Vágólapra másolva!
Egervári Sándor négy Eb-selejtezős meccséből hármat megnyert, az eredmények tehát azt mutatják, hogy a szövetségi kapitány jól összerakta a futballválogatottat. Ám nem mindenki ért ezzel egyet, Egervári kinevezése óta több, korábbi válogatott játékos is felháborodott a mellőzöttség miatt. Ön kit követel vissza a nemzeti csapatba? Szavazzon!

Fülöp Márton: A válogatottat több helyen is megfiatalító szövetségi kapitány a kapusposzton némiképp váratlanul a 34 éves Király Gáborba helyezte a bizalmát, pedig a nála nyolc évvel fiatalabb Fülöp Márton sem számít már zöldfülűnek huszonegy válogatottságával. A mellőzőttek tizenegyéből ő az egyetlen, aki tagja az Egervári-keretnek, de második számú kapusként így is nehezebb lesz játéklehetőséghez jutnia, mint a mezőnyjátékosoknak. Az Ipswichből - amely három pontra van a rájátszást érő hatodik helytől - eddig kirobbanthatatlan volt, hátsérülése miatt is csak egy meccset kellett kihagynia.

"Persze hogy bánt, hogy nem én védek, mert jó formában vagyok, s úgy gondolom, hogy akár velem is kezdődhetne a csapat összeállítása. De Gabira nem lehet panasz, úgyhogy igazából én se háboroghatok. De természetesen előbb-utóbb szeretnék én lenni az első számú kapus" - mondta Fülöp az [origo]-nak.

242801outform.html400350

Szélesi Zoltán: A 28 éves védő Erwin Koeman csapatának viszonylag stabil tagja volt, ám nem sok megmozdulását tudjuk felidézni. A Debrecennel tavaly ott volt a BL csoportkörében, idén a görög bajnokságban nyolcadik helyen álló Olimpiakosz Volosz csapatában szerepel, ahol az eddig hét meccsből három alkalommal játszott csak.

A huszonhétszeres válogatott játékos az angolok ellen kezdő volt, majd szépen lassan kikerült a keretből, amit csalódottan vett tudomásul: "Amikor beszéltem korábban Egervári Sándorral, azt mondta, hosszú távon számít rám, és segítenem kell a fiatalokat is meg azt, hogy egy jó kollektíva alakuljon ki. Ehhez képest ide jutottunk."

242802outform.html400350

Horváth Gábor: A 25 éves védő a válogatottság szempontjából nem a legjobb ütemben szerződött Székesfehérvárról a NAC Bredához, hiszen míg Erwin Koeman kitüntetett figyelemben részesítette a holland bajnokságot, Egervári Sándor inkább a Videotonból válogat előszeretettel. A holland Voetbal International nemrégiben éles hangú nyilatkozatot közölt a játékostól, aki szerint itthon több helyen félrefordították a szavait, azt viszont nekünk is elmondta: számára nem jött jól a kapitányváltás, Egervári pedig eddig csak egy meccsen látta játszani a Videotonban, amikor éppen rossz napot fogott ki a Siófok ellen. A négyszeres válogatott hátvéd utoljára a németek és a hollandok ellen játszott a nemzeti csapatban, amely a két mérkőzésen összesen kilenc gólt kapott, Horváth ezzel együtt úgy véli, nem okozott csalódást a játékával, és szerinte helye lenne a keretben.

242803outform.html400350


Bodnár László: Nagy talány, mi történt vele az utóbbi hónapokban, már negyvenhatszoros válogatott, még csak 31 éves, több kapitány is őt találta a leghasználhatóbb jobbhátvédnek, most még sincs csapata. Lejáró szerződését nem hosszabbította meg a Debrecen, más kérője pedig egyelőre nem akadt, ám mint azt az [origo]-nak elmondta, a helyzet bármelyik pillanatban megváltozhat. "Csapatot keresek, hamarosan találok is, méghozzá egy külföldit. Folyamatosan játszom edzőmeccseken, s tudom, hogy kellenek a tétmeccsek is, az új klubomból pedig ismét megcélzom majd a válogatottságot. Jó formában vagyok, de leszek még sokkal jobban is. Az új kapitány még nem hívott a kinevezése óta."

