Vágólapra másolva!
Az európai sztárkluboknál a futballisták egyaránt tökéletes körülmények között készülhetnek, a vezetőedzők sajátos módszerei miatt sokszor mégis teljesen más élet vár a játékosokra, ha csapatot váltanak, vagy új tréner érkezik.

Amikor a nyáron Roy Hodgsont nevezték ki a Liverpool szakvezetőnek, akkor az angol szaksajtóban sokan kétségbe vonták a döntés helyességét, mondván a Fulhamtől érkezett edző nem tud majd mit kezdeni a sztárokkal teletűzdelt kerettel.

A szakember korábbi együttesénél elsősorban a csapategységre alapozott, így gyakran az orrvérzésig gyakoroltatott egyetlen támadási variációt, hogy játékosai csukott szemmel is tudják, a társuk mikor és hová fut. Mindezek alapján a szakértők egy része úgy vélte, hogy Hodgsonnak nehéz lesz elfogadtatnia magát Liverpoolban, és eleinte úgy tűnt, hogy igazuk van.

Wenger és Ferguson ritkán tart edzést

Miután a csapat rendkívül rosszul rajtolt, októberben az újságok már arról cikkeztek, hogy a játékosok egy része elégedetlen Hodgson munkájával. A bulvárlapok szerint José Reina és Fernando Torres vélte úgy, hogy az új szakember kevés a Liverpoolhoz, ugyanakkor az újságírók tudni vélték, hogy a csapat két saját nevelésű vezéregyénisége, Jamie Carragher és Steven Gerrard kiállt a tréner mellett.

Az érintettek persze mindezt cáfolták, és az eredmények javulásával alighanem a hangulat is jobb lett az Anfield öltözőjében - Torres a Chelsea elleni duplájával bizonyította, hogy csak a jelenre koncentrál. A dán védő, Dan Agger pedig arról beszélt, hogy remekül érzik magukat az edzéseken. "Az új szakmai stáb és az új játékosok friss impulzusokat adtak a többieknek, és ez látható az arcokon is - azt hiszem, a keret tagjai sokkal boldogabbak, mint korábban" - mondta Agger.

Hodgson módszere annyiban különbözik Arsene Wengerétől vagy Sir Alex Fergusonétól, hogy sokkal inkább kiveszi a részét a napi munkából az edzéseken. A Liverpool mestere a kontinentális stílus híve, így a Vörösök szakmai stábjában nincsen külön edzője az első csapatnak. Ugyanez a helyzet a Chelsea-nél is, ahol az olasz Carlo Ancelotti a szakvezető - neki ugyan két asszisztense is van, de ő vezeti a tréningeket, ahogyan azt korábban Olaszországban megszokta.

Az Arsenalnál vagy a Manchester Unitednél viszont külön tréner foglalkozik az első csapattal: előbbinél a bosnyák Boro Primorac, utóbbinál pedig a holland René Meulensteen tölti be ezt a pozíciót. A manchesteri edzéseken például Meulensteen az, aki kiadja a feladatokat a játékosoknak - más kérdés, hogy mindezt előzőleg részletesen megbeszéli Fergusonnal, illetve a teljes szakmai stábbal.

Mourinho alaposan felkészül az ellenfélből

A MU szakvezetője híres arról, hogy időnként előveszi a "hajszárítónak" nevezett pedagógiai módszert: a kifejezés arra utal, hogy Fergusonnál előfordul, hogy kifejezetten agresszív módon, közvetlenül a játékos arcába hajolva, ordítva fejezi ki elégedetlenségét. Elmondása szerint ő utálja legjobban ezt a módszert, azonban van, amikor nincsen más választása.

Ezt alighanem Wenger is elismeri, mert előfordul, hogy ő sem fogja vissza magát: tavaly decemberben például a Liverpool elleni idegenbeli rangadó szünetében maga is a ehhez az eszközhöz fordult. "Úgy kiabált velünk, mint még soha. Azt üvöltötte: nem érdemeljük meg, hogy az Arsenal mezét viseljük" - nyilatkozta az esetről Francesc Fabregas. A húzás azonban bejött, hiszen az Arsenal a második félidőben fordítani tudott.

Forrás: AFP
Wenger is tud mogorva lenni, ha éppen arra van szükség

Ferguson a hírek szerint kevesebb figyelmet fordít az ellenfélre, inkább saját csapatára koncentrál, de heti egy foglalkozáson rendre a következő meccsel foglalkozik. Ilyenkor hívja fel játékosai figyelmét arra, hogy taktikai vagy technikai szempontból mire kell fokozottan koncentrálniuk. Ezen kívül a találkozók reggelén tart 45 perces taktikai értekezletet, ahol elsősorban az ellenfélről van szó.

José Mourinho vagy Josep Guardiola ugyanakkor másfajta edzői iskola hívei: ők úgy vélik, hogy a lehető legalaposabban fel kell készülni az ellenfélből. A jelenleg a Real Madridnál dolgozó portugál anno a Chelsea edzőjeként híres volt arról, személyre szóló dvd-ket készített focistáinak, amelyben kielemezte azt a játékost, akivel szembe fognak kerülni.

