Vágólapra másolva!
Még az európai fogadási botrányban is felmerült bolgár játékvezető neve, ám ez csak a jéghegy csúcsa. A bolgár futball eseményein végigtekintve a magyar szurkolók és edzők elégedettek lehetnek a bírókkal, Bulgáriában ugyanis szinte minden hétre jut egy-egy botrány. Az egyik játékvezetőt a napokban az idény végéig tiltották el, ez volt a negyedik büntetése két év alatt.

A bolgár klubfutball játékerejéről a magyar szurkolók közvetlen tapasztalattal rendelkezhetnek, hiszen a Debrecen az elmúlt két szezonban egyaránt bolgár együttest búcsúztatott: tavaly a BL selejtezőjében a Levszki Szófiát, idén pedig az Európa Liga kvalifikációjában a Litex Lovecset. Az ottani játékvezetés sem magasabb színvonalú, Bulgária jelenleg egyetlen olyan bírót sem tud felvonultatni, aki a Bajnokok Ligájában vezethetne. Sőt, a bolgár játékvezetőkről inkább negatív híreket hallani.

Két év alatt négy büntetés

Nemrég nyilvánosságra hozták, hogy a helyi szövetség a szezon hátralévő részére eltiltotta a bíráskodástól Angel Angelovot, akinek rövid pályafutása során ez már a negyedik büntetése. A játékvezető bűne az volt, hogy a Litex Lovecs-Lokomotiv Szófia találkozón a 86. percben nem ítélt szabadrúgást, amikor a hazaiak játékosa, Momcsil Cvetanov lerántotta a tizenhatos előtt a vendégek védőjét, Ivo Ivanovot - az akció végén pedig a Litex csatára, Doka megszerezte a mérkőzés egyetlen találatát.


A lefújást követően Angelovot a rohamrendőröknek kellett megóvnia a Lokomotiv focistáitól, illetve drukkereitől.

A szófiaiak tiltakozását követően a szövetség súlyosan megbüntette a játékvezetőt, aki ebből a szempontból visszaesőnek számít. Márciusban például négy fordulóról tiltották le, amikor a Levszki Szófia-Minyor Pernik bajnoki 88. percében, 1-1-es állásnál egy erősen vitatható tizenegyest adott a hazaiaknak.


A videofelvételek alapján jól látható, hogy a csatárt nem bántották, ám Angelovot ez legkevésbé sem zavarta. A Minyor egyébként a meccsen már a 26. perctől kezdve emberhátrányban játszott, és a meccset végül kilenc emberrel fejezte be.

A Goal.com internetes portál bolgár szakértője, Vaszil Kocev szerint Angelov közismert arról, hogy ítéletei során általában a nagycsapatoknak kedvez, és különösen a Litexnél lehetnek elégedettek vele: 2008 óta öt bajnokit vezetett a klubnak, amelyek közül csak egyszer nem nyert (négy győzelem, egy döntetlen) a gárda.

A bolgár bírót Győrben is megismerték

A 29 esztendős Angelovnak egyébként némi hátszele van a bolgár labdarúgásban, hiszen édesapja és nagybátyja is játékvezető volt, és állítólag ennek köszönhető, hogy nagyon gyorsan haladt előre a ranglétrán. 2008-ban már nemzetközi mérkőzéseket vezethetett (például az U17-es Európa-bajnokságon a francia-spanyol rangadót), első nemzetközi kupameccse pedig a 2008 nyarán lejátszott Győri ETO-Zesztafoni UEFA-kupa-selejtező volt.

Az 1-1-es döntetlenre végződött találkozón a beszámolók szerint érdekesen tevékenykedett, a sportnapilap például így fogalmazott: "A bolgár játékvezetők pedig meglehetősen sajátos stílusukkal a kőkemény grúzokat segítették".

Érdekesség, hogy korábban is voltak zűrös ügyei: 2008 májusában eredetileg ő vezette volna a Levszki-Szlavia szófiai derbit, azonban nem tudott megjelenni a stadionban, mert egy ingatlanügyi vita miatt a végrehajtó nem engedte ki a lakásából.

Bulgáriában gyakori, hogy a játékvezetők szigorú büntetést kapnak a szövetségtől. 2008 áprilisában például három bírót meszeltek el, köztük azt az Angel Bekjarovot is, akit két évvel korábban sorozatos hibái miatt egyszer már kizártak az élvonalbeli keretből. 2008 augusztusában pedig Nyikolaj Jordanov kapott büntetést, mert a CSZKA Szófia-Szliven találkozón három tizenegyest ítélt, és két piros lapot is kiosztott.

A nemzetközi szinten is aktív Jordanovot (októberben két U19-es Eb-selejtezőn is tevékenykedett) tavaly novemberben a Levszki vádolta meg azzal, hogy elcsalta a Litex elleni rangadót. A 2-2-es döntetlenre végződött meccset a szófiaiak kilenc emberrel fejezték be, és edzőjüket, Georgi Ivanovot is elküldték a kispadról.

A túl sok tizenegyes az UEFA-nak is feltűnt

A jelenlegi első számú bolgár játékvezető az a Sztaniszlav Todorov, aki októberben a Szlovénia-Feröer-szigetek Eb-selejtezőt vezette, nyáron pedig az Európa Liga selejtezőin működött közre. Otthon azonban vele sem elégedettek: októberben ő vezette a Levszki és a Litex rangadóját, amelyen a szófiaiak szerint két jogos tizenegyest nem adott meg a fővárosiaknak.

A feszült hangulatú találkozón az első félidőben egy kisebb tömegverekedést Todorov két piros és öt sárga lappal próbált megtorolni - kevés sikerrel. A találkozót követően a Levszki vezetősége hivatalos közleményt adott ki, amelyben arra kérték a szövetséget, hogy az ilyen rangadókra inkább hívjon külföldi játékvezetőt.


A bolgár bírók hírnevének valószínűleg az sem tett jót, hogy az UEFA tavaly ősszel vizsgálatot indított Anton Genov ellen. A rutinos játékvezető, aki 2001 óta vezet nemzetközi meccseket, 2009 novemberében a Macedónia-Kanada barátságos összecsapáson négy tizenegyest ítélt - kettőt az egyik, kettőt a másik oldalra. A kanadaiak mindkét büntetőt kihagyták, Goran Pandev viszont egyszer sem hibázott, így Macedónia 3-0-ra nyert.

A pletykák szerint a fogadóirodáknál meglepően nagy tétben fogadtak arra, hogy a találkozón kettőnél több tizenegyes lesz. Az európai szövetség azonban végül nem indított eljárást, igaz, Genov azóta nem kapott újabb nemzetközi meccset. A hazai bajnokságban viszont ebben az idényben már kilenc találkozón szerepelt - vendéggyőzelem egyiken sem született.

www.global-soccer.eu