242804outform.html400350

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Bodnár azt mondja, nemsokára lesz klubcsapata

Leandro de Almeida: A Brazíliában született ballábas játékos a debreceni Laczkó Zsolt helyére pályázhatna a képességei alapján. Huszonnyolc évesen, a Debrecen csapatkapitányaként igazolt a ciprusi AC Omoniába, s biztos pontja a negyedik helyen álló csapatnak. A tízszeres válogatott játékos úgy véli, hogy a ciprusi bajnokság előrelépés a magyarhoz képest, éppen ezért nagy vágya, hogy ismét meghívót kapjon. Nemrég azt mondta, hogy Egervári Sándorral a kinevezése után beszélt telefonon, s a szakember megígérte neki, hogy figyelemmel kíséri a teljesítményét. A több poszton is bevethető, ballábas Leandro minden kerethirdetésnél bizakodva várja a meghívót, mert úgy érzi, tudna segíteni a válogatottnak, de tiszteletben tartja a kapitány döntését, és kereten kívüliként is szurkol a csapatnak.

242805outform.html400350

Bodor Boldizsár: Hol bal oldali védőként, hol védekező középpályásként számított rá Erwin Koeman, de nem csak a holland kapitány favorizálta a Roda 28 éves légiósát, aki 2003 óta huszonnégyszer szerepelt a válogatottban. Az előző bajnokságban szerzett hat bajnoki gólja jó érv lehetett a meghívása mellett, idén azonban a kezdőcsapatnak sem biztos tagja Hollandiában. A meglepetésre negyedik helyen álló klub eddigi tíz meccséből nyolcszor kapott lehetőséget, s csak négyszer volt kezdő.

242806outform.html400350


Huszti Szabolcs: Kritikus levelével sok mindenkit megdöbbentett, szeptember kilencedike óta a Huszti-levél kifejezés külön fogalommá vált. Bár a magyar futballközeget jól ismerő szakemberek rendkívül kártékonynak tartották a szentpétervári légiós közleményét, a következő két tétmeccsét mégis megnyerte a válogatott, széthúzásnak pedig semmi jele nem volt a csapat játékában. A Zenit hat ponttal vezeti ugyan az orosz bajnokságot, de nem Husztinak köszönhetően, a balszélső az eddigi 23 mérkőzésen mindössze 261 percet játszott, legutóbb tíz percre cserélték be. "Fura, hogy egy Hajnal Tamást, akinek eddigi teljesítményét Németországban nagyra értékelik; egy Vanczák Vilmost, aki évek óta alapember Svájcban; vagy éppen egy Huszti Szabolcsot, akit minden állomáshelyén megbecsültek, olyanok helyettesítenek, akik a gyengébb színvonalú magyar bajnokságban szerepelnek" - írta levelében a válogatottságról önként lemondó 27 éves szélső, akiről a vele azonos poszton szereplő Dzsudzsák Balázs a héten azt mondta: szükség van rá a válogatottnál.

242807outform.html400350

Forrás: MTI/Földi Imre
Huszti, Bodor és Buzsáky - három légiós, három külön történet

Buzsáky Ákos: Az angol másodosztályt vezető Queens Park Rangers légiósa az [origo]-nak úgy nyilatkozott: belső középpályásként sokat segíthetne a válogatotton, ahová annak ellenére sem hívta meg a szövetségi kapitány, hogy az angolok elleni meccs előtt azt ígérte neki: amint felépül, szeretettel várni fogja.

"Csalódott voltam, amikor megláttam a névsort, hiszen úgy érzem, egy bő keretben azért benne kellene, hogy legyek" - mondta Buzsáky a San Marino és a Finnország elleni kerethirdetést követően. "Úgy gondolom, hogy hozzá tudnék tenni a válogatott játékához. Mindent megteszek azért, hogy bekerüljek, de most nem rajtam múlt, hogy nem vagyok ott a keretben." A 28 éves játékos az év eleji sérülése után fokozatosan visszaküzdötte magát a QPR kezdőjébe, igaz, nemrég ismét kisebb sérülést szenvedett, s múlt hét pénteken még nem játszott.

