Vágólapra másolva!
Morgan Freemant és Bill Clintont is bevetette a 2022-es focivébére pályázó Egyesült Államok a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szerdai meghallgatásán. A sztárokon kívül számokat is bevetettek az amerikaiak, milliárd dolláros bevételt és átlagban 76 ezres stadionokat ígérve. A FIFA csütörtökön a 2018-as vb-pályázatokat hallgatja meg, majd dönt a két torna helyszínéről.

Ch. Gáll András helyszíni jelentése Zürichből

A zürichi Vásárközpont épületében tartották prezentációjukat a 2022-es vb megrendezésére pályázó országok. A döntés azonban érdemben nem itt, hanem a Hotel Baur au Lac luxusszálló társalgójában vagy az egy éjszakára 1150 svájci frankért bérelhető lakosztályokban hozzák meg, hivatalosan csütörtök délután.

A Baur au Lac 165 éves épülete a Zürichi-tó partján fekszik, mintegy három kilométerre a Vásárközponttól. Ebben a luxushotelben szállt meg a FIFA végrehajtó bizottságának 22 tagja, köztük az elnök Joseph Blatter.

Itt szálltak meg a FIFA-kongresszusra érkező hatalmasságok is, David Cameron brit miniszterelnök, Vilmos herceg, Bill Clinton, az Egyesült Államok egykori elnöke, aki az 1994-es vb idején a házigazda szerepét játszotta, David Beckham, az angol pályázat (2018) legfőbb reklámembere. És itt bérelt volna lakosztályt Vlagyimir Putyin is, az ugyancsak a 2018-as vb megrendezésére törő Oroszország miniszterelnöke, aki egyszer már - 2007-ben, Guatemalában - sikeresen bevetette magát hazája érdekében, amikor Szocsi téli olimpia-rendezése mellett kampányolt, akkor még államelnökként.

Putyin azonban nem érkezett meg Zürichbe: megelégelte a korrupciós vádakat, és kijelentette, hogy ehhez nem adja a nevét.

Nincs itt Cristiano Ronaldo sem, a hétfőn a Barcelonától 5-0-s vereséget szenvedő Real Madrid portugál gólzsákja a 2018-as rendezést célzó spanyol-portugál pályázatot vezette volna, de állítólag bokasérülését kúrálja, és a hét végén mindenképpen játszani szeretne a Valencia elleni újabb Primera División-rangadón.

A pályázók

2018

  • Spanyolország-Portugália (a döntő helyszíne: Bernabéu-stadion, 75 000 néző)
  • Anglia (Wembley, 85 000)
  • Hollandia-Belgium (New Rotterdam, 80 000)
  • Oroszország (Luzsnyiki, 82 000)

2022

  • USA
  • Katar (Al-Daayen, Lusail Iconic Stadium, 80 000)
  • Dél-Korea (Szöul, 83 000)
  • Ausztrália
  • Japán


Beckham már kedden bevetette magát, amikor elment Zürich egyik kerületébe, Oerlikonba, ahol a helyi gimnáziumban focizott a srácokkal, jelentős sajtóérdeklődés mellett.

Beckham mellett a másik angol nagyágyú Alan Shearer. A 260 góllal a Premier League legeredményesebb játékosa elmondta: "Szerintem megérdemeljük a rendezést, 1966-ban csodálatos világbajnokságnak adtunk otthont, s harminc évvel később az Európa-bajnokság is bombasiker volt. Nem igaz, hogy kevés a szállodai férőhelyünk."

Az amerikaiak Clinton exelnököt is bevetették
Forrás: MTI

A szerdai prezentációk közül az amerikai tűnt a legmeggyőzőbbnek. Előbb Morgan Freeman filmsztár beszélt "a földkerekség legszínesebb nemzetéről", amely mindig is az álmok hazája volt, s amelyet most is egy álom, a 2022-es vb megrendezésének álma forraszt egységbe. Aztán Barack Obama elnök videoüzenetét láthattuk, majd jött egy bejátszás a nyári, dél-afrikai világbajnokságról, az Algéria elleni csoportmérkőzés győztes góljával, amellyel az Egyesült Államok kiharcolta a 16 közé jutást. Azon a meccsen ott szurkolt a nézőtéren Bill Clinton, a 91. percben lőtt győztes gól pedig Landon Donovan nevéhez fűződött, aki itt, a zürichi Vásárközpontban is szólásra emelkedett - majd színpadiasan átadta a szót Clintonnak.

Az amerikaiak ugyanakkor nem csak a külsőségekre adtak, hanem az ütős számokra is: 18 tervezett helyszín, átlagosan 76 ezres befogadóképességű arénák, egymilliárd dollárt hozó tervezett jegybevétel, ötmillió tervezett nézővel. Freemanék pályázata az ausztrálokéval, Kataréval, Dél-Koreáéval és Japánéval vetekszik.

Ronald De Boer kicselezte az [origo]-t

A bemutatókat megelőzően az előcsarnokban Ronald de Boerba botlottunk, akiről logikusan azt gondoltuk, hogy a holland-belga pályázat egyik népszerűsítője. Aztán mégsem.

- Milyen érveket sorakoztatna fel a holland-belga pályázat mellett?
- Számosat, de én nem a hazám mellett kardoskodom, hanem Katar mellett. A katari pályázat egyik nagykövete vagyok.

- Hogyhogy?
- Hetedik éve élek az arab országban, miután 2004-ben elhagytam a Glasgow Rangerst, oda szerződtem. Két éve fejeztem be a futballt az Al-Shamal csapatánál.

- Akkor mivel győzne meg engem, ha a FIFA-vb egyik tagja lennék, hogy Katarra szavazzak?
- Ugyanazzal, amivel abban az esetben, ha Hollandiáért kampányolnák: itt még nem rendeztek világbajnokságot. Emellett remek ország, nem véletlenül élek itt lassan hét éve, ha nem tetszene, már régen hazaköltöztem volna Hollandiába. Csodálatosak a létesítmények, van pénz mindenre, és nincsenek távolságok, a helyszínek kézzel fogható távolságra vannak egymástól. Szóval, Katar az ideális megoldás 2022-ben.

- És 2018-ban?
- Természetesen Belgium és Hollandia.