Guardiola bemutatja a gyakorlatokat

A Barca mestere ugyan ilyet nem készít, de ő is a legapróbb részletekig igyekszik feltérképezni az ellenfelet. "Nagyon sokat tanulmányoztuk a riválisokat, és a tréner rendkívül alapos, amivel megváltoztatta a csapat gondolkozását és szervezettségét" - emlékezett vissza a Barcelonánál eltöltött időszakra Eidur Gudjohnsen.

A katalánok mestere korábban maga is klasszis futballista volt, és ez több szempontból is hasznára válik. Egyrészt a Barca két vezéregyéniségével, Carles Puyollal és Xavival még együtt futballozott, az öltözőben játékoskarrierje miatt is nagyon tisztelik. Arról nem is beszélve, hogy szükség esetén beszáll az edzéseken, így még szorosabb kötödést tud kialakítani. "A legnagyobb különbség Mourinho és Guardiola között az, hogy Guardiola sokkal aktívabb a tréningeken. Sokszor személyesen mutatta meg, hogy mit is akart tőlünk, hiszen maga is világklasszis volt" - fejtette ki Zlatan Ibrahimovic, aki mindkét szakember keze alatt dolgozott.

"Mourinhónak és Guardiolának is fantasztikus a hozzáállása, óriási a sikeréhségük. Mind a ketten rendkívül világosan el tudják magyarázni, amit akarnak, és közvetlenek a focistákkal" - elemezte tovább a két klasszis szakembert a svéd csatár. Mourinhóról köztudott az is, hogy rendkívüli fegyelmet követel. Amikor kinevezték a Real Madrid edzőjének, rögtön egy viselkedési kódexet adott ki, amelyben világosan megfogalmazta, hogy minden edzés 9.30-kor kezdődik, és aki késik, az nem tréningezhet együtt a többiekkel. Ebből nem volt hajlandó engedni, pedig a csapat Iker Casillas vezérletével megpróbálta elérni, hogy a foglalkozások egy órával később legyenek - tekintettel a kisgyermekes játékosokra. Mourinhót azonban ez nem hatotta meg.

Forrás: AFP
Mourinho közvetlen a játékosokkal és imádja kielemezni az ellenfelet

Benítez az öltözőben tartja a problémákat

A portugál ugyanakkor rugalmas is tud lenni. "Sohasem hittem abban, hogy minden focistát ugyanúgy kell kezelni. Sőt, éppen az ellenkezőjét gondolom. Vannak szabályok, amik mindenkire vonatkoznak, de minden játékos másfajta törődést igényel" - jelentette ki Mourinho, aki igyekszik felnőttként kezelni futballistáit. Így engedélyezte, hogy a focisták a csapatbuszon zenét hallgassanak, és a mobilok is be lehetnek kapcsolva - de csak csendes üzemmódban, és a zene sem zavarhatja a többieket.

A Real szakvezetője ugyanakkor nem csak a csapatával foglalkozik, hanem mesterien képes manipulálni a sajtót, a nyilvánosság előtti fellépéseit hasonló alapossággal tervezi meg, mint az edzéseket. Ezzel a módszerrel gyakran képes levenni a terhet focistái válláról, vagy elterelni a figyelmet a csapat gyengeségeiről. A labdarúgók ezért rendkívül hálásak neki, és tisztában vannak vele, hogy miről van szó. Mourinho legutóbb Pedro Leónt kritizálta az egyik sajtótájékoztatón, majd kitette őt a keretből - a focista azonban később kifejtette: "Tudtam, hogy a mester bízik bennem, és nagyon jó vele a kapcsolatom".

Mourinho harsány módszereivel nem kis ellenszenvet vívott ki magának az olasz sajtóban. Az Internazionale kispadján Rafa Benítez követte őt, aki viszont másfajta viselkedés híve, egyelőre igyekszik tiszteletteljes módon nyilatkozni. A spanyol tréner szerint a csapaton belüli problémáknak nem szabad nyilvánosságra kerülniük, így nem fogadta jól, amikor az AS Roma elleni bajnokin Cristian Chivu a meccs közben fejezte ki elégedetlenségét néhány csapattársával szemben.

A balhátvédnek a lefújást követően az öltözőben a teljes csapat és szakmai stáb előtt kellett elnézést kérnie a viselkedése miatt. Az angol viszonyokhoz szokott Benítez azon viszont meglepődött, hogy az Inter focistái az edzéseken kívül sokkal kevesebb időt töltenek egymással. Angliában nem ritkaság, hogy a teljes keret együtt megy el vacsorázni, amikor azonban Benítez mindezt felvetette a milánói öltözőben, akkor furcsán néztek rá. Olaszországban az ilyen csapatépítő foglalkozások nem szokásosak, a játékosok a szabadidejüket inkább a családjukkal töltik.

www.global-soccer.eu