242808outform.html400350


Tőzsér Dániel: Amikor Buzsáky Ákos sérülés miatt kikerült az angolok elleni csapatból, akkor a helyére a Genk középpályását hívta be Egervári Sándor, ám nem kapott lehetőséget a Wembley-ben. Pedig a játékosnak jól megy Belgiumban, két hete vasárnap a vezérletével (egy gól és gólpassz) győzte le a Genk a rivális Standard Liége-t, igaz, múlt pénteken a Kortrijk 1-0-ra megverte a listavezetőt, amely még így is öt ponttal vezet. Tőzsér utóbbi meccsen is végig a pályán volt. A 26 éves középpályás mindeddig tizennyolcszor szerepelt a válogatottban, rúgott egy szép gólt Máltának, de az átütő játékkal eddig adós maradt.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Tőzsér gyerekes dolognak tartaná a panaszkodást, a Genk csapatkapitány-helyettese a pályán szeretne Egervári Sándornak bizonyítani

Tőzsér úgy gondolja, nincs értelme elégedetlenül nyilatkoznia a csapatösszeállításról: "Gyerekes dolog lenne, ha ezt tenném, volt, aki így tett, megvan hozzá a joga, de ettől ők sem kerültek vissza. Szeretnék ott lenni, de a szövetségi kapitány dolga, hogy a legerősebb keretet összeállítsa, és úgyis mindig az edzőnek van igaza. Ha úgy gondolja, akkor ott leszek, ha nem, akkor nem - remélem, megváltozik az álláspontja, meglátjuk, hogyan dönt majd" - mondta az [origo]-nak, hozzátéve, hogy nem szóval, hanem tettekkel, a pályán akar bizonyítani. "A csapatom vezeti a belga bajnokságot, állandó helyem van a csapatban, csapatkapitány-helyettes vagyok - ezzel akarom felhívni a figyelmemet."

Akár már most hétvégén bejátszhatja magát a keretbe, a kapitány ugyanis a helyszínen nézi meg a hétvégi Genk-Anderlecht rangadót. Bár mint Tőzsér elmondta, ő emiatt nem készül másképp, de azért motiválja, hogy Egervári Sándor a lelátóról figyeli majd a játékát.


242809outform.html400350


Németh Krisztián: A régóta a magyar foci legnagyobb ígéretének tartott Németh Krisztiánt Egervári Sándor még nem hívta be a keretébe, pedig az U20-as világbajnokságon ő volt a bronzérmes együttes egyik legjobbja. A csatár a liverpooli tartalékcsapatból a görög bajnokságot jelenleg vezető Olimpiakoszhoz igazolt, ám az eddigi kilenc meccsen egyetlen percet sem játszott, sőt még a keretnek sem volt a tagja - egészen a múlt hét végéig, amikor legalább a cserepadra leülhetett az Arisz elleni bajnokin. Amikor Egervári Sándortól a San Marino elleni meccs előtt azt kérdeztük, miért nem hívta be Némethet, a kapitány így reagált: "Sajnos nem játszik, utol kell még érnie magát, hiszen egy új környezetbe került, s időre van szüksége. Bármilyen tehetséges, ma nem tart még ott, nem felkészült arra, hogy a válogatottba meghívjuk."

242810outform.html400350


Torghelle Sándor:
Amikor Erwin Koemant a svédek, a portugálok és a dánok elleni meccsek előtt arról kérdeztük, beférne-e a csapatába Cristiano Ronaldo vagy Zlatan Ibrahimovic, azt mondta, "remek játékosok, de itt van nekünk Torghelle". A 28 éves csatárnak 44 válogatott meccsen kellett játszania ahhoz, hogy 11 gólt szerezzen, ebből a Koeman-éra alatt kétszer Albánia, egyszer pedig Málta elleni is betalált. Egervári látóköréből kiesett, és egyelőre nem is úgy játszik a klubcsapatában, hogy a válogatottba lehetne követelni. Új klubjában, a Fortuna Düsseldorfban régi önmagát keresi, a tabellán hátulról harmadik együttesben 205 percet játszott, és nem lőtt egy gólt sem, pedig már kilenc fordulót lejátszottak a német Bundesliga II-ben.

242811outform.html400350


Végül pedig arra szavazhat, ha senkit nem válogatna be a fenti névsorból, mert jónak tartja a válogatott mostani kezdőcsapatát.

242812outform.html400350


Egervári Sándor csapata idei utolsó mérkőzését november 17-én játssza Litvániával. A barátságos találkozót Székesfehérváron rendezik. A kapitány a találkozóig többek között Buzsáky és Tőzsér játékát is megnézi személyesen, előbbivel beszélni is szeretne.