott egy Alex, a brazil irányító sérülés miatt hiányzott, bekerült viszont a kezdőbe a felépült honfitárs, Welliton, illetve az ír szélső, McGeady.

A Chelsea bő két év után először lépett pályára a Luzsnyiki-stadionban, ahol 2008 májusában elveszítette a BL-döntőt a Manchester United ellen.

Az első lövésre öt percet kellett várni, ekkor Malouda alaposan elvétette a célt, s a kapu fölé tüzelt. A 10. percben óriási helyzetet hagyott ki a Szpartak: Parsivljuk 40 méteren át vezette a labdát, betört a büntetőterületen belülre, de hosszan szöktetve magát, csak becsúszva tudott középre adni, az érkező Kombarov azonban senkitől sem zavartatva, 12 méterről jobb külsővel csúnyán a léc fölé bombázott.

A 14. percben újabb óriási hazai helyzet maradt ki, ezúttal Kombarov passzát Welliton próbálta kapuba juttatni, de Cech a rövid, jobb alsó saroknál lábbal védett. Egy perc múlva Malouda tévesztette el a célt, s lőtt a bal kapufa mellé 17 méterről.

A 23. percben váratlanul a Chelsea szerzett vezetést, ráadásul orosz légiósa révén: egy előreívelt labdát a védők ugyan visszafejeltek Anelka elől a mezőnybe, az érkező Zsirkov azonban futtából, 25 méterről kilőtte a bal felső sarkot (0-1).

A szórványos Szpartak-támadásokban nem volt elég erő, Terry vezérletével jól zárt az angolok védelme. A 38. percben Anelka révén akár növelhette is volna az előnyt a Chelsea, egy rossz hátragurításra a francia csatár lecsapott, egyedült törhetett kapura, ugyan hosszan szöktette magát, s a kivetődő Dikan menteni tudott, de elhagyta a labdát, amit Anelka vakon középre gurított ugyan, de társ nem érkezett.

A 43. percben már semmi sem segített: Essien pazar kiugratását követően Anelka egy hidegvérű cselt csinált a 16-oson belül, majd két védő gyűrűjében okosan a bal alsó sarokba helyezett (0-2).

Forrás: AFP

A második félidőt Ari lövése vezette be, de a Szpartak támadója a 16-os vonaláról magasan a kapu fölé lőtt. Az ellentámadásból Kalou csodálatos labdát adott Anelkának, aki ismét jó ütemben lépett ki, de a kivetődő kapus felett nem mert kapura emelni, inkább bátortalanul középre gurított, de csak négy hazai védőt talált.

Sokkal bátrabb játékra váltott a Szpartak, de komoly lehetőséget nem sikerült kialakítani, a távoli lövések pedig nem okoztak problémákat. A 49. percben Welliton lőtt 18 méterről fölé, egy perc múlva McGeady ballábas csavarását fogta könnyedén Cech.

A 64. percben Cechnek kétszer is nagyot kellett védenie, az igazi bravúr azonban Ibson második, 24 méteres bombájának hárítása volt.

Kiszabadulva az óriási nyomás alól a 72. percben Essien 10 méterről hatalmas helyzetet hagyott ki, két perccel később Kalou helyére McEachran állt be. A hajrában már komoly helyzet nem alakult ki, a Chelsea harmadik mérkőzésén is hibátlan maradt, míg a Szpartak első pontjait veszítette el.